Jump to content

Nadmiar opcji czyli jak byście to poskładali.....

Bartman
 Share

Recommended Posts

Czołem Panie I Panowie, 

Daaawno temu bawiłem się w CA i sentyment pozostał tak jak trochę starych gratów w szafie plus ciekawe które kupowałem, licząc że wrócę do tematu.

Tak więc mamy co następuje 

Żródła - alpine 7559 , 7909 i 2 din sony XAV 5650 które siedzi już w aucie.

do tego zmieniarki alpine 5957, 5959 ew 630

Wzmacniacze 

RF 360.6, RF 500.2, Xtant 603x, zapco studio 204, VRX 4300, DLS A6, 

Do tego starusieńkie zapco PX zwrotnica/eq. 

Dla odmiany w głośnikach też oldschool 🙂 

Suby - 2x RFA 410 lub Vega 104 lub jej wersja dwucewkowa ew RFP 1215 2X4ohm ale w nienajlepszym stanie i miejsca zajmie za dużo.

średnie RFA 64 ew FNQ 54 ale jest miejsce na 16,5 więc raczej nie biorę ich pod uwagę. 

tweetery - tu muszę coś dobrać 

Co do dżwięku to szedłbym w kierunku neutralności ale przy tych gratach może być o nią ciężko. 

Z przodu rozważam też 3 drogi ale to już więcej zabawy.

Uprzedzając pytania - procesora nie przewiduję. 

Może być pasywnie albo aktywnie - wszelkie propozycje mile widziane. 

A teraz do brzegu - czysto hipotetycznie  - jak byście próbowali te klocki zestawić. Oczywiście wiem że trzeba słuchać, że zależy od auta , montażu,  gustu i pogody 🙂 ale  jaki zestaw byście zaproponowali. 

Za wszystkie propozycje z góry dzięki!

• 2 weeks later...

Jest sony 2 din, wyjścia sygnału  przód/tył/sub, prosta zwrotnica która może się przyda bo ma 60/80/100hz i chyba 12db ale nijak tego wyczytać ani potwierdzić nigdzie nie moge. 

Okablowanie  - zasilanie/sygnałowe/głośnikowe i drzwi są  w całości do zrobienia i tu potrzebuję porady, kto w wawie taki temat  ogarnie. Bagażnik  pewnie zrobię sam bo mam  kilka opcji skrzynek i wzmacniaczy. 

Nie ma jeszcze tweeterów i niezbyt wiem co ciekawego jest obecnie na rynku więc wszelkie sugestie mile widziane. Może ktoś z was ma na zbyciu jakiś zestaw?

W dniu 30.12.2024 o 21:56, Bartman napisał:

Jest sony 2 din, wyjścia sygnału  przód/tył/sub, prosta zwrotnica która może się przyda bo ma 60/80/100hz i chyba 12db ale nijak tego wyczytać ani potwierdzić nigdzie nie moge. 

Okablowanie  - zasilanie/sygnałowe/głośnikowe i drzwi są  w całości do zrobienia i tu potrzebuję porady, kto w wawie taki temat  ogarnie. Bagażnik  pewnie zrobię sam bo mam  kilka opcji skrzynek i wzmacniaczy. 

Nie ma jeszcze tweeterów i niezbyt wiem co ciekawego jest obecnie na rynku więc wszelkie sugestie mile widziane. Może ktoś z was ma na zbyciu jakiś zestaw?

Skoro chcesz finalnie zlecic to specjaliście , to najpierw zweryfikuj z nim swoje wybory i posluchaj jego sugestii .

8 minut temu, dan124 napisał:

Po mojemu to tweeter zależy od wzmacniacza. 

Masz sporo fajnych wzmaków coś da się zapewne wybrać

Dla przykladu tego Pana

Specjaliści są różni dlatego pytam pasjonatów i o wasze sugestie właśnie mi chodzi,  zarówno w zestawieniu sprzętu jak i w poleceniu owego specjalisty. 

4 godziny temu, dan124 napisał:

Radio czasówek nie ma?

Nie ma,  ale żem człek wychowany bez nich ,  to póki co nie przewiduje 

W dniu 1.01.2025 o 10:18, nakamichi napisał:

Skoro chcesz finalnie zlecic to specjaliście , to najpierw zweryfikuj z nim swoje wybory i posluchaj jego sugestii .

Dla przykladu tego Pana

Mam pytanie do Nakamichi:

C4 Picasso zmiana nagłośnienia. Na razie kupiłem Alpine cda 9812.

Jakie głośniki zastosować? Masz coś godne polecenia? Mam jakiś podstawowy zestaw fabryczny na głośnikach napis Harman Kardon. Radio było najprostsze.