Michalie Posted May 6 Share Posted May 6 Cześć wszystkim, Mam problem z moim setupem w BMW F10 (2015, system Basic NBT). Mimo solidnych (jak mi się wydaje) komponentów i zrobionego strojenia, system gra płasko, brakuje mu dynamiki, uderzenia wooferów podfotelowych i zejscia subwoofera. Mój setup: Jednostka: Fabryczne NBT (Basic) + karta HEC BT (sygnał idzie po Tidal ). Procesor: Helix DSP Mini MK2. Wzmacniacz: Helix G FIVE. Przód (drzwi): Helix Compose i3 K100 mk2 (zwrotnica pasywna). Pod fotelami: Helix Compose i5 (sub 20cm). Bagażnik: 2x 30cm GAS mad b1 212 (spięte w 2 Ohm pod kanał sub we wzmacniaczu). Akcesoria: Wiązka HLAC BMW, wygłuszenie matami AB25 + pianka. Co zostało zrobione: Gainy: Ustawione multimetrem True RMS pod napięcia wyjściowe G FIVE. Strojenie: Zrobione RTA mikrofonem. Wykres wygląda poprawnie, pasma się sumują, brak rażących dziur w charakterystyce. Faza/Czasówki: Posprawdzane, opóźnienia ustawione, kombinacje z odwracaniem fazy na subie nie rozwiązują problemu braku energii. Filtry: Testowane różne warianty (HPF i5 od 60-80Hz, LPF Sub do 80Hz). Problem: System „odżywa” dopiero przy bardzo wysokich poziomach głośności ale ten bas juz nie jest taki przyjemny. Przy normalnym słuchaniu woofery pod fotelami ledwo pracują, a subwoofer (mimo 2x30cm) nie daje oczekiwanego ciśnienia. Przód dominuje nad resztą pasma. Mam wrażenie, jakby G FIVE nie oddawał swojej mocy. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem w Mini MK2 przy połączeniu przez BT? Czy to kwestia zbyt restrykcyjnego podejścia do RTA, które zabiło dynamikę, czy może G FIVE przy tym zestawieniu głośników jest po prostu za wąskim gardłem? juz troche trace nadzieje, drzwi mam wyklejone matami od zewnątrz, wewnatrz czesciowo mata i pianka kauczukowa. Boczek również wyklejony matami tam gdzie sie dało. Output level gain dla drzwi ustawiony na 0dB. Woofery czy suba mozna kręcić nawet do +4dB i nie wiele to wnosi. Strojenie robione mikrofonem UMTK1 (plik kalibracyjny wgrany). Uzywalem autotune czy autoset (nie pamietam teraz) w kazdym razie wszystko w automat szlo bo jestem amatorem i mysle ze program zrobi to lepiej niz ja . dodatkowo obudowy wooferow pod fotelami, podloga pod wooferami, podloga tyl i czesciowo pod kanapą. Cala podloga bagaznika, klapa oraz nadkola tylne (tam tylko wkleilem spore kwadraty maty) Cala instalacja zrobiona z glową, konektory, tulejki termokurczki peszle itd. Masa sprawdzona multimetrem (opór miedzy masą wzmacniacza a karoserią) Czy jest ktoś na grupie i podpowie jakie filtry ustawic ? Jaki podział? Z góry dzięki za sugestie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 6 Share Posted May 6 Zrób zrzuty ustawień procesora. To pozwoli zobaczyć jakie masz cięcia i czasówki. Od tego bym zaczął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalie Posted May 7 Author Share Posted May 7 Jasne, ogarnę po pracy. Wczoraj troszkę sie bawiłem i z tego co widzę auto eq strasznie obcina bas. Wyzerowałem eq dla wooferow i subwoofera i nagle bas wrocil. Zrobię wieczorkiem screeny. Pobralem juz REW i czekają mnie tygodnie nauki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kineret Posted May 7 Share Posted May 7 Chciałem to samo zasugerować - jeśli z sensownymi filtrami i bez EQ słyszysz bas, a całość brzmi choćby pół-poprawnie grająca muzyka to wiesz gdzie leży problem. Na moje oko to prawdopodobnie nieprawidłowo ustawiasz offset curve przed użyciem TuneEQ. Zarówno REW jak i TuneEQ wymagają umiejętnego dopasowanie poszczególnych targetów do pomiarów i jest to kluczowe aby program mógł zrobić swoje - w przeciwnym razie będzie obcinał zgodnie z zadanym zakresem i krzywą, co skutkuje np. brakiem midbasu czy innymi problamami. Aby to zrobić prawidłowo warto żebyś się zapoznał z teorią nt. filtrów aktywnych, różnicą pomiędzy electronic vs acoustic crossover i problemami akustycznymi jakie występują w kabinie - konkretnie constructive i destructive interference/coupling. Level matching poszczególnych głośników oraz L/R też jest cholernie istotny tak samo jak czasówki. Mikrofon jakiego używasz również może płatać Ci figle (choć dotyczy to raczej wysokich tonów) i jako początkujący nie będziesz miał zielonego pojęcia co się dzieje. Generalnie to polecam Ci pobrać najnowszą wersję PC tool 6 i spróbować użyć nowej funkcji TuneToTarget. Akurat miałem okazję się tym trochę pobawić w zeszłym tygodniu i jestem pełen uznania jak rozwija się ten soft, szczególnie na tle konkurencji. Miłej nauki! 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalie Posted May 11 Author Share Posted May 11 Dopiero dzis mogłem do tego usiąść. Rodzina przypomniała,ze jednak jest i musiałem zrobić przerwę od audio 😃 Wrzucam kilka fotek jak to jest aktualnie ustawione. Probowalem roznich opcji. Jeśli chodzi o filtry to nie kombinuje za mocno. Zawsze butterworth 24db/oct. Podział miedzy wooferem a drzwiami (tu jest zwrotnica) testowany od 150hz do 250hz. Wydaje mi sie,ze 180-190hz gra najlepiej. Czasowki, tu jest cyrk. Uzywam mikrofonu untk1 z plikiem kalibracyjnym 90stopni, pobrany że strony producenta po numerze mikrofonu. ATM, plik że strony audiotecfisher odtwarzany po hec bt. Nie mam pojęcia o co chodzi ale kiedyś słyszałem pęknięcia tych wooferow dość mocno podczas pomiaru a teraz ledwo sie odzywają. Wyniki wychodziły dziwne. Np drzwi po 90cm lub woofer 180cm od mikrofonu. Ustawilem je na odległość. Subwoofer gra w przeciw fazie bo inaczej sie gubi. RTA. Tutaj jest tak jak kolega kineret mowi. Zdecydowanie źle dobierałem target do pomiarów. Po pomiarze podnosiłem wynik powyżej krzywej wzorcowej i robiłem korekcje. Większość była wycinana. Powinienem to jakoś wyśrodkować? Tak aby program wycinał i podbijał cześć pasma ? Niestety nie zrobiłem fotki ale całość na rta po strojeniu pokrywa sie dość ładnie z krzywą wzorcową a mimo to ten system gra jako tako. Myślę,że gorzej niż fabryczny HK. Ciągle po głowie chodzi mi ten mój wzmacniacz helix G FIVE. Dość stary wzmacniacz, w srodku wyglada bardzo dobrze. Jakby nikt tam nic nie grzebał. Kondensatory nie spuchnięte. Czy to z nim jakiś problem jest ... jestem niemal całkowicie pewny,że podczas pierwszych testów miesiąc temu te woofery grały zdecydowanie mocniej. One grają mizernie, nawet jak wyciszę resztę systemu. Brak im kopa, zejscia nie mają praktycznie w ogóle. No może jak je ustawie jak na zdjęciu od 35hz, podbije mocno bas I puszcze coś z tidala to coś się odezwą ale nie ma to nic wspólnego z opiniami o tym glosniku. Bije sie z myślami aby zamówić helixa V Eight ultimate i zrobic w pełni aktywny przód, real center i jakiś mono do subwoofera. Mam dsp tool 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 11 Share Posted May 11 Puść sygnał w jakimś generatorze w okolicach podziału pasma pomiędzy wooferami a subem i zacznij ustawiać czasówki wooferow na słuch dotąd, aż będzie najgłośniej. Podobną metodę możesz zastosować w innych pasmach. Coś mi się wydaje, że czasówki masz mocno pokopane i zwyczajnie chaos w fazach wooferow. Stąd grają tak jakby ich nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 11 Share Posted May 11 Teraz się dopatrzyłem jeszcze jak masz cięte woofery od dołu. 35hz🤯 Spróbuj to podnieść do 60/70. Nic dziwnego, że się zjadają z subem. Czasem ustawienie 80 woofery 50 sub sprawdza się dobrze w beemkach w różnych konfiguracjach stromości filtroe. Nie trzymaj się kurczowo tych 24dB. Próbuj na ucho. To bardzo dobre narzędzie pomiarowe 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalie Posted May 11 Author Share Posted May 11 Dzięki 😀 w sumie taki podział (60-70hz) tez probowalem ale zapewne i tak cos zle robilem. Biore laptopa i ide do auta. Mam jakis generator, bede probowal. w jakiej kolejnosci najlepiej to zacząć ukladac w calosc ? Podzial pasma czasowki sub/woofer czasowki drzwi (do osiagniecia sceny?) Drzwi tez trzeba z wooferami zgrać ? Po tym wszystkim dopiero RTA ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 11 Share Posted May 11 3 godziny temu, Michalie napisał: Dzięki 😀 w sumie taki podział (60-70hz) tez probowalem ale zapewne i tak cos zle robilem. Biore laptopa i ide do auta. Mam jakis generator, bede probowal. w jakiej kolejnosci najlepiej to zacząć ukladac w calosc ? Podzial pasma czasowki sub/woofer czasowki drzwi (do osiagniecia sceny?) Drzwi tez trzeba z wooferami zgrać ? Po tym wszystkim dopiero RTA ? Nie będę silił się na mądrości bo jestem zwykłym amatorem i do wszystkiego dochodzę sam. U mnie dobrze sprawdza się taka kolejność: 1. Czasówki wszystkich głośników gdzie najpierw zaczynam od wooferow względem suba a potem drzwi względem wooferow; 2. Dopasowanie cięć czyli częstotliwość, zbocza, rodzaj filtra; 3. RTA. Potem musi minąć trochę czasu aby się osłuchało i znowu strojenie ale już delikatniejsze, często subtelnie w zakresie czasówek i cięć. A potem znowu uznam, że coś bym zmienił i "here we go again"😂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert0102 Posted May 11 Share Posted May 11 Czasówki na metrówkę to nie jest najlepszy pomysł, ewentualnie jakiś punkt wyjścia, za dużo odbić w samochodzie, do tego dochodzi zgranie fazowe. I najpierw ustaw mid - wf, a na końcu do całego frontu dopasuj suba, a nie odwrotnie. Ale jeszcze wcześniej ogarnij cięcia i z grubsza EQ, następnie czasy i faze a na końcu finalne EQ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejay3x Posted May 12 Share Posted May 12 nie wiem czy Ci to pomoze ale tez dlugo meczylem sie u mnie z ustawieniami dsp i jak narazie gra to fajnie, sprobuj wrzucic moje ustawienia do siebie ( tez mam F10 tez na HiLac choc dsp i glosniki juz inne ) czsowki: drzwi pasazer 0cm drzwi kierowca 38 cm woofer pasazer 102cm woofer kierowca 117cm sub w bagazniku 150cm ( odwrocona faza inaczej problem z basem) Crossover Sub gra do 20-95Hz ( skierowany w kanape obudowa zamknieta ) Woofery 68-300Hz Drzwi 200-20kkHz Wszystko ciete na Butterworth 24oct/db, choc na Linkwitz gra lepiej ale moj dsp walniety jakis i nie zapamietuje tego ustawienia i zawssze wraca na Butterworth. Jak cialem woofery do 200Hz np i drzwi dawalem od 200Hz zawsze mialem jakas dziure , nie wazne na jakiej wartosci cialem zawsze bylo brak czegos, i ciagly niedosyt. Z tymi ustawieniami jest usmiech na twarzy. Moze z mikrofonem dalo by sie lepiej, ale to w przyszlosci. Wiem tez ze masz calkiem inny wzmacniacz inne glosniki ale auto to samo wiec moze sprobuj tych ustawien. Jak potrzebujesz czasowki w ms daj znac pojde do auta i podrzuce . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted May 12 Share Posted May 12 Ja szukałem kicku, szukałem nawet kilka piecy zmieniłem, kupilem jeszcze inne woofery. No odzywa się przy maks volume ale to nie to. Ciałem z radia 60/70 do 3.5khz 12db. Ale tak siedzę i we wzmacniaczu mosconi miałem wolne 5-6 preouty podłączyłem na nie. Ustawilem 63hz 12db butterworth i 3.5khz 12db linkwitz. Może się nie znam zrobiłem to na ucho plus czasy na metrowke, eq flat bo nie miałem mikrofonu. Aktualnie drzwi urywa tyle kicku. Pokombinuj na ucho pierw czasy na metrowke bez eq i zobacz na różnych cięciach jak wychodzi wykres. Bo czasami ruszysz samo ciecie bez eq a wykres juz ładnie się uklada wtedy tune eq nie robi nawet dużej korekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalie Posted May 15 Author Share Posted May 15 Dzieki wszystkim za wskazówki, udało sie i zgrać w miarę fazę i ustawic czasowki. Bas sie pojawił ale to nie jest to czego bym oczekiwał. Stawiam,ze wzmacniacz jest po prostu na wykończeniu. Nawet jesli puszcze jakis bas na sam subwoofer (reszta wyciszona) to brzmi to słabiutko. Kiedyś (z 15 lat temu) mialem maly wzmacniacz blaupunkt i skrzynie tez blaupunkt i to mialo duzo mocniejsze uderzenie mimo tak małej mocy. deejay3x dzieki za czasowki, probowalem zrobic takie ciecia jak u Ciebie ale u mnie sie to nie sprawdza, slysze częściowo wokal spod fotela. Najlepiej sprawdza mi się 180/200hz. Na wykresie tez sie to w miarę zgrywa. Podjąłem decyzję,ze wleci nowy wzmacniacz. Ten wyślę do polski (mieszkam w irlandii, tu sie nie naprawia 😅) do sprawdzenia/naprawy i zostanie jako drugi piec. Wszyscy wiemy jak dziala choroba car audio 🙂 na pewno sie przyda 😀 Ze względu na to,ze juz w miarę ogarniam oprogramowanie Helixa to taki właśnie planuje wzmacniacz. Bije sie z myślami, chodzi mi po głowie V eight ultimate lub P six ultimate. Wiem,ze to dwa różne wzmacniacze. V eight ma 2 kanaly wiecej, mógłbym tym zasilić tyl. Z drugiej strony P six ultimate ma wyjścia dsp i wtedy mógłbym w przyszłości uzyc tego G FIVE jesli go naprawie. Roznica w cenie to około 150-200 euro. Czy ten P six faktycznie jest taki dobry ? Mial ktos doświadczenie z tymi wzmacniaczami ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted May 15 Share Posted May 15 2 godziny temu, Michalie napisał: P six ultimate Bo po pierwsze , a po drugie ........ 2 godziny temu, Michalie napisał: V eight ultimate To nie jest to samo w 8 ch . Quote Byle do przodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted May 15 Share Posted May 15 W dniu 11.05.2026 o 16:24, czarnyturek napisał: Puść sygnał w jakimś generatorze w okolicach podziału pasma pomiędzy wooferami a subem i zacznij ustawiać czasówki wooferow na słuch dotąd, aż będzie najgłośniej. Podobną metodę możesz zastosować w innych pasmach. No właśnie nie jest to poprawna metoda, zwłaszcza dla wysokich częstotliwości. Generalnie korzystanie z sinusa do celów innych, niż szukanie co się tłucze, nie ma zastosowań z wielu względów. P Six to bardzo fajny klocek, do tego wzmak na suba i system gotowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 15 Share Posted May 15 5 godzin temu, Various napisał: No właśnie nie jest to poprawna metoda, zwłaszcza dla wysokich częstotliwości. Generalnie korzystanie z sinusa do celów innych, niż szukanie co się tłucze, nie ma zastosowań z wielu względów. P Six to bardzo fajny klocek, do tego wzmak na suba i system gotowy. Nie upieram się. U mnie całkiem nieźle się to sprawdziło przy ustawieniu wooferow względem suba. Wysokie ustawiam zawsze na różowym szumie. Ale pewnie są lepsze metody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted May 15 Share Posted May 15 Szum jest ok, po prostu sinus to nie najlepszy wyznacznik 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejay3x Posted May 18 Share Posted May 18 W dniu 15.05.2026 o 09:00, Michalie napisał: deejay3x dzieki za czasowki, probowalem zrobic takie ciecia jak u Ciebie ale u mnie sie to nie sprawdza, slysze częściowo wokal spod fotela. Najlepiej sprawdza mi się 180/200hz. Na wykresie tez sie to w miarę zgrywa. Podjąłem decyzję,ze wleci nowy wzmacniacz. Ten wyślę do polski (mieszkam w irlandii, tu sie nie naprawia 😅) do sprawdzenia/naprawy i zostanie jako drugi piec. Wszyscy wiemy jak dziala choroba car audio 🙂 na pewno sie przyda 😀 Tak myslalem bo inny wzmak i inne glosniki, ale zawsze jakis punkt wyjscia. Ps. tez jestem z Irlandii i pozdrawiam z Cork! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michalie Posted May 20 Author Share Posted May 20 O proszę 😃 czyli też już to znasz,ze jak czegoś nie ma na Amazonie to trzeba z Polski ściągać 😅 to jest tragedia, co kolwiek tutaj kupic to żart jakiś. W poniedziałek zamówiłem Helix next v eight ultimate z Włoch. Dzisiaj paczka wyjechała z sortowni w NL. Też w pn zamówiłem monoblok na irlandzkiej stronie. Jeszcze nie wysłali... Pozdro z Naas 😃 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejay3x Posted May 20 Share Posted May 20 3 godziny temu, Michalie napisał: O proszę 😃 czyli też już to znasz,ze jak czegoś nie ma na Amazonie to trzeba z Polski ściągać 😅 to jest tragedia, co kolwiek tutaj kupic to żart jakiś. W poniedziałek zamówiłem Helix next v eight ultimate z Włoch. Dzisiaj paczka wyjechała z sortowni w NL. Też w pn zamówiłem monoblok na irlandzkiej stronie. Jeszcze nie wysłali... Pozdro z Naas 😃 Niestety ale wiem o czym mowisz, ja dsp z Niemiec targalem a wczesniej glosniki z Polski i Chin. Pamietam jeszcze 10 lat temu mozna bylo przynajmniej Vibe kupic w Haldfordsie , teraz juz kompletnie nic. Tak nawiasem jak bys kiedys przejezdzal w okolicy Cork daj znac chetnie poslucham roznicy pomiedzy naszymi autami, ja poszedlem jedna z najtanszych opcji a ty w Helixa, jestem cholernie ciekaw jaka bedzie roznica . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts