lesiuswdn Posted April 19 Share Posted April 19 Witam. Wpadł mi piecyk 4ch w rączki z dsp a mianowicie mosconi d2 100.4. Czy podłączając taki wzmacniacz aktywnie pod 2way muszę zabezpieczać tweeter bądź woofer jakimś kondensatorem bądź cewką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perfectblossom Posted April 19 Share Posted April 19 3 godziny temu, lesiuswdn napisał: Witam. Wpadł mi piecyk 4ch w rączki z dsp a mianowicie mosconi d2 100.4. Czy podłączając taki wzmacniacz aktywnie pod 2way muszę zabezpieczać tweeter bądź woofer jakimś kondensatorem bądź cewką? Odpowiedź Ai: Fajna sprawa z tym Mosconim D2 100.4 — bardzo dobry piecyk! Do Twojego pytania: Czy trzeba zabezpieczać tweeter lub woofer kondensatorem / cewką przy aktywnym podłączeniu? Nie, pod warunkiem, że używasz aktywnych filtrów z procesora DSP i ustawisz je poprawnie. Jak to działa w aktywnej konfiguracji: Skoro masz aktywne 2way i DSP, to każdemu głośnikowi (tweet/woofer) przypisujesz osobny kanał wzmacniacza i filtrujesz sygnał elektronicznie przed wzmacniaczem. Czyli: Kanał 1 i 2 → tweetery (z filtrem HPF, np. od 3,2 kHz w górę, w zależności od tweeterów) Kanał 3 i 4 → woofery (z LPF, np. do 3,2 kHz) W takiej sytuacji nie potrzebujesz już filtrów pasywnych (cewki/kondensatory) przy głośnikach, bo robi to DSP. Ale! Kiedy warto dać kondensator na tweeter? Dla bezpieczeństwa, sporo osób daje mały kondensator bipolar szeregowo z tweeterem jako zabezpieczenie przed: błędem ustawienia DSP (np. jakby przez przypadek puścić pełnopasmowy sygnał) włączeniem bez ustawionych filtrów Przykład: Jeśli Twój tweeter ma pasmo od 3 kHz w górę, to możesz dać kondensator o wartości np. 6,8 µF – 10 µF (bipolarny), który odetnie wszystko poniżej ok. 2–3 kHz (zależnie od impedancji tweetera, najczęściej 4Ω). Nie wpływa to znacząco na dźwięk, ale daje fizyczną ochronę na wypadek błędu. Woofer z kolei raczej nie potrzebuje takiego zabezpieczenia. TL;DR: ✅ Nie musisz dawać cewek/kondensatorów jeśli DSP robi filtrację i wszystko gra poprawnie. ⚠️ Ale warto dać szeregowy kondensator na tweeter jako zabezpieczenie – tanie i skuteczne ubezpieczenie. Jeśli chcesz, mogę Ci pomóc dobrać konkretną wartość kondensatora do Twoich tweeterów – daj znać, co to za model. Co będziesz stroił z tym Mosconim? 👀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted April 20 Author Share Posted April 20 Super rozwinięta odpowiedź. A kombinuje swoją instalacje obecnie mam morele maximo ultra 602 mk II ale te tweetery trochę drą japę i kluja mnie w uszy. Chcę sciszyc tweetery a dac wooferom poodychac. A z racji, że do tego mosconi nie muszę chinch 4ch tylko 2ch wystarcza to nie muszę próc auta zeby zmienić rca. Czy ktoś miał doczynienia z takim mosconi? Niby 4x100w a te przewody glosnikowe to może 0.5-0.7mm max. Szukałem pinów do tej kostki żeby 2.5mm2 zakuć ale w internetach nic nie mogę wygrzebać. Strasznie sie zdziwilem, ze te przewody albo alu albo stal w piecu z Włoch haha. Wstępnie zrobiłem dwa presety, wrzucę pozniej foto wartości filtrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted Saturday at 08:17 PM Author Share Posted Saturday at 08:17 PM Z filtrami sobie poradziłem, tweeterki żyją i mają się dobrze bez zabezpieczenia. Ale żeby nie dublować tematu bo to dalej pytanie związane z tym piecem. System puściłem aktywnie jeden piecyk pod tweeterki a drugi właśnie mosconi na wooferki. Podłączyłem go w mostku 1-2 i 3-4 pod lewy i prawy woofer. Ale dzisiaj tak słuchając wlazłem w podział lewa i prawa strona i tak daje maks lewą to prawy tweeter całkiem cichnie ale woofer jeszcze gra i analogicznie dając w prawo, lewy całkiem cichnie ale woofer jeszcze coś gra i tak biegałem po ustawieniach tego mosconi i wydaje mi się, że ten mixer mam źle ustawiony i sygnał jakoś dziwie się rozkłada. Ktoś mógłby rzucić okiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TGSound2022 Posted Sunday at 07:25 PM Share Posted Sunday at 07:25 PM a do cxego masz podlaczone ten piec mosconi? i jak?. rozumiem ,ze masz 2 wzmaki ale jak sygnal dochodzi z jednego do drugiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TGSound2022 Posted Sunday at 07:26 PM Share Posted Sunday at 07:26 PM co do kostki z poprzedniego posta, to poszukaj 8 pin kostki od zasilania komputera, powinna pasowac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted Sunday at 07:33 PM Author Share Posted Sunday at 07:33 PM 5 minut temu, TGSound2022 napisał: a do cxego masz podlaczone ten piec mosconi? i jak?. rozumiem ,ze masz 2 wzmaki ale jak sygnal dochodzi z jednego do drugiego? Piece mają sygnał z radia. Radio w trybie 3way. Jeden jl audio jest na tweeetery a mosconi na woofery w mostku. Do obydwóch osobne rca. 4 minuty temu, TGSound2022 napisał: co do kostki z poprzedniego posta, to poszukaj 8 pin kostki od zasilania komputera, powinna pasowac. Tak właśnie znalazłem z ATX. Osiągnąłem 1.5mm2. Piny molex do kupienia nawet zakupiłem ale również max co tam się zmieści to to 16awg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TGSound2022 Posted Sunday at 11:49 PM Share Posted Sunday at 11:49 PM 1. W instrukcji wzmacniacza nie powinno sie mostkowac kanalow 1 + 2, mostkowanie jest tylko dla kanalow 3+4. mozesz uszkodzic wzmaka 2. Przy mostkowaniu wzmak nie da sygnalu stereo tak jak chcesz. sugerowal bym podlaczenie powiedzmy lewego RCA pod kanaly 1+2 a prawego RCA pod kanaly 3+4 i w ustawieniach DSP zmiane na 1+2 input 100% na 1+2 output/ 3+4 input 100% na 3+4 output. tak rozdzielisz sygnaly i powinno byc stereo. mozesz uzyc rozdzielaczy RCA do tego. 3. Nie widze zeby wzmak przyjmowal sygnal w mostku z jednego RCA, ale mozesz tez sprobowac podlaczyc lewy rca do 1 kanalu i prawy rca do 3 kanalu i zobaczysz czy sygnal jest wystarczajaco silny. Ustawienia dsp te same co wyzej. 4. To juz tak dodatkowo, ale ja bym uzyl tego mosconi do tw i wof jako glownego wzmaka i tego JL bys sobie zostawil na suba czy cos. w Mosconi podlaczysz wszystkie 4 RCA i jeszcze masz 2 wyjscia ktorymi mozesz sterowac sygnalem do JL. Ale to juz tylko sugestia. Daj znac czy sie udalo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted Monday at 08:39 AM Author Share Posted Monday at 08:39 AM 8 godzin temu, TGSound2022 napisał: 1. W instrukcji wzmacniacza nie powinno sie mostkowac kanalow 1 + 2, mostkowanie jest tylko dla kanalow 3+4. mozesz uszkodzic wzmaka 2. Przy mostkowaniu wzmak nie da sygnalu stereo tak jak chcesz. sugerowal bym podlaczenie powiedzmy lewego RCA pod kanaly 1+2 a prawego RCA pod kanaly 3+4 i w ustawieniach DSP zmiane na 1+2 input 100% na 1+2 output/ 3+4 input 100% na 3+4 output. tak rozdzielisz sygnaly i powinno byc stereo. mozesz uzyc rozdzielaczy RCA do tego. 3. Nie widze zeby wzmak przyjmowal sygnal w mostku z jednego RCA, ale mozesz tez sprobowac podlaczyc lewy rca do 1 kanalu i prawy rca do 3 kanalu i zobaczysz czy sygnal jest wystarczajaco silny. Ustawienia dsp te same co wyzej. 4. To juz tak dodatkowo, ale ja bym uzyl tego mosconi do tw i wof jako glownego wzmaka i tego JL bys sobie zostawil na suba czy cos. w Mosconi podlaczysz wszystkie 4 RCA i jeszcze masz 2 wyjscia ktorymi mozesz sterowac sygnalem do JL. Ale to juz tylko sugestia. Daj znac czy sie udalo. Czytałem te instrukcje kilka razy i jest sprzeczne to co mówisz. 1. Mówisz powinno się mostkowac 1-2. No okej BTL jest zaznaczony na kanał 1-2 a schemat pokazuje mono na 3-4 kanale. Nic mu się nie dzieje gra juz tak tydzień czasu. Ale jak dla mnie jest za słaby ten piec na same tak mocne woofery. Idealnie nada się do 3waya do pędzenia średnik i wysokich. 2. Wrócę do domu przestawię sygnaly jak mówisz bo to ma sens. 3. No akurat niema na schemacie. 4. Ten JL ma 2x75w rms i nie użyje go do suba bo do suba mam inne piece mono.. Nie użyje tego mosconi do takiego napędzania bo rzekomo miał na papierze 4x105w rms 4ohm. Spiąłem go na stole 14.4V i przy sygnale 1khz oscyloskop obcina końcówki przy 88w rms także podłączając 4 zrobi się 4x75w rms. W mostku niby obcina przy jakoś 33v. Więc ten piec to nadaje się jak mówiłem do średniaków i tweeterow maks nie do wooferow. Uprzedzając pytania, zasilania ksiazkowe, instalacja książkowa. Na graniu z subem 14.2V spada. Obecnie daje im tak jak widać przy 3/4 volium 24.5V co odpowiada 150w rms 4ohm. Przy strojeniu sprawdzone napięcia L/P strona jest różnica setek 24.578 / 24.536 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts