Natan2022177 Posted November 25 Share Posted November 25 witam wszystkich. Czy jest tu ktoś kto pomógł by mi wystroić sprzęt.. spędziłem nad tym 2 dni i dalej dźwięk nie jest satysfakcjonujący mimo iz robilem wedlug porad stąd. Głośniki - PIONEER TS-R1750S 3-DROŻNE NOWE GŁOŚNIKI 250W 17CM Subwoofer - Pioneer TS-A2000LD2 - samochodowy głośnik basowy 20cm / 200mm Power 700W wzmacniacz - Crunch GPX2000.5 - wzmacniacz pięciokanałowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted November 25 Share Posted November 25 Co oznacza że dźwięk nie jest satysfakcjonujący? Może napisz jak to wszystko podłączyłeś i ustawiłeś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted November 25 Share Posted November 25 Patrząc na twoje zakupy to chyba nic nie czytałeś. Głośniki koaksjalne są bardzo niemal zawsze odradzane. Subwoofer 8 calowy, no nie spodziewałbym się niskiego basu, pewnie jeszcze w skrzyni zamkniętej. Wzmacniacz 5 kanałowy? Po co? Zamontowałeś drugie pioneery w tylne drzwi? Głośniki z tyłu psują, szczególnie przy prostych systemach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted November 25 Share Posted November 25 Prawdopodobnie zmiana fabrycznych głośników w tym Hyundaiu na te Pioneery to spory downgrade a nie upgrade pod względem jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted November 25 Author Share Posted November 25 Godzinę temu, przemas1988 napisał: Co oznacza że dźwięk nie jest satysfakcjonujący? Może napisz jak to wszystko podłączyłeś i ustawiłeś. zastanawiam się jaki musi być GAIN na głośniki i jaki na subwoofer by było dobrze. Subwoofer jest w miejscu seryjnego. zmieniłem głośniki, dołożyłem wzmacniacz - tylko nie wychodzi mi z GAIN. koniec końców ustawiłem głośniki na 4.0 V i subwoofer na 5.5 V. Natomiast słyszę że chyba nie jest to odpowiednie ustawienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted November 25 Author Share Posted November 25 47 minut temu, Jankus napisał: Patrząc na twoje zakupy to chyba nic nie czytałeś. Głośniki koaksjalne są bardzo niemal zawsze odradzane. Subwoofer 8 calowy, no nie spodziewałbym się niskiego basu, pewnie jeszcze w skrzyni zamkniętej. Wzmacniacz 5 kanałowy? Po co? Zamontowałeś drugie pioneery w tylne drzwi? Głośniki z tyłu psują, szczególnie przy prostych systemach. Wzmacniacz 5 kanałowy polecił mi ktoś kto już zakładał instalacje tego typu w I40. Co do głośników też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted November 25 Author Share Posted November 25 37 minut temu, przemas1988 napisał: Prawdopodobnie zmiana fabrycznych głośników w tym Hyundaiu na te Pioneery to spory downgrade a nie upgrade pod względem jakości. nie do końca - one nie grają jakoś źle. tylko nie wiem jaki voltarz powinny otrzymać z wzmacniacza by było lepiej. przecież ich nie wyrzucę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Monday at 07:34 PM Share Posted Monday at 07:34 PM 3 godziny temu, Natan2022177 napisał: zastanawiam się jaki musi być GAIN na głośniki i jaki na subwoofer by było dobrze. Subwoofer jest w miejscu seryjnego. zmieniłem głośniki, dołożyłem wzmacniacz - tylko nie wychodzi mi z GAIN. koniec końców ustawiłem głośniki na 4.0 V i subwoofer na 5.5 V. Natomiast słyszę że chyba nie jest to odpowiednie ustawienie. Głównym problemem może być to że tylko podmieniłeś głośniki. Drzwi pewnie nie wygłuszone a seryjna obudowa subwoofera to pewnie plastikowa wydmuszka o nieznanej pojemności. Gainy ustawiałeś mierząc moc na wyjściu czy jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted Monday at 08:16 PM Author Share Posted Monday at 08:16 PM 39 minut temu, przemas1988 napisał: Głównym problemem może być to że tylko podmieniłeś głośniki. Drzwi pewnie nie wygłuszone a seryjna obudowa subwoofera to pewnie plastikowa wydmuszka o nieznanej pojemności. Gainy ustawiałeś mierząc moc na wyjściu czy jak? Subwoofer siedzi w miejscu za seryryjny. Gainy ustawiałem na voltomierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Tuesday at 01:02 AM Share Posted Tuesday at 01:02 AM 4 godziny temu, Natan2022177 napisał: Subwoofer siedzi w miejscu za seryryjny. Gainy ustawiałem na voltomierze. Sub masz spięty w 1 ohm? Jeśli tak to z gainem bym nie przesadzał. Ustaw tak by dostawał do tych 250 W. Te coaxiale mają chyba 40 W rms plus to typowe zapchajdziury podpinane pod samo radio. Tak jak pisałem fabryczne głośniki w wygłuszonych drzwiach zasilane tym samym wzmacniaczem zagrają pewnie lepiej niż te pioneery. Sam u siebie przez ponad pół roku męczyłem fabryczne 12 letnie głośniki w mazdzie 3 podpięte pod wzmacniacz o mocy 3 razy większej niż fabryczne radio w dobrze wygłuszonych drzwiach i różnica względem fabryki była spora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted Tuesday at 04:09 PM Author Share Posted Tuesday at 04:09 PM 15 godzin temu, przemas1988 napisał: Sub masz spięty w 1 ohm? Jeśli tak to z gainem bym nie przesadzał. Ustaw tak by dostawał do tych 250 W. Te coaxiale mają chyba 40 W rms plus to typowe zapchajdziury podpinane pod samo radio. Tak jak pisałem fabryczne głośniki w wygłuszonych drzwiach zasilane tym samym wzmacniaczem zagrają pewnie lepiej niż te pioneery. Sam u siebie przez ponad pół roku męczyłem fabryczne 12 letnie głośniki w mazdzie 3 podpięte pod wzmacniacz o mocy 3 razy większej niż fabryczne radio w dobrze wygłuszonych drzwiach i różnica względem fabryki była spora. Tak, w 1 om sub jest wpięty. Delikatnie tylko go skręciłem. No dobrze.. to jakie byś polecił głośniki w drzwi? Te najwyżej komuś oddam to się pocieszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted Tuesday at 05:35 PM Share Posted Tuesday at 05:35 PM Godzinę temu, Natan2022177 napisał: jakie byś polecił głośniki w drzwi? Te najwyżej komuś oddam to się pocieszy. Zdecydowanie zestaw odseparowany ale skup się mocno na przygotowaniu drzwi pod woofer czyli wygłuszenie i odpowiednio sztywny montaż bo to daje połowę sukcesu a nawet i więcej... zapewne przy fabrycznych już by było o niebo lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted Thursday at 12:44 PM Author Share Posted Thursday at 12:44 PM W dniu 26.11.2024 o 18:35, Szczurek1986 napisał: Zdecydowanie zestaw odseparowany ale skup się mocno na przygotowaniu drzwi pod woofer czyli wygłuszenie i odpowiednio sztywny montaż bo to daje połowę sukcesu a nawet i więcej... zapewne przy fabrycznych już by było o niebo lepiej. Co sądzisz o takim zestawie? https://allegro.pl/oferta/glosniki-samochodowe-audio-system-r165em-evo2-165mm-16-5cm-2x100w-2-way-13247725200 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted Thursday at 08:11 PM Share Posted Thursday at 08:11 PM Wybór dobry przy odpowiednim osadzeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted Thursday at 08:21 PM Author Share Posted Thursday at 08:21 PM 9 minut temu, Szczurek1986 napisał: Wybór dobry przy odpowiednim osadzeniu A co poleciłbyś na tył? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted Friday at 07:15 AM Share Posted Friday at 07:15 AM 10 godzin temu, Natan2022177 napisał: A co poleciłbyś na tył? Nic. Wygłuszenie przednich drzwi za te pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted Friday at 09:52 AM Share Posted Friday at 09:52 AM 13 godzin temu, Natan2022177 napisał: A co poleciłbyś na tył? Już Mnie kolega wyżej ubiegł... i z pewnością podtrzymuję jego zdanie... nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan124 Posted Friday at 10:54 AM Share Posted Friday at 10:54 AM Przyłóż się do wygłuszenia. Popatrz na dział Nasze instalacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natan2022177 Posted Friday at 06:45 PM Author Share Posted Friday at 06:45 PM 7 godzin temu, dan124 napisał: Przyłóż się do wygłuszenia. Popatrz na dział Nasze instalacje. Spojrzę. Ponieważ drgania jakie są przez subwoofer słychać w kabinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts