Jump to content

DSP do nowych aut

Recommended Posts

Cześć,

mam tegorocznego Partnera blaszaka z 13 calowym wyświetlaczem, kamerami carplayem itp, chciałbym nie stracić łączenia sie bezpośrednio z całym systemem i żeby wszystkie funkcje radia działały normalnie i wszystko wyglądało jak fabrycznie - stąd pytanie, bo radio nie ma wyjść rca.

jak podłączyć do tego systemu procesor DSP? potrzebna jest jakaś przejściówka „T” ze strony matcha? 

Możesz wykorzystać wyjście głośnikowe , i podłączyć dowolne dsp , czasem trzeba obejść test głośników . Dsp można rozbudować o moduł bt , lub wykorzystać jako wejście na sygnału po spdif lub coax , można także dołożyć sterownik w zależności od dsp. Są na rynku dsp już ze wzmacniaczem ale wtedy nie masz wpływu na profil grania , jedynie doborem głośników . W Warszawie możesz uderzyć do Vampirka .

no tak, czyli jak jest kostka iso przy radiu to mogę się wciąć w każdy kabel głośnikowy i wpiąć je do dsp i z dsp do wzmakow, tyle rozumiem, tylko jak WRÓCIĆ kablami do radia żeby wszystkie dźwięki z samego radia działały w głośnikach i żebym nie musiał się łączyć bezpośrednio z dsp przez kartę BT tylko żeby spotify poprzez carplay działał normalnie w nowym audio, to jest moja zagwozdka 

A po co ty chcesz wracać kablami do radia? przecież to nie pod radio masz mieć podpięte głośniki.. Radio po hiinput > dsp > wzmacniacz > głośniki. W twoim przypadku pewnie bardziej się sprawdzi dsp z wbudowanym wzmacniaczem. Ustawiasz to raz i zapominasz, głośnością i wszystkimi multimediami sterujesz z poziomu oryginalnego radia. 

ale wtedy normalnie funkcje radia zostaną zachowane? 

wzmacniacz z dsp niestety nie wchodzi w grę bo będzie helix a4, do tego mono rocfkorda + morel primo 804 morel elate wf i mt350 aktywnie pod helixem, może brzmię jakbym nie wiedział o co chodzi ale to przez to, że nie miałem nigdy styczności z dsp, zawsze przez zwykłe 1din, a nie takie fabryczne z carplay i całym rozbudowanym systemem 

Ja bym wziął sygnał z auta "po wysokim" właśnie żeby radio puścić czy telefon odebrać, a źródło "SQ" bym zrobił osobne zupełnie po SPDIF/BT/USB.

@folerrr Wszystko jest proste, poprostu taki procesor zazwyczaj ma zewnętrzny sterownik do sterowania podstawowymi parametrami, balans, głośność subwoofera, źródło dźwięku, czy zapisane presety. Radio tylko dostarcza sygnał na jedno z wejść. A są jeszcze wejścia optyczne cyfrowe czy BT. Ale jak chcesz to możesz korzystać w 100% z radia, jak CD czy bluetooth.  

Jak będzie korzystał w 100% z radia to sterownik nie jest mu potrzebny. 

W tym dsp masz wejście optyczne? (obstawiam że nie), więc zostaje moduł BT mosconi. Spinasz to tak jak tu wszyscy piszą: radio po hi-input do procesora, z procka do wzmacniaczy. Wszystkim sterujesz z radia. Opcjonalnie(równolegle) możesz słuchać muzyki przez moduł BT (lub wejście optyczne o ile masz) wtedy głośnością sterujesz sterownikiem np. rcmini, ewentualnie ściszasz w telefonie, ale będzie gorzej. Przejrzyj jakiś manual tego dsp, albo jakieś innego, może ci się bardziej rozjaśni kwestia podłączenia. 

Nadmienię tylko że nowe radia bardzo ingerują w sygnał wyjściowy, filtry allpass, EQ itp, na 99% w tym VW też. Używając tego mosconi będzie kupa, bo nim nie wyregulujesz sygnału wejściowego. Chyba że mowa o nowym mosconi atomo 4to6, to tam w nowym sofcie wszystko się ogarnie. Obecnie chba tylko najnowsze mosconi, helixy i audisony pozwalają ingerować w sygnał wejściowy, więc pozostałe sobie odpuść jak chcesz słuchać z radia i ma to jakoś grać.

to juz chyba wszystko jasne, dzięki wielkie za te odpowiedzi!  

ostatnie zatem dwa pytania:

1. czy wiecie cos na temat HELIXa AFC (konwerter hi input)? wydaje mi sie, ze bedzie wystarczający. 

2. jaki DSP najbardziej polecacie? 

Nie potrzebujesz konwertera bo dsp ma to wbudowane. Peugeot też ma te "bajery". Bierz mosconi albo helix, tylko najnowsze wersje o ile chcesz słuchać muzyki z radia. W innym wypadku bierz cokolwiek. Każdy procek ma swoich przeciwników i zwolenników, nikt ci tu nie doradzi jednoznacznie. 

no dobra,

to jeszcze jedną mam wątpliwość,

skąd wziąć z procka wyjście na subwoofer? 

biorę z wiązki 4 kable na przód (2x woofer, 2x tweeter) co się przełoży na 4 rca do wzmacniacz zasilającego ten przedni zestaw.

a sub skąd? 

(nie pytam o poradę, tylko czysto techniczne pytanie) 

helix dsp mini mk2, opis ze strony:

Of course, the DSP MINI MK2 is based on the ACO platform with 32 Bit CoProcessor, which not only handles all control tasks with incredible speed, but also enables proprietary sound effects such as Augmented Bass Processing or RealCenter and, last but not least, a channel-separated Input EQ including Input Signal Analyzer (ISA).”

rozumiem, że to oznacza ze ma możliwość, o której pisałeś powyżej - ingerencji w sygnał wejściowy? 

Tak, tym helixem ogarniesz sygnał wejściowy. W procesorze ustawiasz jakie mają być wyjścia. Jak nie będziesz używał tylnych głośników to możesz podłączyć do procka tylko 2 kanały przednie z radia i je rozdzielić na resztę kanałów w tym sub. Czyli z 2 kanałów wejściowych robisz 6 kanałów wyjściowych.

A i wątpię że w radiu masz oddzielne kanały na woofer i oddzielne na tw.. to idzie z jednego kanału. Tak swoją drogą, jesteś pewny że będziesz w stanie ustawić poprawnie ten procesor? bo czytając twoje pytania, to nie wiem czy nie lepiej by było jakbyś kupił ten procesor razem z montażem.. te wszystkie opcje mogą solidnie przytłoczyć jak się nie miało z tym do czynienia. Z resztą ciężko będzie kupić nowego helixa bez montażu. Taka polityka firmy.

no i wcale Ci się nie dziwię, jesteśmy w tych obawach razem, ale jeżeli będzie trzeba to poświęcę się temu i się nauczę aż będzie mi pasował efekt końcowy.

może jest ktoś na forum z Warszawy, kto stroi? 

Nie wymyśliłem sobie tego :) w kilku firmach to słyszałem. Tak samo jak się wejdzie na sklepy internetowe, produkty AF dostępne tylko stacjonarnie z montażem. Więc uznałem że tak jest. Nie jestem dystrybutorem więc nie wiem jak wygląda umowa na te produkty. Czy niektórzy naciągają klientów sprzedając tylko z montażem (twierdząc że to polityka AF), czy pozostali sprzedają "na lewo". 

19 minut temu, nakamichi napisał:

Nic mi o tym nie wiadomo . Przyklad powyżej .

U siebie w Białymstoku ul Sielska 2

https://caraudiomedia.pl/

Jak nie dostaniesz to daj mi znać 

Edit , fakt powinieneś mieć wstępnie ustawiony przez punkt sprzedaży . 

Co nie przeszkadza aby kolejne nastawy wykonać wg własnego uznania 

3 minuty temu, robert0102 napisał:

Nie wymyśliłem sobie tego :) w kilku firmach to słyszałem. Tak samo jak się wejdzie na sklepy internetowe, produkty AF dostępne tylko stacjonarnie z montażem. Więc uznałem że tak jest.

Wszystkie produkty możesz nabyć bez ograniczeń , natomiast jedynie procesory jak wyżej