ToMiPL Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Witam, Panowie mam takie pytanie ponieważ znudziło mi się już latać do bagażnika żeby włączać i wyłączać moją tubę chciałbym sobie zamontować przekaźnik w swojej instalacji CAR AUDIO tak aby po uruchomieniu radia cały system audio który sobie zamontowałem w samochodzie uruchamiał się automatycznie Czy ktoś z was może robił coś podobnego w swojej instalacji i chciałby się podzielić jak ewentualnie można to rozwiązać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand87sca Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Temat był chyba poruszany kilka razy na forum np.:http://www.strefacaraudio.pl/topic/16824-problem-z-remote/ Quote Polo 6n0 1996r 1.0i..;/ Valeo 180A Varta agm 68Ah +/- 70mm2 cu Maxwell 500F Kicker kx2500.1 Kicker Solo x12 @ 106L @ ok. 33Hz 146dB@33Hz Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToMiPL Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 Temat był chyba poruszany kilka razy na forum np.:http://www.strefacaraudio.pl/topic/16824-problem-z-remote/ Możliwe lecz problem polega na tym że ja chcę rozwiązać to w inny sposób a moim radiu (skoda swing) nie ma wyjścia rem dlatego pomyślałem sobie o wykorzystaniu najprostszej elektroniki a co za tym idzie bezpieczniku nawet jakim jest przekaźnik nawet taki prosty od świateł a wszystkie wątki zobaczyłem i przeczytałem pytanie moje brzmi czy od tego czasu coś się zmieniło i ktoś moze wpadł na lepszy pomysł jak zautomatyzować automatyczne odpalanie tuby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Są adaptery HI-LOW generujące sygnał remote. Hollywood ma taki w ofercie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToMiPL Posted March 8, 2020 Author Share Posted March 8, 2020 Są, niestety to mi się nie sprawdza ponieważ jakoś tuba nie chce mi na tym grać może opisze wam o co mi chodzi, zapewne wiecie jak działa przekaźnik więc po prostu wpadłem na to żeby polutować sobie kabelki i w kostce od radia odnaleść zasilanie plusowe gdy radio się załącza tak żeby zworka przekaźnika przeskoczyła na wyjście prądowe i stamtąd dawała prąd +12V na rem w wzmacniaczu JBL CLUB 4505 1800W (5kanałowym) co będzie skutkowało uruchomieniem całego nagłośnienia bez potrzeby ciągniecia jakiś przełączników a że to są groszowe sprawy to w razie w po prostu przekaźnik odbierze całe spięcie i to on się spali w instalacji ponieważ to on będzie przed całym układem zasilania wzmacniacza dzięki temu mamy prostą mechaniczną automatyzację i nie musimy się o nic martwić mało tego wzmacniacz za każdym razem będzie się uruchamiał tylko wtedy kiedy radio jest uruchomione a więc nie ma potrzeby instalowania dodatkowej elektroniki żeby wzmacniacz miał szansę się uruchomić i cieszyć nas soczystym basem. Pytanie tylko czy ktoś już coś takiego robił i czy ma jakieś doświadczenie w tej sprawie kolejna sprawa jest taka że jeśli ja pierwszy na to wpadłem to bardzo cieszę się że mogłem się tym z wami podzielić bo być może ktoś wykorzysta mój patent :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal 2002 Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 Twoje radio ( Skoda Swing ) nie ma w kostce kabelka, na którym pojawia się 12V po jego załączeniu. De facto jest tam 12V podłączone na stałe a radio jest sterowane cyfrowo po magistrali CAN. Adapter Hi-low o jakim pisał szymin89 musi działać, chyba, że coś źle podłączyłeś. A jeśli już musisz zrobić coś sam, to skorzystaj z faktu, że końcówki mocy w radiu pracują w mostku, więc po włączeniu radia ( i bez sygnału ) pojawia się na nich ok. 6-7V względem masy, co przy odpowiednim układzie ( rezystor, tranzystor, przekaźnik ) można wykorzystać jako Remote do wzmaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noelo Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 Albo kabelkiem pod bezpiecznik po kluczyku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoCraZy Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 A wiesz że bezpiecznik samochodowy jest do 20A ?Ja mam pneumatyke w aucie i tam jest 40A wiem że idzie jeszcze kupić 50A (Są jeszcze te do car audio ale cena kilkaset zł)Przekaznik, nie bezpiecznik, źle napisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal 2002 Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 SoCraZy na necie markowy ( np. GEBE ) przekaźnik 12V - 100A /180A( prąd ciągły/chwilowy ) to ok. 30 pln. Ale tu mówimy o przekaźniku sterującym sygnałem REMOTE czyli max 0,25 - 0,5 A. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SoCraZy Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 a to remote to jak najbardziej, coś nie zrozumialem, myslalem ze chodzi o zasil wzmaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazar Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 Nie można pociągnąć z chociażby zapalniczki tego remote? Quote FiiO M11, Helix DSP Pro MK2, Scan-Speak D3004/602010 + Scan-Speak 10F/4424G00 @ Helix C-FOUR, MP 5.16 MK2 + Scan-Speak 30W/4558T00 @ Helix C-FOUR Link to comment Share on other sites More sharing options...
vbe Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 Nie można pociągnąć z chociażby zapalniczki tego remote? W Skodzie zapalniczka jest zasilana cały czas. Quote Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted March 14, 2020 Share Posted March 14, 2020 To samo było w passacie B6, nie kojarzę już dokładnie ale chyba w podświetleniu schowka pojawia się napięcie po włączonym zapłonie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal 2002 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 W grupie VW napięcie na oświetleniu ( kabiny, schowka, itp ) pojawia się w momencie otwarcia auta z kluczyka/pilota i znika po jego zamknięciu z kluczyka/pilota. Dodatkowo znika też jak samochód jest otwarty i nieruchomy po ok. 10 min ( pojawia się znów np. po otwarciu/zamknięciu drzwi ). Także to napięcie nie nadaje się do sterowania Remote, bo wzmak byłby włączony jeszcze zanim włączy się radio a także podczas odpalania - strzały w głośnikach murowane.Dla ciekawskich - to napięcie idealnie nadaje się do zasilania rejestratorów samochodowych ( jeśli nie zależy nam na nagrywaniu w trybie "parkingowym" ), bo rejestrator startuje jeszcze zanim wejdziemy do auta i wyłącza się automatycznie po zamknięciu samochodu z pilota - opcja całkowicie bezobsługowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 No to nie wiem jak sobie poradziłem ale problem rozwiązałem. Wiem ze szukałem tez w zasilaniu climatronica i zegarów ale było to 12 lat temu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noelo Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Nie łatwiej wziąć multimetr/diodę i przelecieć po bezpiecznikach który chodzi po kluczyku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Łatwiej ale niestety w passacie B6 i pokrewnych konstrukcjach nic to nie da, po zapłonie nic się nigdzie nie pojawia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal 2002 Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 Plus po zapłonie to nie problem ( także w VW ), ale chyba nie o to chodzi, żeby nie dało się słuchać muzyki bez przekręconego kluczyka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4diwr0c Posted March 15, 2020 Share Posted March 15, 2020 pociągnięcie osobnego plusa i minusa z aku do kabiny plus włącznik gdzieś w okolicy kierowcy i masz "remote" z palca Quote Galaxy Note 9, PXA H800, U-dim ProX T2, U-dim ProX M3 pod U-dim JR.4.300 plus U-dim ProX M6 pod U-dim JR.2.370, RM 212 SL pod ProX 1k 1D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts