Jump to content

Modele smartfonów które grają przez USB.

maniak1985
 Share

Recommended Posts

(...), próbowałem również założyć Tidal ale w DE koszt familijnego to około 14,99 euro a tego HiFi familijny 29,99 euro a przez blokadę regionalną nawet za pomocą nordvpn nie założę konta bo mnie odrazu przekierowuje na cennik niemiecki.(...)

Do tego potrzeba użyć proxy a nie VPN :wink: - testowałem to zakładając sobie konta na Qobuz'ie. :hyhy:

Jeśli dobrze pamiętam to najtaniej wychodziło z USA, bo cyferki się nie zmieniają tylko EUR/USD/GBP

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie bardzo wiem jak najtaniej w USA skoro tam abo familijne kosztuje 29.99 USD a za to samo w Polsce (4 osobnych użytkowników i konta ) 59.90 zł .

Xiaomi Redmi 4X połączony z Lusya XMOS XU208 i optykiem do e802DSP:

- muzyka z Tidal, czy Youtube nie działa

- wszystko puszczone przez UAPP działa

Realme 7 połączony z tymi samymi komponentami:

- muzyka z Tidal, Youtube nie działa

- wszystko z UAPP nie działa, ciągle pokazuje usb interface detached. W żaden sposób nie udało się go zmusić do puszczenia muzyki przez USB. 

Realme 7 połączony z tymi samymi komponentami:

- muzyka z Tidal, Youtube nie działa

- wszystko z UAPP nie działa, ciągle pokazuje usb interface detached. W żaden sposób nie udało się go zmusić do puszczenia muzyki przez USB.

A inne urządzenia na USB (np. mysz, klalwiatura, pendrive) działają z tym telefonem?

Może trzeba OTG włączyć: https://www.realme.com/in/support/kw/doc/2020678

Albo aplikacja UAPP nie dostała uprawnień do używania tego urządzenia USB.

A inne urządzenia na USB (np. mysz, klalwiatura, pendrive) działają z tym telefonem?

Może trzeba OTG włączyć: https://www.realme.com/in/support/kw/doc/2020678

Albo aplikacja UAPP nie dostała uprawnień do używania tego urządzenia USB.

Nie próbowałem urządzeń tego typu, będzie okazja to sprawdzę.

Tryb developerski uruchomiony, otg za każdym razem uruchamiane. Testowałem z Robsonem, to stary wyjadacz w takich sprawach, mimo to telefon nie chce współpracować.

To ja uzupełnienie swoją wcześniejszą wypowiedz.

Huwawei p20 pro - HD Audio CDB-6 - działka tylko przez uapp i jakość porównywalna z CD.

Huwawei p20 pro M-Audio Micro DAC 24/192 działa wszystko ale jakość zostawia wiele do życzenia. Testowałem również na sprzęcie domowym i dół trzeba było ściszać o 4 dB.

Zamówiłem konwerter który wypluwa max 48 khz /16 Bit i zobaczymy czy coś pomoże swoją drogą ciężko znaleźć coś o tych parametrach.

Mimo zamówienia dostałem 24/192 ale działa.

https://m-audio.com/products/view/micro-dac

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Panowie, słyszałem że iphon nie ma problemu jak android i gra on kompatybilnie z dsp nie obsługujących więcej jak 16 bit. Czy to prawda? Mam możliwość zakupu iphon 11 przy przedłużeniu umowy ale pod warunkiem że będzie grać z f1 bez problemu bo osobiście nie potrzebuje nowego telefonu.

Ja za starych dobrych czasow gralem z H600 i potem H700 z iphone, za posrednictwem airport express.

Jedyna wada tego rozwiazanie, to czas oczekiwania na gotowosc do pracy airporta okolo minuty od podania zasilania.

Panowie, słyszałem że iphon nie ma problemu jak android i gra on kompatybilnie z dsp nie obsługujących więcej jak 16 bit. Czy to prawda? Mam możliwość zakupu iphon 11 przy przedłużeniu umowy ale pod warunkiem że będzie grać z f1 bez problemu bo osobiście nie potrzebuje nowego telefonu.

Z filmu wynika, że Apple nie resampluje audio i podaje na wyjście tak jak jest w pliku/strumieniu. Jak się będziesz sztywno trzymał nagrań 44,1 kHz / 16 bit i 48 kHz / 16 bit to powinno działać, jak puścisz coś "gęstego" to nie zadziała bo konwerter USB-Toslink "nie wie" jakie formaty obsługuje urządzenie odbierające (w tym przypadku DSP) i nie dostosuje się w żaden sposób do tego tylko puści to co dostanie. W przypadku Tidala w oryginalnej aplikacji zapewne można by ominąć "ryzyko" puszczenia formatu gęstego poprzez ustawienie jakości streamingu na HiFi zamiast Master, wtedy gra FLAC w jakości CD (44,1/16) i 100% nagrań powinna działać. To wszystko teoria, musiałby któryś "japkowicz" potwierdzić poprawność działania.

Jak komuś zależy głównie na Tidalu to myślę, że jeszcze chwilę trzeba poczekać aż Tidal dopracuje w swojej aplikacji obsługę USB DAC, ustawić max jakość na HiFi i spokojnie można grać do 30-letnich procesorów jak mój Clarion DPH9100 :-)

A do plików lokalnych (własnych ripów z płyt np) używać UAPP do odtwarzania.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/tidal-reportedly-enabling-bit-perfect-playback-to-usb-dac-on-android.24749/

A czy po ustawieniu na sztywno 44,1/16 Android nie ingeruje w te dane przez swój mixer i inne funkcjonalności? Bo tu też przy okazji się rzecz rozchodzi o bit-perfect. Druga sprawa taka zmiana pewnie wymaga rootowania telefonu? Nie każdy to potrafi i chce robić, nie każdy telefon da się tak zrobić w prosty sposób, a w dobie wymiany smartfonów na nowy co tydzień to trochę uciążliwe :-)

Tak, bez odblokowania bootloadera i roota nie da się tego zrobić. I nie, android w żaden sposób tego nie zmienia, no chyba że używasz programowych suwaków głośności -ale to wiesz już zapewne jak się odbywa

Dziś otrzymałem iphona ku mojemu zdziwieniu gra o niebo lepiej przez bluetooth jak huwawei p20 pro. Chciałem wyrzucić moje 2DIN bo nie dało się tego słuchać a wina leżała po stronie chińczyk. Teraz czekam na odpowiednie kabelki aby móc podpiąć xmos i przetestować optyka.

Po przesiadce na FiiO M11 z S8 po drodze testując S20 mogę stwierdzić dokładnie to samo. Bez wchodzenia w szczegóły androidy w telefonach nie grają to prawda, na Fiio trzeba stroić ponownie DSP bo ma zupełnie inną charakterystykę, największą różnica jest na środku pasma i na dole, gram przez HEC USB.

Bez wchodzenia w szczegóły androidy w telefonach nie grają to prawda, na Fiio trzeba stroić ponownie DSP bo ma zupełnie inną charakterystykę, największą różnica jest na środku pasma i na dole, gram przez HEC USB.

A to już w ogóle dziwna sprawa, żeby po HEC USB i taka różnica :szok:  FiiO to dalej Android :D Ale to się chyba przekonam dopiero jak posłucham..

A z S8 grane przez UAPP?

Z ciekawości, FiiO nie gra by default jak się wepnie HEC'a, trzeba coś gdzieś przestawić prawda? Ze Znachorem na szybko nic nie wymyśliliśmy z jego FiiO i HEC USB.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...