Jump to content

Ustawienie czasów dsp atomo mosconi

Recommended Posts

Witam,potrzebuje porady jak ustawić opóżnienienia w dsp atomo od mosconi tak aby bylo dobrze.Podam odleglosći w centymetrach od ucha do każdego glosnika i proszę o podpowiedz jak to ustawić.Zależy mi glównie na tym aby sub gral z przodu,bo tak wydaje mi się że powinno być ustawione.Nie mam osluchania w graniu innych aut i proszę najlepiej o podanie mi gotowego ustawienia w procesorze, bo jest to dla mnie czarna magia:)

Lewy tweeter 92 cm

Prawy woofer 96 cm

Prawy tweeter 112cm

Prawy woofer 130 cm

sub 151 cm

3 godziny temu, utex napisał:

bo jest to dla mnie czarna magia:)

Ogólna zasada wstępnego wbicia odpowiednich wartości jest w sumie dość prosta.

Sub jest najdalej od twoich uszu.

151cm jest odniesieniem dla reszty przetworników.

Ustawiasz go na 0cm.

Reszta wstępnie ma mieć:

Lewy tweeter 92 cm --->  czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 92 = 59cm

Prawy woofer 96 cm --->  czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 96 = 55cm

Prawy tweeter 112cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 112 = 39cm

Prawy woofer 130 cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 130 = 21cm

Potem delikatna korekcja jak sugeruje @italiano1980 jakbyś coś zmieniał w cięciach i.t.d.

Dziękuję Grzeczny_52 o to mi chodzilo.Wiem że pozniej można dostroić różowym szumem, ale zobaczę po ustawieniu odleglosci jaki będzie efekt.Ogólem mam wpięte glosniki przez zwrotnice ,ale każdy kanal osobno.Jak pytalem sprzedawcy o podpięcie aktywnie napisal tylko że cięcia to temat rzeka a ja samemu nie chce stroić bo wydaje mi się że więcej by bylo szkody niż pożytku.Glosniki na froncie to zestaw dwudrożny od audio system r165em evo2.

Teraz zauważyłem, że masz po prawej stronie 3 głośniki 😂

Oczywiście wiesz który jest który ......... taki zonk w pisaniu.

A ja bezmyślnie skopiowałem twój wpis z centymetrami.

Edited by grzeczny_52

Ok,ustawilem wedlug miarki i instrukcji Grzeczny_52 i mam wrazenie że scena jest lepiej ulożona,nie ma takiego balaganu w muzyce że nie wiadomo skąd co leci.Tak mi się bynajmniej wydaje ale mogę nie mieć racji.Sub bardziej z przodu ,ale jeszcze nie to co chcialbym osiągnąć.Chyba zmierzę jeszcze raz odleglości ale dokladniej i wtedy spróbuję jeszcze raz.Szkoda że nie mam laptopa to bym ustawial w aucie a tak chodzę do domu, do pceta.

Suba nie ustawia się na "metrówkę" z wielu względów. Nie osiągniesz tego co chcesz taką metodą niestety. Najkorzystniej zwrócić się do kogoś doświadczonego, żeby Ci zrobił preset.