utex Posted June 21 Share Posted June 21 Witam,potrzebuje porady jak ustawić opóżnienienia w dsp atomo od mosconi tak aby bylo dobrze.Podam odleglosći w centymetrach od ucha do każdego glosnika i proszę o podpowiedz jak to ustawić.Zależy mi glównie na tym aby sub gral z przodu,bo tak wydaje mi się że powinno być ustawione.Nie mam osluchania w graniu innych aut i proszę najlepiej o podanie mi gotowego ustawienia w procesorze, bo jest to dla mnie czarna magia:) Lewy tweeter 92 cm Prawy woofer 96 cm Prawy tweeter 112cm Prawy woofer 130 cm sub 151 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted June 21 Share Posted June 21 Najlepiej się ustawia na słuch....Ciężko to ustawić przez internet a do tego na całą scenę ma wpływ wiele czynników , takich jak cięcia , montaż itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted June 21 Share Posted June 21 3 godziny temu, utex napisał: bo jest to dla mnie czarna magia:) Ogólna zasada wstępnego wbicia odpowiednich wartości jest w sumie dość prosta. Sub jest najdalej od twoich uszu. 151cm jest odniesieniem dla reszty przetworników. Ustawiasz go na 0cm. Reszta wstępnie ma mieć: Lewy tweeter 92 cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 92 = 59cm Prawy woofer 96 cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 96 = 55cm Prawy tweeter 112cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 112 = 39cm Prawy woofer 130 cm ---> czyli obliczasz wartość do wbicia, która wynosi 151 - 130 = 21cm Potem delikatna korekcja jak sugeruje @italiano1980 jakbyś coś zmieniał w cięciach i.t.d. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
utex Posted June 21 Author Share Posted June 21 Dziękuję Grzeczny_52 o to mi chodzilo.Wiem że pozniej można dostroić różowym szumem, ale zobaczę po ustawieniu odleglosci jaki będzie efekt.Ogólem mam wpięte glosniki przez zwrotnice ,ale każdy kanal osobno.Jak pytalem sprzedawcy o podpięcie aktywnie napisal tylko że cięcia to temat rzeka a ja samemu nie chce stroić bo wydaje mi się że więcej by bylo szkody niż pożytku.Glosniki na froncie to zestaw dwudrożny od audio system r165em evo2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted June 21 Share Posted June 21 (edited) Teraz zauważyłem, że masz po prawej stronie 3 głośniki 😂 Oczywiście wiesz który jest który ......... taki zonk w pisaniu. A ja bezmyślnie skopiowałem twój wpis z centymetrami. Edited June 21 by grzeczny_52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
utex Posted June 21 Author Share Posted June 21 Faktycznie.Przepraszam mój blad.Wiem który jest który Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
utex Posted June 21 Author Share Posted June 21 Ok,ustawilem wedlug miarki i instrukcji Grzeczny_52 i mam wrazenie że scena jest lepiej ulożona,nie ma takiego balaganu w muzyce że nie wiadomo skąd co leci.Tak mi się bynajmniej wydaje ale mogę nie mieć racji.Sub bardziej z przodu ,ale jeszcze nie to co chcialbym osiągnąć.Chyba zmierzę jeszcze raz odleglości ale dokladniej i wtedy spróbuję jeszcze raz.Szkoda że nie mam laptopa to bym ustawial w aucie a tak chodzę do domu, do pceta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted June 22 Share Posted June 22 Suba nie ustawia się na "metrówkę" z wielu względów. Nie osiągniesz tego co chcesz taką metodą niestety. Najkorzystniej zwrócić się do kogoś doświadczonego, żeby Ci zrobił preset. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts