kris-lodz Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Siemanko,w związku z różnymi problemami w torze sygnału i pracami, które w końcu postanowiłem porobić (posprzątanie bajzlu po byle jakim poskładaniu wszystkiego przez zaprzyjaźniony zakład CA), zrobiłem sobie kabelki RCA i mam pewien problem. Pacjent:Cordial CMK 222 + Neutrik REAN Proces przygotowania:1. zdjęcie izolacji, zwarcie oplotu ekranu z niebieską żyłą (od strony źródła dźwięku) 2. założenie termokurczki i zalutowanie 3. przylutowanie wtyków i skręcenie Wszystko fajnie, ale...PROBLEM:3 kable działają poprawnie, zero zakłóceń (kable puszczone fotelami), po podłączeniu czwartego przychodzi buczenie i gwizd alternatora...Wszystkie kable zarobione w taki sam sposób. Co może być przyczyną? Czy warto przelutować raz jeszcze felerny kabel? Czy podłączanie oplotu tylko od strony odtwarzacza faktycznie wpływa znacząco naniwelowanie zakłóceń, czy też lepiej zalutować ekran z obu stron? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lobofz Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Przelutuj jeszcze raz ferelny kabel. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBSONBERCIK Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Hello. Czy podłączanie oplotu tylko od strony odtwarzacza faktycznie wpływa znacząco naniwelowanie zakłóceń Tak. Sprawdź ten felerny jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Generalnie nie dopisałem, mierzyłem wszystko multimetrem i wszystkie kable wg pomiarów są poprawne. Przelutuję zatem wtyk i napiszę czy się poprawiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Przełączałeś kable miejscami? Wiele by to wyjaśniło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Przełączałeś kable miejscami? Wiele by to wyjaśniłotak, testowałem różne kombinacje, zawsze jeden konkretny kabel wprowadza zakłócenia... Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek860824 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 tak, testowałem różne kombinacje, zawsze jeden konkretny kabel wprowadza zakłócenia... No to chyba sprawa jasna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a5150g Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 czemu zwiera się tylko z jednej strony ekran a nie z dwóch ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 generalnie masa jest po obu stronach, natomiast ekran zewnętrzny podłączony jedynie od strony źródła. Na chłopski rozum tworzy to "płaszcz" przeciw zakłóceniom i unikasz ewentualnej pętli masy (tego pewien nie jestem, proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 czemu zwiera się tylko z jednej strony ekran a nie z dwóch ? W ten sposób tworzysz przewód sygnałowy kierunkowy. Lepsze do tego zabiegu są kable z dwoma oplotami i jedną żyła gorącą. Jeden oplot służy jako masa RCA/ekran a drugi ( zewnętrzny ) jako sam ekran.http://redsmusic.pl/wp-content/gallery/kable-na-szpuli-kabel-instrumentalny-ins101/schemat%20budowy%20kabla%20studio.jpgPS. Treść nie zawiera promowania produktu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 W ten sposób tworzysz przewód sygnałowy kierunkowy. Lepsze do tego zabiegu są kable z dwoma oplotami i jedną żyła gorącą. Jeden oplot służy jako masa RCA/ekran a drugi ( zewnętrzny ) jako sam ekran.http://redsmusic.pl/wp-content/gallery/kable-na-szpuli-kabel-instrumentalny-ins101/schemat%20budowy%20kabla%20studio.jpgPS. Treść nie zawiera promowania produktu a ja się cały czas zastanawiałem przed zakupem, czy wziąć mikrofonowy, czy instrumentalny i w końcu wybór padł na mikrofonowy (wyczytałem na innych forach, że nie ma różnicy).Czyli uważasz, że instrumentalny byłby lepszy? (nie będę kupował i lutował nowego tak czy siak ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBSONBERCIK Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 PS. Treść nie zawiera promowania produktu A to szkoda ;-) Instrumentalny nie byłby lepszy.On jest lepszy . Nie trzeba było czytać na innych forach tylko zgłosić się do mnie . Nie do końca jest to stworzenie przewodu kierunkowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 A to szkoda ;-) Instrumentalny nie byłby lepszy.On jest lepszy . Nie trzeba było czytać na innych forach tylko zgłosić się do mnie . Nie do końca jest to stworzenie przewodu kierunkowego. No lepszy, bo ma fajniej zrobione ekranowanie, ale nie widziałem żadnego takowego w rozsądnych na moje potrzeby cenach Za Cordiala zapłaciłem 3,6 z metra, mam nadzieję, że będzie się lepiej sprawdzał od gotowca hollywood'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noelo Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 U mnie był podobny problem jak wymieniałem ampire 100.4 na 200.4, po wpięciu czwartego RCA gwizdało i szumiało. Problemem była słaba masa od akumulatora do budy (stary samochód, masa była jakoś 8mm), zrobiłem Big3, poprawiłem masę wzmacniacz > buda i pomogło. Nie ma nic o Twojej instalacji prądowej, może masz dobrą masę/big3, może nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 U mnie był podobny problem jak wymieniałem ampire 100.4 na 200.4, po wpięciu czwartego RCA gwizdało i szumiało. Problemem była słaba masa od akumulatora do budy (stary samochód, masa była jakoś 8mm), zrobiłem Big3, poprawiłem masę wzmacniacz > buda i pomogło. Nie ma nic o Twojej instalacji prądowej, może masz dobrą masę/big3, może nie. Nie ma, bo jeszcze jej nie przerobiłem ;) Obecnie mam wszystko na kablach hollywooda 21mm^2, akku w bagażniku, także + wpięty pod akku, masa wzięta z głównej masy budy. W pudle czekają spawary 50mm, bezpiecznik ANL i rozdzielacze. Wczoraj zbudowałem mały stelaż pod wzmacniacze z mdfu, muszę go jeszcze obić. Jak porobię wszystko, to pewnie się pochwalę ;)Ciężko u mnie z czasem, bo niedawno 2-gie dziecko się pojawiło na pokładzie, a pierwsze też mało samodzielne jeszcze ;) U mnie raczej wina kabla - na holly nie mam takiego gwizdu i szumu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBSONBERCIK Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Spoko. Cordial to też bardzo dobre okablowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygastg Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Masz aku w bagażniku to i minusem się w niego wepnij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vbe Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 generalnie masa jest po obu stronach, natomiast ekran zewnętrzny podłączony jedynie od strony źródła. Na chłopski rozum tworzy to "płaszcz" przeciw zakłóceniom i unikasz ewentualnej pętli masy (tego pewien nie jestem, proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę)? Raczej się nie mylisz http://www.fizyka.umk.pl/~korcala/Ekranowanie.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexanii97 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Mając kabel instrumentalny podwójnie ekranowany, jak trzeba to polutować żeby było jak należy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 wewnetrzny oplot na mase, gorąca żyła na + (bolec) i od strony źródła zewnętrzny oplot na masę Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexanii97 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Czy przekrój żyły gorącej ma jakiś istotny wpływ na jakość/brzmienie, ktoś ma jakieś doświadczenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris-lodz Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 wydaje mi się że płynie na tyle niski prąd że raczej więcej niż 0,5 nie ma sensu brać Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a5150g Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Cyfrowy robisz Tak samo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ROBSONBERCIK Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Hello. Czy przekrój żyły gorącej ma jakiś istotny wpływ na jakość/brzmienie, ktoś ma jakieś doświadczenie ? Wszystko ma znaczenie i wprowadza zmienne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted January 20, 2018 Share Posted January 20, 2018 Wszystko ma znaczenie i wprowadza zmienne. To możesz podać te zależności , przekrój /pasmo/ impedancja / wielkość wprowadzanej zmiany ( np w dB )/ inne . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts