Jump to content

Automatyczne uruchamianie wzmacniacza po włączeniu Radia

Recommended Posts

Witam, Panowie mam takie pytanie ponieważ znudziło mi się już latać do bagażnika żeby włączać i wyłączać moją tubę chciałbym sobie zamontować przekaźnik w swojej instalacji CAR AUDIO tak aby po uruchomieniu radia cały system audio który sobie zamontowałem w samochodzie uruchamiał się automatycznie :)

Czy ktoś z was może robił coś podobnego w swojej instalacji i chciałby się podzielić jak ewentualnie można to rozwiązać :)

Temat był chyba poruszany kilka razy na forum np.:

http://www.strefacaraudio.pl/topic/16824-problem-z-remote/

Możliwe lecz problem polega na tym że ja chcę rozwiązać to w inny sposób a moim radiu (skoda swing) nie ma wyjścia rem dlatego pomyślałem sobie o wykorzystaniu najprostszej elektroniki a co za tym idzie bezpieczniku nawet jakim jest przekaźnik nawet taki prosty od świateł :) a wszystkie wątki zobaczyłem i przeczytałem pytanie moje brzmi czy od tego czasu coś się zmieniło i ktoś moze wpadł na lepszy pomysł jak zautomatyzować automatyczne odpalanie tuby :)

Są, niestety to mi się nie sprawdza ponieważ jakoś tuba nie chce mi na tym grać może opisze wam o co mi chodzi, zapewne wiecie jak działa przekaźnik więc po prostu wpadłem na to żeby polutować sobie kabelki i w kostce od radia odnaleść zasilanie plusowe gdy radio się załącza tak żeby zworka przekaźnika przeskoczyła na wyjście prądowe i stamtąd dawała prąd +12V na rem w wzmacniaczu  JBL CLUB 4505 1800W (5kanałowym) co będzie skutkowało uruchomieniem całego nagłośnienia bez potrzeby ciągniecia jakiś przełączników a że to są groszowe sprawy to w razie w po prostu przekaźnik odbierze całe spięcie i to on się spali w instalacji ponieważ to on będzie przed całym układem zasilania wzmacniacza dzięki temu mamy prostą mechaniczną automatyzację i nie musimy się o nic martwić mało tego wzmacniacz za każdym razem będzie się uruchamiał tylko wtedy kiedy radio jest uruchomione a więc nie ma potrzeby instalowania dodatkowej elektroniki żeby wzmacniacz miał szansę się uruchomić :) i cieszyć nas soczystym basem. Pytanie tylko czy ktoś już coś takiego robił i czy ma jakieś doświadczenie w tej sprawie :) kolejna sprawa jest taka że jeśli ja pierwszy na to wpadłem to bardzo cieszę się że mogłem się tym z wami podzielić bo być może ktoś wykorzysta mój patent :D :D 

Twoje radio ( Skoda Swing ) nie ma w kostce kabelka, na którym pojawia się 12V po jego załączeniu. De facto jest tam 12V podłączone na stałe a radio jest sterowane cyfrowo po magistrali CAN.

Adapter Hi-low o jakim pisał szymin89 musi działać, chyba, że coś źle podłączyłeś.

A jeśli już musisz zrobić coś sam, to skorzystaj z faktu, że końcówki mocy w radiu pracują w mostku, więc po włączeniu radia ( i bez sygnału ) pojawia się na nich ok. 6-7V względem masy, co przy odpowiednim układzie ( rezystor, tranzystor, przekaźnik ) można wykorzystać jako Remote do wzmaka. 

A wiesz że bezpiecznik samochodowy jest do 20A ?

Ja mam pneumatyke w aucie i tam jest 40A wiem że idzie jeszcze kupić 50A

(Są jeszcze te do car audio ale cena kilkaset zł)

Przekaznik, nie bezpiecznik, źle napisałem

Nie można pociągnąć z chociażby zapalniczki tego remote?

FiiO M11, Helix DSP Pro MK2, Scan-Speak D3004/602010 + Scan-Speak 10F/4424G00 @ Helix C-FOUR, MP 5.16 MK2 + Scan-Speak 30W/4558T00 @ Helix C-FOUR

W grupie VW napięcie na oświetleniu ( kabiny, schowka, itp ) pojawia się w momencie otwarcia auta z kluczyka/pilota i znika po jego zamknięciu z kluczyka/pilota. Dodatkowo znika też jak samochód jest otwarty i nieruchomy po ok. 10 min ( pojawia się znów np. po otwarciu/zamknięciu drzwi ). Także to napięcie nie nadaje się do sterowania Remote, bo wzmak byłby włączony jeszcze zanim włączy się radio a także podczas odpalania - strzały w głośnikach murowane.

Dla ciekawskich - to napięcie idealnie nadaje się do zasilania rejestratorów samochodowych ( jeśli nie zależy nam na nagrywaniu w trybie "parkingowym" ), bo rejestrator startuje jeszcze zanim wejdziemy do auta i wyłącza się automatycznie po zamknięciu samochodu z pilota - opcja całkowicie bezobsługowa.

pociągnięcie osobnego plusa i minusa z aku do kabiny plus włącznik gdzieś w okolicy kierowcy i masz "remote" z palca

Galaxy Note 9, PXA H800, U-dim ProX T2, U-dim ProX M3 pod U-dim JR.4.300 plus U-dim ProX M6 pod U-dim JR.2.370, RM 212 SL pod ProX 1k 1D