mastiv Posted January 23 Share Posted January 23 Witajcie, zakładam temat, bo może ktoś miał już doświadczenie w tym aucie i mógłby się podzielić. Moje doświadczenie z CA to dwie proste instalacje w dwóch autach - wymiana jednostki 1 DIN, poprowadzenie przewodów, wygłuszenie drzwi i jakieś drobne przeróbki wiązki do radia. Obecnie mam C4 B7 i audio jest bardzo kiepskie. Chciałbym coś grzebnąć, ale bez wymiany jednostki. Szukam pomysłów/inspiracji. Może jakieś małe 2 kanałowe DSP, do tego zestaw 2-way na przód, tył do wycięcia. Co do DSP to nie wiem, czy szukać ze wzmakiem, czy osobno. Podpowiecie coś? Co do kosztów, to raczej budżetowo, chce żeby było lepiej, ale raczej to auto nie zostanie ze mną na długie lata. Dzięki serdecznie i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 24 Share Posted January 24 mastiv, DSP to świetny pomysł... będziesz mieć spore pole manewru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted January 24 Share Posted January 24 15 godzin temu, mastiv napisał: Może jakieś małe 2 kanałowe DSP Tu zanosi sie na dużo czytania lub pisania . Quote Byle do przodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jery Posted January 24 Share Posted January 24 16 godzin temu, mastiv napisał: Co do kosztów, to raczej budżetowo, chce żeby było lepiej, ale raczej to auto nie zostanie ze mną na długie lata. Możesz to zrobić w taki sposób żeby przenosić graty do kolejnego auta, w teorii. Ja dałem pod fotel pasażera nieduży wzmak z dsp (audison cf 8.14), może pobierać sygnał z radia OEM po hi-in i oddawać po obróbce na OEM przewody do głośników. Z radiem może się komunikować poprzez typową kostkę ISO. W wielu radiach OEM możesz dokupić dedykowaną przejściówkę montowaną przy radiu która dodaje wyjście wejście / wejście ISO (są czasem nazywane t-harness). To wszystko możesz zabrać do następnego auta (wzmak, przewody z sygnałem od ISO oraz przewody z sygnałem do ISO, przejściówka OEM-ISO). To jeszcze wymaga oddzielnego zasilenia 12v z aku - te przewody też można zabrać. Głośniki z drzwi możesz zostawić albo zabrać, wygłuszenie drzwi to już do spisania na straty 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 24 Share Posted January 24 18 godzin temu, mastiv napisał: chce żeby było lepiej Na początek wygłusz solidnie drzwi i zobacz na ile to poprawi jakość bo często taka praktyka poprawia już fabryczne granie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted January 24 Author Share Posted January 24 Dzięki za podpowiedzi. Co do dodania DSP i puszczenia sygnału bezpośrednio na głosniki, to mniej więcej czuje jak to zrobić. Zbadam temat, jak jest z przejściówkami pod to radio. Co do wygłuszenia drzwi, to na pewno poprawi dynamikę dźwięku wooferów, ale tutaj trzeba zmienić coś w systemie. Dołożyć DSP lub zmienić głośniki, a najlepiej pewnie jedno i drugie, bo sceny brak i średnich/wysokich też zdecydowanie. Bardzo mało detali. Dźwięk jest płaski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 25 Share Posted January 25 w takim wypadku na dzień dobry zadbaj o poprawny montaż i wygłuszenie drzwi... następnie pomyśl o wzmacniaczu z DSP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted January 26 Author Share Posted January 26 Masz na myśli oprócz dobrego wygłuszenia i osadzenia wooferów na dystansach również odpowiednie wyprowadzenie i wypozycjonowanie tweeterów? U mnie niestety grają z deski w szybę. Ale miałem okazję słuchać takiego ułożenia, tylko na dobrych podzespołach + wyciągniętę były tweetery wyżej, tak że kopułki wystawały nad deskę i spoko to grało. Tylko tam był pełny zestaw Głośniki + DSP + Wzmak + pełne strojenie pod mikrofonem. Myślałem u siebie zostawić tak jak są, tylko wyciągnąć je wyżej, nad deskę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats96 Posted January 27 Share Posted January 27 Można wyciągnąć fajny szczegółowy detal z tweeterów grający z odbicia od przedniej szyby. Trzeba je tylko podbić względem głośności wooferów. Od tego są zworki na zwrotnicy (np.+3db - ja tak mam ustawione i byś się zdziwił jak klarownie to gra). Szukaj zestawu 2-way który taką regulację posiada. DSP przyda się do ustawienia czasówek tak aby środek sceny był centralne przed tobą a nie na lusterku wstecznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula76 Posted January 28 Share Posted January 28 @Mats96 Jeżeli posiadasz choć trochę szacunku do ludzi tworzących to forum, dzielących się na nim swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem, proszę zachowaj swoje fejsbukowe mądrości dla siebie bo jeszcze któryś ze "świeżych" użytkowników pomyśli że to co piszesz jest prawdą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted January 28 Share Posted January 28 14 godzin temu, Mats96 napisał: Można wyciągnąć fajny szczegółowy detal z tweeterów grający z odbicia od przedniej szyby. Trzeba je tylko podbić względem głośności wooferów. Od tego są zworki na zwrotnicy (np.+3db - ja tak mam ustawione i byś się zdziwił jak klarownie to gra). Szukaj zestawu 2-way który taką regulację posiada. DSP przyda się do ustawienia czasówek tak aby środek sceny był centralne przed tobą a nie na lusterku wstecznym. Czasami sprawdza się przysłowie że "milczenie jest złotem".... Quote PIONEER ,INFINITY ,GENESIS R1,LEGIATA ,PHOENIX GOLD, DRAGSTER , XES M1 , PHASE ALIANTE ,BRAX Link to comment Share on other sites More sharing options...
perfectblossom Posted January 28 Share Posted January 28 W dniu 23.01.2026 o 18:57, mastiv napisał: Witajcie, zakładam temat, bo może ktoś miał już doświadczenie w tym aucie i mógłby się podzielić. Moje doświadczenie z CA to dwie proste instalacje w dwóch autach - wymiana jednostki 1 DIN, poprowadzenie przewodów, wygłuszenie drzwi i jakieś drobne przeróbki wiązki do radia. Obecnie mam C4 B7 i audio jest bardzo kiepskie. Chciałbym coś grzebnąć, ale bez wymiany jednostki. Szukam pomysłów/inspiracji. Może jakieś małe 2 kanałowe DSP, do tego zestaw 2-way na przód, tył do wycięcia. Co do DSP to nie wiem, czy szukać ze wzmakiem, czy osobno. Podpowiecie coś? Co do kosztów, to raczej budżetowo, chce żeby było lepiej, ale raczej to auto nie zostanie ze mną na długie lata. Dzięki serdecznie i pozdrawiam Pozostawiając fabryczne źródło (absolutnie nie jako jedyne) to tylko DSP + wzmacniacz lub wzmacniacz z DSP na pokładzie. Tego jest sporo na rynku: Musway, Match, Helix, Zapco, Audison, Audio System itd. Wtedy masz możliwość grać z fabrycznego radia plus dopiąć telefon czy cokolwiek innego kablem USB czy poprzez BT i lecieć z Tidala, Spotify czy własnych plików. Przeważnie trzeba dokupić moduł lub zewnętrzny odbiornik. Na sam początek drzwi trzeba zrobić, a jeśli dobrze pamiętam to w C4 są dość skomplikowane kształtem otwory technologiczne w drzwiach, które zakrywa pianka/plastik więc trochę rzemiosła będzie żeby to zamknąć na sztywno. Przy czym nie wydaje mi się, żeby fabryczne głośniki zyskały na tyle po przygotowaniu drzwi (wytłumienie i wyciszenie), żeby je pozostawić (czasami fabryczne głośniki po dołożeniu wzmacniacza + zrobieniu drzwi pokazują drugie oblicze). Woofer wysoko w drzwiach, więc można też spróbować głośników w obudowie (są gotowe, popularnych marek) pod fotele do uzupełnienia dołu (mając odpowiednią ilość kanałów w DSP i wzmacniaczu) i pozostawić na początek fabryczne wooferki jako średniaki i z czasem to wymienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perfectblossom Posted January 28 Share Posted January 28 16 godzin temu, Mats96 napisał: Można wyciągnąć fajny szczegółowy detal z tweeterów grający z odbicia od przedniej szyby. Trzeba je tylko podbić względem głośności wooferów. Od tego są zworki na zwrotnicy (np.+3db - ja tak mam ustawione i byś się zdziwił jak klarownie to gra). Szukaj zestawu 2-way który taką regulację posiada. DSP przyda się do ustawienia czasówek tak aby środek sceny był centralne przed tobą a nie na lusterku wstecznym. Zworką w zwrotnicy majster nic nie podbijasz 😏 Plus mając DSP można spokojnie pomiąć pasywne zwrotnice, trzeba tylko mieć trochę wiedzy, ucha albo kogoś z powyższymi pod ręką. Jeśli się wiedzy nie ma, niestety potrzebna będzie pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted January 28 Author Share Posted January 28 Z tego co piszecie, to w zasadzie utwierdziłem się w pierwotnym pomyśle. DSP ze wzmakiem lub osobno + wymiana głośników i dobre wygłuszenie. Dziękuje za wasze odp. Jak zbiore graty i zabiorę sie za instalację na wiosnę to może pokuszę się o założenie wątku w temacie z instalacjami. Co do drugiego oblicza głośików po wygłuszeniu, to taką sytuację miałem w Astrze H. Zrobiłem pełne wygłuszenie z dystansami i usztywnieniem furtek blachą i zrobiło to niesamowitą robotę. Finalnie zostały fabryczne głośniki podłączone pod jednostkę Alpiny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 28 Share Posted January 28 W dniu 23.01.2026 o 18:57, mastiv napisał: Co do kosztów, to raczej budżetowo, chce żeby było lepiej Patrząc na to co napisałeś to wolałbym zainwestować w DSP z wbudowanym już wzmacniaczem bo wzmacniacz osobno robi kolejne koszty a podobno ma być lepiej a lepiej na pewno będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted January 28 Author Share Posted January 28 A no....to prawda. Tak patrzę, to mimo wszystko DSP ze wzmacniaczem, to droższy klocek. Więc pewnie przesune realizację na koniec wiosny, albo nawet na lato. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perfectblossom Posted January 28 Share Posted January 28 Godzinę temu, mastiv napisał: A no....to prawda. Tak patrzę, to mimo wszystko DSP ze wzmacniaczem, to droższy klocek. Więc pewnie przesune realizację na koniec wiosny, albo nawet na lato. Od około 800zł startujesz za Audio System, obsługa ustawień z telefonu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted January 29 Author Share Posted January 29 A gdzie są takie promocje? Bo ja szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze w takiej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted January 29 Share Posted January 29 Awave też się zaczynają gdzieś od 1200zł Quote Master: UTE-92BT -> Audison Milenium Power 4 -> Woofer DEGO SP, Tweeter Replay Audio -> Daytona 2 -> Focal Access 25A1 Roomster: FH-S720BT -> Eton SDA 100.4 -> DLS MC6.2 przód, Focal K2P KRX2 tył Link to comment Share on other sites More sharing options...
perfectblossom Posted January 29 Share Posted January 29 Godzinę temu, mastiv napisał: A gdzie są takie promocje? Bo ja szczerze mówiąc nie trafiłem jeszcze w takiej cenie. Pan poszuka to Pan znajdzie, OLX przejrzy, internety całe i znajdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats96 Posted January 29 Share Posted January 29 Najtańszy wzmacniacz DSP solidnej marki kosztuje 1000zł. Audio System CO-40.5 DSP-BT 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 29 Share Posted January 29 @Mats96 Jeżeli posiadasz choć trochę szacunku do ludzi tworzących to forum, dzielących się na nim swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem, proszę zachowaj swoje fejsbukowe mądrości dla siebie bo jeszcze któryś ze "świeżych" użytkowników pomyśli że to co piszesz jest prawdą. Czasami sprawdza się przysłowie że "milczenie jest złotem".... Uszanuj to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastiv Posted February 3 Author Share Posted February 3 Jakoś od około 10 lat obserwuje to forum, mimo że nie jestem zbyt aktywny. To jakieś takie poboczne hobby. Ale zawsze mnie troche dziwi budowie elitarności tego forum jak ostatatniego bastionu. Z jednej strony rozumiem, ale z durgiej...szczerze nie dziwie sie, że wielu nowych szybko idzie gdzie indziej, bo są na dzień dobry gaszeni brakiem swobody wypowiedzi lub rzucania luźnych zapytań. Nie żebym sie czepiał, bo cenię wiedzę wielu tutaj osób, ale...trochę się czepiam, bo wszystko ma swoje granice 🤪 P.S. Nie gniewajcie się.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats96 Posted February 3 Share Posted February 3 @mastiv Człowieku wsadziłeś kij w mrowisko 😀 Tu są ludzie którzy słyszą odmienne brzmienie wzmacniaczy czaisz? To jest wyższy poziom wtajemniczenia. To jest audiofilstwo. Nie dla nas normalnych ludzi zagłębianie się w to. Oni żyją w bańce i mają swoje przeświadczenia. Rób wszystko po swojemu jak podpowiada ci serce - chcesz głośniki z tyłu to montuj Koniec końców dobre brzmienie audio jest kwestią subiektywną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sslawekk Posted February 3 Share Posted February 3 Wiesz co Mats96? Ja podobnie jak kolega mastiv malutko piszę, za to dużo czytam, i powiem Ci tylko tyle, obiektywnie rzecz biorąc to ciesz się, że tak łagodnie jesteś tu traktowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts