Jump to content

Radio JVC z DC-DC converter - czy poda sygnał bez niego?

gorkypl
 Share

Recommended Posts

Hej,

dorwałem radyjko JVC KD-SHX851, ale nie było przy nim konwertera DC-DC.

Czy ktoś jest w stanie stwierdzić czy jest on niezbędny do odpalenia radia jeśli nie korzystam z wewnętrznego wzmacniacza?

W tym momencie nie mam żadnego dźwięku na głośnikach i nie wiem czy jest to kwestia spalonej końcówki mocy (co byłoby bardzo kosztowne), czy tylko braku tego konwertera...

Jeszcze raz podkreślę - chodzi mi o brak sygnału na wyjściu line-out, nie o brak wzmocnionego przez radio sygnału na kostce ISO.

Sprawa rozwiązana - to radio nie zagra bez podania napięcia na przedwzmacniacz, ale zewnętrzny konwerter jest niepotrzebny - wystarczy zmostkować wejście z wyjściem (czerwone i żółte kable).

Przeklejam mój post z elektrody (oryginalny wątek tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2896407.html )

Do odwaznych swiat nalezy  :)

Zmostkowalem wyjscia napiecia na kostce zasilajacej konwerter z wejsciem oznaczonym na schemacie jako 'Memory'... i zagralo! 

Po pomierzeniu sygnalu na pinie sterujacym okazuje sie ze jest tak jak pisal slawcio88 - po przekroczeniu 26-tej kreski na skali glosnosci pojawia sie tam potencjal 5V, co prawdopodobnie powoduje ze na linii powrotnej pojawia sie wieksze napiecie zasilajace wzmacniacz. 

Summa summarum: 
- to radio nie zadziala bez podania napiecia na wejscie powrotne z konwertera (brak sygnalu na wszystkich wyjsciach). 
- mozna zmostkowac linie zasilajace konwerter z liniami powrotnymi (czerwone kabelki z zóltymi) i wystarcza to do uzyskania sygnalu na wyjsciach liniowych 
- prawdopodobnie (nie sprawdzalem) jest tez sygnal na kostce ISO, ale bez zewnetrzengo konwertera nie bedzie mozliwe podniesienie glosnosci ponad 26 kreske 
- czysto dywagujac, powinno sie dac zastapic oryginalny konwerter DC/DC jakims innym, dajacym na wyjsciu 12V w stanie wylaczonym i 17-18V po podaniu napiecia sterujacego. 

Dziekuje wszystkim za pomoc - szczególne uklony w strone slawcio88.