konrad494949 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Witam...jakiś czas temu zakupiłem od znajomego zestaw,czyli skrzynia basowa(kruger&matz500rms) i wzmacniacz Macrom(wzmocnione końcówki mocy 500rms),i problem w tym że po jakimś tygodniu zaczęło mi automatycznie wyłączać wzmacniacz przy większej głosności i zarazem automatycznie po ściszeniu załączać ten wzmacniacz.Napędzam go kablem 35mm(spawalniczym).Głośnik jest dwucewkowy i w głośniku z jednej cewki(plusa i minusa)podłączyłem do wzmacniacza pod jeden kanał i z drugą cewką zrobiłem identycznie jak z pierwszą...co może być przyczyną,czytałem już mnóstwo na Forach ale nadal mi się problemu nie udało rozwiązać...proszę was o pomoc i z góry bardzo dziękuje...dałem wszystkie oszczędności na ten sprzęt i się chyba okazuje że niepotrzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Żeby coś określić - przydały by sie dane, jaki wzmak, jaki subwoofer, jak to spięte..4ohmy 2 ohmy, szeregowo ale w jaki sposób?Gain na wzmaku nie za mocno podkręcony?Może złożyć pytanie u producenta, w końcu to SPECJALISTA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 wzmacniacz kruger&matz ale naprawdę marki nie znam...podam może link do aukcji z allego http://allegro.pl/nowy-subwoofer-15-38cm-krugermatz-2cewk-i3477548411.html a wzmacniacz to macrom 500d...google mało o nim wie;p. przepraszam,markę znam ale symbolu jego nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 A wzmacniacz pewnie spięty 2 cewki na każdy kanał i zapewne GAIN odkręcony na max? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 A wzmacniacz pewnie spięty 2 cewki na każdy kanał i zapewne GAIN odkręcony na max?no jedna cewka jest podpięta pod jeden kanał czyli plus cewki do plusa wzmaka i minus cewki do minusa wzmacniacza a druga pod drugi kanał czyli również plus od cewki do plusa wzmacniacza i minus cewki do minusa wzmacniacza.......te dwie są osobną podłączone do tych dwóch kanałów....sory ale inaczej wytłumaczyć nie umiem a co do GAINA...powiem tak...że kumpel miał to u siebie podłączone w aucie tak jak jest podłączone u mnie teraz i nic takiego nie miał...nic nie przestawiałem...A wzmacniacz pewnie spięty 2 cewki na każdy kanał i zapewne GAIN odkręcony na max?mogę prosić o numer gg...chciałbym dokładniej to wytłumaczyć...albo jakis kontakt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 A jaki to macrom? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 A jaki to macrom?Macrom 500d...ogólnie ten wzmacniacz jest mało znany w sieci...sam go szukałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swest Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Odłącz jedna cewkę test gra czy tez się wyłącza, potem odwrotnie druga załączona pierwsza odłączona napisz o wynikach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 10, 2013 Author Share Posted September 10, 2013 Odłącz jedna cewkę test gra czy tez się wyłącza, potem odwrotnie druga załączona pierwsza odłączona napisz o wynikach.jutro napewno spróbuję i wtedy napewno napiszę...a wchodzi wgl w gre spalona końcówka mocy;(??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 a to nie monoblok? Sprawdź cewki a druga sprawa koło podłączenia rca masz gałkę GAIN, czy nie ustawiłeś gdzieś jak godzina 13-14? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swest Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Ja bym obstawiał cewkę głośnika sprawdzisz pozamieniasz będziesz wiedział i chyba dział ci się pomylił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 sprawdzić cewki-jaka rezystancja, czy prawidłowa. No i ustawienie Gaina.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K@mil Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 A co to robi w dziale Sprawy Forum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 11, 2013 Author Share Posted September 11, 2013 Przepraszam z góry za dział ale nie orientuję sie tu jeszcze...Sprawdziłem dzisiaj kilka rzeczy co do kanałów,cewek i GAINA...i wygląda to tak że przewód + i - z jednej cewki miałem podłączony,to mi przygasiło po około 10 minutach...jak podłączyłem zatem drugą a tamtą odłączyłem to również po jakiś 10 minutach dawania głośnikowi w kość również przygasło i musiałem ściszyć do minimum by się ten protect przestał świecić;((.Co do GAINA...,minimalnie brakowało do końca by go skręcić na Maxa...druga sprawa to taka...że gdy roskręciłem dzisiaj dolną klapę wzmacniacza to zauważyłem lekko poluzowane gniazdo RCA,na ten przewód sygnałowy..ale wątpie że to ma coś z tym wspólnego...spróbowałem również z przewodu zasilającego pociągnąć bezpośrednio przewód do gniazda REM i może mi się zdawać lub nie ale zauważyłem że mocniej ciut gra ta skrzynka niż wcześniej...a zrobiłem tak bo z przewodu który puszczam sygnał,jest ten przewód oryginalnie zgrany z sygnałowymi,lecz jest on cieniutki i miałem go lekko przerwanego choć i tak po wymianie nic mi to nie dało w stosunku tego protect...proszę o pomoc...czekam na odp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 11, 2013 Share Posted September 11, 2013 To się kwalifikuje do czytania-Co to jest REMCo to jest GAINI jak, i po co, to się stosuje.. A dam sobie z nosa włosa urwać, że zapewne i basik w radiu jest dobrze podbity?Czytać, czytać, czytać.. To podstawa zasad jak to się podłącza..Archimedesa nikt nie budzi, i nie udziela wiecznie prostych porad... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 11, 2013 Author Share Posted September 11, 2013 co do REM,wiem do czego to służy i na co się stosuję,gorzej u mnie z Gainem ale nic nie mieszałem tam,jak go odkupiłem tak zostawiłem...co do basu w radiu,mam Radio Alpine CDE120RM ,i powiem że od kąd je mam,to zawsze w ustawieniach basu mam na -12...czyli max ściszone...jutro wstawie zdjęcia jak wygląda te moje ustawienie...ale dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 a Volty na zasilaniu wzmaka pan mierzyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad494949 Posted September 12, 2013 Author Share Posted September 12, 2013 a Volty na zasilaniu wzmaka pan mierzyłeś? nie,nic nie mierzyłem,naprawde nawet nie mam czym...dzisiaj rozkręciłem skrzynie by dla pewności sprawdzić bezpieczniki na każdej cewce i wszystkie są w jak najlepszym stanie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Te bezpieczniki to śmieszny bajer..nie mam pojęcia czemu to ma służyć..ale wygląda zabawnie.. Obstawiam że masz problemy z zasilaniem, twoja elektrownia nie wyrabia.. ewentualnie coś z głośnikiem (to prawdopodobne biorąc pod uwagę tą markę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Bezpiecznik na cewce?Ja bym wymagał - pełnego fotosa instalacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 zomer1980 przyjrzyj się dokładniej fotkom tego głośnika..http://allegro.pl/nowy-subwoofer-15-38cm-krugermatz-2cewk-i3477548411.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 12, 2013 Share Posted September 12, 2013 Brak określenia.. Bezpiecznik na cewce.. 25 amper - wow, zabezpieczenie pierwsza klasa.. A każda cewka przyjmie nawet 2,5kW? W końcu to cewka 4ohm prosta matematyka P=U x I a I=U / R czyli P=U2 / RAle za to można zgłosić reklamację jak spali się cewka w końcu "Ma zabezpieczenie..."Idealnie do zabawy w dbdrag Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomoMadej Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Zomer, coś się zagalopowałeś z tymi obliczeniami. Powiedz, w jakim przypadku (poza zwarciem) pojawi się tam 25A lub więcej.Ale swoją drogą, takiego bajeru nie widziałem nawet w Utopiach ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zomer1980 Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Działając o 1 w nocy..Pomyślałem wprost. Uzyskanie 25Amper to nic innego jak U/R a zasadniczo U/Z (impedancja)25=U/4ohmU=25x4U=100volt Na bazie 100Volt i prądzie 25Amper uzyskujemy moc - P=U x I = 100x25=2500wat Oczywiście to forma zabawy elektryki PUXI (p=UxI) itd, co innego bazować na wyższych napięciach, mniejszych napięciach, inny prąd itd, kanał mono, stereo, ale tak jak człowiek popatrzy na takim subwooferze i zobaczy bezpiecznik 25A to daje fajne 10 sekundowe wyliczenie "możliwości" jakie ten subwoofer zabezpiecza.. Wypowiedź metaforyczna Ja się nie zagalopowałem - to producent Viagrę dodaje taki amper, a umówmy się że matematycznie 10Amper tam wystarcza.Tylko i po co te 10 Amper? Zabezpiecza cewkę.. A wiadomo że cewka ma impedancję zmienną podczas pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomoMadej Posted September 13, 2013 Share Posted September 13, 2013 Puść kiedyś sygnał sinusa 50 Hz na subwoofer. Podłącz szeregowo za wzmacniaczem amperomierz (jak masz możliwość, to i woltomierz równolegle), pokręć gałką i zobacz jak się zmienia. Zmień nawet częstotliwość, by sprawdzić wpływ impedancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts