Jump to content

Ledwo grający subwoofer

Recommended Posts

Witam, ostatnio zająłem się tematem audio w aucie i zdecydowałem się na suba. Zacznę od sprzętu jaki posiadam więc radio to Alpine UTE-201BT (kupione nowe ze sklepu ok. pół roku temu), głośnik do suba (nowy z pudełka) Excursion SX.v2-10S4 (10", 400W RMS, jedna cewka, 4 ohm), skrzynka zamknięta 20L według wyliczeń powinna być odpowiednia, wzmak to Rockford Fosgate Punch 500.2 (sprawny w 100%, co zostało potwierdzone przez serwis), podłączone to jest na kablach z zestawu Holywood PRO-28 (czysta miedź, 8,5mm2 do wzmaka i od wzmaka do głośnika również czysta miedź 2,5mm2), akumulator pod maską, sub w bagażniku. Problemem jest to, że po podłączeniu wszystkiego i ustawionych obu gainach na połowę (wzmak ma Left Gain i Right Gain), membrana suba ledwo się porusza. Podłączone jest w mostku więc powinno wszystko grać jak należy a jednak jest w czymś problem. Sprawdzałem czy problem nie leży w sygnale podpinając inne źródło dźwięku pod chinche i problem jest nadal ten sam. Masa jest przykręcona do gołej blachy, całą powierzchnią oczka się z nią styka. Wzmak wstaje, dioda się świeci a jednak efektu nie ma prawie żadnego. Nie wiem w czym może leżeć problem, więc zwracam się do forumowiczów o poradę.

Po pierwsze ustaw w radiu subwoofer na +10 albo +12. Te radia tak mają że ustawienie na 0 jest bardzo wyciszone względem pozostałych głośników.

Master: UTE-92BT -> Audison Milenium Power 4 -> Woofer DEGO SP, Tweeter Replay Audio -> Daytona 2 -> Focal Access 25A1

Roomster: FH-S720BT -> Eton SDA 100.4 -> DLS MC6.2 przód, Focal K2P KRX2 tył

Próbowałem, ustawienie "SUBW LEVEL" nawet na +15 daje praktycznie niezauważalny efekt, kiedy jest na "OFF" membrana nie porusza się, po przełączeniu na 0 membrana zaczyna drgać, więc sama w sobie funkcja działa w radiu.

Musisz ustawić oba gainy osobno ale na te same napięcie czyli na każdym kanale połowa napiecia ze wzoru dla całkowitej mocy. 

W radiu subwoofer na +15 czy ile tam maks volume na 3/4 skali plik 50hz.

Dla 400w rms 4ohm jest 40V więc ustaw L/R po równo 20V. 

To raczej nie jest powodem dla którego głośnik ledwo gra, bo zakładam że autor próbował kręcić gainem .

Obstawiam włączony w radiu jakiś wysoki subsonic, albo nieprawidłowy LowPass.

HU: Alpine DVA-9965 -> Front: Morel Integra Ovation 4 + MP 5.16 Mk2 -> Sub: 2x Intertechnik MDS 08 -> Amps: U-Dimension Pro 3.4 + Pro 10.4 -> RCA: AIV Colorado