Jump to content

Crunch GPX2000.5 - wzmacniacz pięciokanałowy

Recommended Posts

witam wszystkich. 

Czy jest tu ktoś kto pomógł by mi wystroić sprzęt.. spędziłem nad tym 2 dni i dalej dźwięk nie jest satysfakcjonujący mimo iz robilem wedlug porad stąd.

Głośniki - PIONEER TS-R1750S 3-DROŻNE NOWE GŁOŚNIKI 250W 17CM

Subwoofer - Pioneer TS-A2000LD2 - samochodowy głośnik basowy 20cm / 200mm Power 700W

wzmacniacz - Crunch GPX2000.5 - wzmacniacz pięciokanałowy

Patrząc na twoje zakupy to chyba nic nie czytałeś. Głośniki koaksjalne są bardzo niemal zawsze odradzane. Subwoofer 8 calowy, no nie spodziewałbym się niskiego basu, pewnie jeszcze w skrzyni zamkniętej. Wzmacniacz 5 kanałowy? Po co? Zamontowałeś drugie pioneery w tylne drzwi? Głośniki z tyłu psują, szczególnie przy prostych systemach.

Godzinę temu, przemas1988 napisał:

Co oznacza że dźwięk nie jest satysfakcjonujący?

Może napisz jak to wszystko podłączyłeś i ustawiłeś. 

zastanawiam się jaki musi być GAIN na głośniki i jaki na subwoofer by było dobrze. Subwoofer jest w miejscu seryjnego. zmieniłem głośniki, dołożyłem wzmacniacz - tylko nie wychodzi mi z GAIN.

koniec końców ustawiłem głośniki na 4.0 V i subwoofer na 5.5 V.

Natomiast słyszę że chyba nie jest to odpowiednie ustawienie. 

47 minut temu, Jankus napisał:

Patrząc na twoje zakupy to chyba nic nie czytałeś. Głośniki koaksjalne są bardzo niemal zawsze odradzane. Subwoofer 8 calowy, no nie spodziewałbym się niskiego basu, pewnie jeszcze w skrzyni zamkniętej. Wzmacniacz 5 kanałowy? Po co? Zamontowałeś drugie pioneery w tylne drzwi? Głośniki z tyłu psują, szczególnie przy prostych systemach.

Wzmacniacz 5 kanałowy polecił mi ktoś kto już zakładał instalacje tego typu w I40.

Co do głośników też.

37 minut temu, przemas1988 napisał:

Prawdopodobnie zmiana fabrycznych głośników w tym Hyundaiu na te Pioneery to spory downgrade a nie upgrade pod względem jakości.

nie do końca - one nie grają jakoś źle. tylko nie wiem jaki voltarz powinny otrzymać z wzmacniacza by było lepiej. przecież ich nie wyrzucę.

3 godziny temu, Natan2022177 napisał:

zastanawiam się jaki musi być GAIN na głośniki i jaki na subwoofer by było dobrze. Subwoofer jest w miejscu seryjnego. zmieniłem głośniki, dołożyłem wzmacniacz - tylko nie wychodzi mi z GAIN.

koniec końców ustawiłem głośniki na 4.0 V i subwoofer na 5.5 V.

Natomiast słyszę że chyba nie jest to odpowiednie ustawienie. 

Głównym problemem może być to że tylko podmieniłeś głośniki. Drzwi pewnie nie wygłuszone a seryjna obudowa subwoofera to pewnie plastikowa wydmuszka o nieznanej pojemności.

Gainy ustawiałeś mierząc moc na wyjściu czy jak? 

39 minut temu, przemas1988 napisał:

Głównym problemem może być to że tylko podmieniłeś głośniki. Drzwi pewnie nie wygłuszone a seryjna obudowa subwoofera to pewnie plastikowa wydmuszka o nieznanej pojemności.

Gainy ustawiałeś mierząc moc na wyjściu czy jak? 

Subwoofer siedzi w miejscu za seryryjny.

Gainy ustawiałem na voltomierze.

20241124_174749.jpg

4 godziny temu, Natan2022177 napisał:

Subwoofer siedzi w miejscu za seryryjny.

Gainy ustawiałem na voltomierze.

20241124_174749.jpg

Sub masz spięty w 1 ohm? Jeśli tak to z gainem bym nie przesadzał. Ustaw tak by dostawał do tych 250 W. 

Te coaxiale mają chyba 40 W rms plus to typowe zapchajdziury podpinane pod samo radio. 

Tak jak pisałem fabryczne głośniki w wygłuszonych drzwiach zasilane tym samym wzmacniaczem zagrają pewnie lepiej niż te pioneery.

Sam u siebie przez ponad pół roku męczyłem fabryczne 12 letnie głośniki w mazdzie 3 podpięte pod wzmacniacz o mocy 3 razy większej niż fabryczne radio w dobrze wygłuszonych drzwiach i różnica względem fabryki była spora. 

15 godzin temu, przemas1988 napisał:

Sub masz spięty w 1 ohm? Jeśli tak to z gainem bym nie przesadzał. Ustaw tak by dostawał do tych 250 W. 

Te coaxiale mają chyba 40 W rms plus to typowe zapchajdziury podpinane pod samo radio. 

Tak jak pisałem fabryczne głośniki w wygłuszonych drzwiach zasilane tym samym wzmacniaczem zagrają pewnie lepiej niż te pioneery.

Sam u siebie przez ponad pół roku męczyłem fabryczne 12 letnie głośniki w mazdzie 3 podpięte pod wzmacniacz o mocy 3 razy większej niż fabryczne radio w dobrze wygłuszonych drzwiach i różnica względem fabryki była spora. 

Tak, w 1 om sub jest wpięty. Delikatnie tylko go skręciłem. 

No dobrze.. to jakie byś polecił głośniki w drzwi? Te najwyżej komuś oddam to się pocieszy.

Godzinę temu, Natan2022177 napisał:

jakie byś polecił głośniki w drzwi? Te najwyżej komuś oddam to się pocieszy.

Zdecydowanie zestaw odseparowany ale skup się mocno na przygotowaniu drzwi pod woofer czyli wygłuszenie i odpowiednio sztywny montaż bo to daje połowę sukcesu a nawet i więcej... zapewne przy fabrycznych już by było o niebo lepiej.

W dniu 26.11.2024 o 18:35, Szczurek1986 napisał:

Zdecydowanie zestaw odseparowany ale skup się mocno na przygotowaniu drzwi pod woofer czyli wygłuszenie i odpowiednio sztywny montaż bo to daje połowę sukcesu a nawet i więcej... zapewne przy fabrycznych już by było o niebo lepiej.

Co sądzisz o takim zestawie?

https://allegro.pl/oferta/glosniki-samochodowe-audio-system-r165em-evo2-165mm-16-5cm-2x100w-2-way-13247725200