mati888811 Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Witam, jestem nowy, szukałem po forum odpowiedniego tematu lecz nie znalazłem.Problem wygląda tak, za każdym razem gdy włączam bądź wyłączam radio tj. zasilanie w głośnikach podłączonych do wzmacniacza słychać taki skok napięcia taki trzask czy bum kto jak woli. Wzmacniacz włącza się automatycznie z radiem. Co mogę zrobić aby zniwelować ten trzask. Separator masy? Kondensator? Ostatnio podłączyłem sobie car audio w swoim aucie. Posiadam radio Pionieer DEH-1410Wzmacniacz Magnat Limited Edition 4000 to 4 kanałowy z 90W RMS na kanał przy mostku 250W RMS.Subwoofer GroundZero 250xoraz 2 Magnat Traveller 320M Gold Edition Zasilanie idzie osobno od akumulatora, mam podłączony kabel remote. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan124 Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Ewidentnie masa jest uszkodzona. Podmień radio,chinche i jeżeli będzie trzeba wzmaki,stawiam na radio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xris Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Sprawdź to samo tylko wypnij chinche ze wzmacniacza, czy też będzie strzelać czy nie. Ewidentnie masa jest uszkodzona.Nie byłbym taki pewny Kondensator?Chodzi Ci o kondensator na zasilaniu (taki duży) czy w torze sygnału? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Chodziło o kondensator przy zasilaniu. Sprawdziłem teraz i gdy odłączę kable sygnałowe te chinche to efekt tego trzasku znika. Czy to możliwe iż brak masy na RCA występuje? Może trzeba kupić ten separator masy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xris Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Chodziło o kondensator przy napięciu.Przy zasilaniu, jak już PS. Kondensator nie jest lekarstwem na takie problemy czy przygasające światła... kable zasilacjące RCAKable sygnałowe Czy to możliwe iż brak masy na RCA występuje?Sprawdź weź kawałek przewodu i połącz masy RCA z masą radia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Sprawdź weź kawałek przewodu i połącz masy RCA z masą radia. Nie zepsuję nic taką zabawą? Mógłbyś trochę jaśniej? Masa RCA to jest metalowe do okoła tego pręcika w końcówce kabla? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xris Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Nic nie zepsujesz, jakbyś coś popsuł to bym Ci tak nie proponował Po użytym przez Ciebie słownictwie domyślam się, że nie masz za dużego doświadczenia w tym temacie także spokojnie rady będą bezpieczne Tak to jest masa RCA - inaczej obudowa wtyczki, tylko dotknij bezpośrednio do "gołego" i do masy radia (obudowy).http://obrazki.elektroda.pl/8200509300_1377697332.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Heh, a gdzie na radiu jest masa? http://puu.sh/7meqJ.png Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marine_4000 Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Wszędzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Wszędzie Wszędzie czyli do każdej śrubki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marine_4000 Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Do radiatora, pod śrubkę też jest ok. Tylko że zrób tak dla testów, a jak się poprawi, to napraw masę, a nie zostawiaj tego przewodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xris Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Dokładnie, masa jest na całej obudowie i wszystkim metalowym co ma z nią kontakt I jak kolega wyżej napisał, to tylko sposób "rozeznania" usterki a nie naprawa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Wziąłem do okoła kablem masę RCA, i drugą końcówką przytknąłem do radiatora to spotęgowało efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marine_4000 Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 A przewody RCA są ok? Masz jakieś inne, żeby zamienić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 7, 2014 Author Share Posted March 7, 2014 Właśnie nie mam, ale będę musiał wymienić gdyż te są jakieś lipne.. Polecacie coś w przystępnej cenie? W tych kablach z początku jeden mi sie uszkodził i musiałem 2 dołożyć i znowu pociągnąć i teraz widzę że chyba ten bolec stracił metal w sensie jest na nim ale jest chyba przerwany. Lecz od początku te kable RCA tak działają tzn. nawet jak były dobre występował ten efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xris Posted March 7, 2014 Share Posted March 7, 2014 Lecz od początku te kable RCA tak działają tzn. nawet jak były dobre występował ten efektPożycz od kogoś inne radyjko i sprawdź czy efekt będzie taki sam.Ew. sprawdź jeszcze w ten sposób, podłącz remote po chwili jak włączy się radio i zobacz czy wtedy będzie ten "strzał" czy nie.W ten sposób będzie można zlokalizować winowajcę całej "afery". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BBoyyyTwister Posted March 8, 2014 Share Posted March 8, 2014 Miałem ten sam efekt , w moim przypadku była to wina radia, radio zmieniłem i jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati888811 Posted March 8, 2014 Author Share Posted March 8, 2014 Po późniejszym podłączeniu kabla remote jest tak samo. Gdy mam tylko jeden z 2 kabli RCA podłączony to ten efekt jest dużo mocniejszy.Występuje on tylko gdy wyłączam zasilanie radia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek S Posted March 11, 2014 Share Posted March 11, 2014 Nie zawsze lekkie trzaśnięcie jest spowodowane uszkodzeniem kabli sygnałowych/ problemem z sygnałem. Sam się o tym przy CA przekonałem już dwa razy, ale najpierw trzeba być pewnym, że to nie usterka !Pamiętaj żeby wszystko bezwzględnie robić na wyłączonym sprzęcie, bo dłubanie chociażby przy RCA na włączonym sprzęcie może spowodować uwalenie masy RCA. Nie wspominając o zetknięciu RCA z plusem zasilania, bo i z tym się spotykałem ( nie odłączenie np. bezpiecznika ), po zrobienie zwarcia i zagotowanie izolacji na zasilaniu. Jak masz gdzieś w domu kabel z jednej strony jack, a z drugiej chinch ( często przy zestawie głośnikowym przy PC chociażby ), to odłącz obecne przewody RCA ( chinche ) od wzmacniacz i podłącz te jack-chinch do wzmacniacza, a jako źródło podłącz mp3 playera, lub telefon ( pamiętaj, żeby przed włączeniem całości ściszyć na minimum playera, czy telefon ). REM zostaw podłączone do radia jak jest. Uruchom playera/telefon i dopiero odpal radio ( da "sygnał" na załączenie wzmacniacza ). Jak teraz będzie dobrze, to radio, albo przewody do przejrzenia. Jak dalej to samo, to na początek masa RCA we wzmacniaczu do sprawdzenia. Jak wyjdzie, że masa jest ok i "ten typ tak ma" (czytaj wzmacniacz), to sugeruję zastosować opóźniane załączanie obwodu na przewody głośnikowe jak cie to puknięcie drażni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mdruzk Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 A co jeśli strzał występuje tylko na danej stacji radiowej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts