machmol Posted November 25 Share Posted November 25 Witam nadal mam problem AMP ERROR Radio Pioneer FH-S720BT głośniki przednie i tylne Audio System M-165EVO2 impedancja 3 ohm Golf V samochód. Po sprawdzeniu wszystkich kabli nie znalazłem przyczyny. wszystko zostało ponownie zabezpieczone, więc nic się nie dotykało. Wyjąłem radio Pioneera i włożyłem stare fabryczne radio RCD300 i nowe głośniki grają normalnie w tym radiu. Nowe radio Pionner podłączyłem do innego samochodu z głośnikami i gra normalnie bez komunikatu AMP ERROR. Czy moje głośniki są zbyt mocne? Może moje złącze ISO jest uszkodzone? Gdzie szukać przyczyny? Mówi, że impedancja wynosi 3 omy – pozwala to na dodatkowe 25% więcej mocy ze wzmacniacza (czy powoduje to BŁĄD AMP)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted November 25 Share Posted November 25 Możliwe że ten pioneer nie lubi jak się podpinania pod niego głośniki 3 ohm. Pod takie głośniki nawet niewielki wzmacniacz 4-kanałowy będzie o wiele lepszy niż zasilanie z radia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Monday at 06:09 PM Author Share Posted Monday at 06:09 PM A możliwe że to przez zlącze ISO ktore bylo w kiepskiej jakosci? Jakie rozwiazanie polecasz? Ewentualnie jaki wzmacniacz pod takie głośniki? Tak jak mówiłem mam Radio Pioneer FH-S720BT z 4x głośnikami AudioSytem M-165EVO2 i skrzynia Hifonics Brutus 800 watt 400 rms na wzmacniaczu McHammer Ghost 4.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Monday at 07:45 PM Share Posted Monday at 07:45 PM 1 godzinę temu, machmol napisał: A możliwe że to przez zlącze ISO ktore bylo w kiepskiej jakosci? Jakie rozwiazanie polecasz? Ewentualnie jaki wzmacniacz pod takie głośniki? Tak jak mówiłem mam Radio Pioneer FH-S720BT z 4x głośnikami AudioSytem M-165EVO2 i skrzynia Hifonics Brutus 800 watt 400 rms na wzmacniaczu McHammer Ghost 4.0 Raczej wątpię że iso byłoby aż tak kiepskie że byłoby problemem. Ten twój wzmacniacz nie jest przypadkiem za słaby pod ten subwoofer? Jakie masz okablowanie do niego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Monday at 08:11 PM Author Share Posted Monday at 08:11 PM Wlaśnie ten sub był już w zestawie z tym wzmakiem ale tez mysle ze jest za slaby. Okablowania tez nie zmienialem zwykly zestaw za 120 zł z przekrojem 10mm. Ten cały zestaw sub plus wzmak grał na fabrycznych golfowskich glosnikach i radiu niezle dawało rade. Teraz wymieniłem tylko radio na tego Pioneera i te AusioSystemy do przodu i do tyłu tylko ze pojawia sie ten error. Zielony jestem staram sie pisać zrozumiale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Tuesday at 12:34 AM Share Posted Tuesday at 12:34 AM 3 godziny temu, machmol napisał: Wlaśnie ten sub był już w zestawie z tym wzmakiem ale tez mysle ze jest za slaby. Okablowania tez nie zmienialem zwykly zestaw za 120 zł z przekrojem 10mm. Ten cały zestaw sub plus wzmak grał na fabrycznych golfowskich glosnikach i radiu niezle dawało rade. Teraz wymieniłem tylko radio na tego Pioneera i te AusioSystemy do przodu i do tyłu tylko ze pojawia sie ten error. Zielony jestem staram sie pisać zrozumiale. W instrukcji do radia pisze że impedancja głośników powinna wynosić 4 do 8 ohm. To radio ma jakiś tryb w którym można zasilać przód 2x4 ohm plus tył 1x2 ohm więc może dlatego wypluwa amp error przy głośnikach 3 ohm. Przewód 10mm2 to trochę mało by zasilić wzmacniacz dla suba i 4 kanałówkę na pozostałe głośniki. Chyba że zamontujesz jakąś małą 4 kanałówkę gdzieś za schowkiem i tam póścisz drugi przewód z akumulatora. Ten twój wzmacniacz to 4 kanałówka więc możesz na próbę pod niego podłączyć te audiosystemy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Thursday at 12:44 PM Author Share Posted Thursday at 12:44 PM O jakim przekroju przewody mam się wyposażyć? Ten wzmacniacz co mam jest 4 kanałowy ale gdzie podepnę wtedy skrzynie. Kupiłem właśnie wzmacniacz 4x200 w 2ohmah chyba wystarczy. W planach ma iść pod schowek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Thursday at 02:30 PM Share Posted Thursday at 02:30 PM 1 godzinę temu, machmol napisał: O jakim przekroju przewody mam się wyposażyć? Ten wzmacniacz co mam jest 4 kanałowy ale gdzie podepnę wtedy skrzynie. Kupiłem właśnie wzmacniacz 4x200 w 2ohmah chyba wystarczy. W planach ma iść pod schowek. Jaki to wzmacniacz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Friday at 08:51 AM Author Share Posted Friday at 08:51 AM Wzmacniacz na orzednie i tylne głośniki Lanzar Vibe 1000 wat 4x200 w 2 ohm a z tyłu wzmacniacz mc hammer ghost 4.0 4 kanałowy ale tam podpięta tylko skrzynia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Friday at 02:47 PM Author Share Posted Friday at 02:47 PM Inaczej. Moje przednie i tylne głośniki to AudioSystem M-165EVO2 90 rms 3 ohmy do nich chciałbym podpiąć wzmacniacz Tec Car Audio TA 604 4x100/2ohm 2x200 watt/4ohm mostek a do skrzyni basowej Hifonics Brutus 800 watt 400 rms chciałbym podpiąć Lanzar Vibe 1000watt 4x125 rms 4ohm, 4x200rms 2ohm, 2x400rms 4ohm mostek. Auto Golf V. Pytanie w jakie kable i o jakim przekroju się wyposażyć? Dodatkowe pytanie czy wzmacniacze nadają się do wszystkiego co napisałem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemas1988 Posted Friday at 03:08 PM Share Posted Friday at 03:08 PM 4-kanałówka do skrzyni basowej to słaby pomysł. Mono byłby o wiele lepszy. Tec do głośników w drzwiach się nada. Kable zasilające ofc, jak ma być tanio to może być spawalniczy. Sam mam taki 35mm2 u siebie. Jest sztywniejszy od dedykowanych kabli do car audio ale za to tańszy. Co do grubości to są w internecie tabele jakiego przekroju użyć przy jakiej długości i mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted Friday at 03:56 PM Share Posted Friday at 03:56 PM 16/20mm2 będzie wporzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Friday at 05:25 PM Author Share Posted Friday at 05:25 PM 2 godziny temu, przemas1988 napisał: 4-kanałówka do skrzyni basowej to słaby pomysł. Mono byłby o wiele lepszy. Tec do głośników w drzwiach się nada. Kable zasilające ofc, jak ma być tanio to może być spawalniczy. Sam mam taki 35mm2 u siebie. Jest sztywniejszy od dedykowanych kabli do car audio ale za to tańszy. Co do grubości to są w internecie tabele jakiego przekroju użyć przy jakiej długości i mocy. Kurde nie mam innego wzmaka do skrzyni. Mam tylko tego McHammer Ghost 4.0 który ma 2x1350 i 4x675 do tego sub cały czas był podpięty i grał jakoś. Jak podepne tego Lanzara to powinno być lepiej jak z tym McHammer? Czy Tec do skrzyni a Lanzar do przodu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted Friday at 05:42 PM Share Posted Friday at 05:42 PM (edited) 22 minuty temu, machmol napisał: McHammer Ghost 4.0 który ma 2x1350 i 4x675 A nie ma przypadkiem takiej specyfikacji: Technical Specifications: Weight: 2.9 kg Measurement (W*H*D): 257*54*260 mm Operation: DC 12 V (car battery) Power: max. 4 x 675 W RMS-Power: 4 x 50 W ......................................................... pewnie przy 4 ohm, w mostku jakieś 2 x 160W. Frequency Response: 20 – 40000 Hz ±1 dB Input Sensitivity: 0.25 – 6 V Signal/Noise-Ratio (S/N): > 90 dB Stereo Separation: > 75 dB Total Harmonic Distortion (THD): < 0.5% @ 4 Ω Fuse: 2x 20 A Zresztą taka moc wynika przy zastosowaniu bezpieczników 2 x 20A, co przy prądzie sumarycznym 40A, napięciu 13,8V i sprawności 60% (optymistycznie) wychodzi mniej więcej sumarycznie jakieś 330W. 330W : 2 = 165W Czyli każdy mostek wypluje po 160/165W, może nieco więcej jak będziesz miał np. 14V w instalacji tylko przy tym wzmaku. A masz jeszcze Lanzara....... Edited Friday at 05:48 PM by grzeczny_52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Friday at 05:57 PM Author Share Posted Friday at 05:57 PM To Lanzar lepszy? Jak to wygląda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted Friday at 06:11 PM Share Posted Friday at 06:11 PM To jest Vibe 421 ? Jak tak, to ma bezpieczniki 2 x 20A. Czyli podobnie jak McHammer. Kwestia brzmienia. Ja bym sprawdził na zestawie przednim jaka jest różnica w brzmieniu i na czyją korzyść. Ucho jest mniej uczulone na niskich, natomiast średnica i wysokie owszem. Dlatego na zestawie odseparowanym w drzwiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machmol Posted Friday at 11:21 PM Author Share Posted Friday at 11:21 PM Tak 421. Czyli jakbym dał do tyłu Vibe albo Mac zamiast McHammer to nie byłoby jakiejś dużej różnicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts