zientek Posted November 21, 2024 Share Posted November 21, 2024 Czołem! Ostanio przeprowadziłem się do Bydzi, do tej pory wszelkie naprawy zrealizowałem wysyłkowo, natomiast z instalacją mogłem pogrzebać w garażu na wsi 😁 Przychodzę z pytaniem czy znacie i polecacie kogoś w Bydgoszczy bądź bliskiej okolicy kto jest sprawdzony i godny polecenia do zadań związanych z CA? Na chwilę obecną potrzebuje ogarnąć dwie rzeczy -naprawa SS Reference 300 -wyciągnięcie WF do lini boczków Oczywiście szukajka Google coś tam pokazuje, ale wiadomo, wolałbym poznać Wasze opinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zientek Posted December 11, 2024 Author Share Posted December 11, 2024 Dzięki za odpowiedź! 😁 Nie odbierz tego źle... Ale wygląda jakby była wygenerowana przez AI 😅 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted December 11, 2024 Share Posted December 11, 2024 Witaj w Bydgoszczy 💪🏻 to jest nas prawie 3 😂 zapytaj o wyciągnięcie wf z drzwi na sowiej jest tam ekipa co ma nawet pojęcie . A jak posłuchać czy na spota zapraszam do mnie 🔥🔥🔥 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zientek Posted December 16, 2024 Author Share Posted December 16, 2024 No witam, witam! 😁 Dzięki za info! Jak szukałem po "Googlach" to byłem lekko załamany... Wyglądało to z reguły: "best i can do is - montaż CB radia z anteną albo wymiana fabrycznego radia na chinola co się akurat zmieści..." Gdzieś w Toruniu dorwałem "warsztat" który nawet wiedział co chcę, ale tutaj naprawdę można by się pochylić nad kondycją Car Audio w Polsce... Byłem w szoku jak gościu od razu mi powiedział że takie akcje to dla nich bez sensu bo to dużo roboty, bo to "custom", bo nie wiadomo ile to zajmie... I tutaj HIT! Powiedział że musiałbym wziąć... 1000 zł za DZIEŃ pracy!!! Nie będąc w stanie nawet określić ile by to trwało... Ja rozumiem że nikt tego za darmo nie zrobi i tego też nie oczekuje. Sam też grzebałem nie raz, nie dwa i nie dziesięć przy CA, wygluszaniu, czy modowaniu i wiem że to potrafi być niewdzięczna robota - a szczególnie kiedy praktycznie za każdym razem miałem do czynienia z jakimś autem które było dla mnie nowe. Ale jak ktoś "z zewnątrz" ma w ogóle chcieć wejść w Car Audio jak przypadkiem trafi na taki właśnie warsztat? Przecież przestraszy się i ucieknie... Zapytałem też o wygłuszenie dachu, zwykła mata, zrobiłbym sam jak resztę auta ale nie mam już podwórka I znów "wycena" 1000 zł za dzień... Ale ile dni? Ba! W sumie jestem pewien że sam bym zrobił to w kilka godzin a nie dni. Macie podobne doświadczenia? Myślicie że takie "dniówki" to normalna cena? Wiadomo, koszty działalności i wszystkie poboczne. Natomiast na pewno nie mógłbym przełknąć tego że profesjonalny warsztat nie jest w stanie wycenić mi pracy przed wykonaniem znając tak naprawdę wszystkie niezbędne szczegóły. Dwa/trzy lata temu gościu w Legnicy jak zapytałem o montaż TW w słupkach (modelowanie, żywica, ukierunkowanie itp) od razu odpowiedział cenę za całą usługę, wytłumaczył co się w tej usłudze znajduje a przy okazji pogadał ze mną z godzinę i jescze sam zaproponował że możemy (za darmo) spróbować bazując trochę na technologi a trochę na doświadczeniu ustawić wspólnie filtry i gainy. I od niego było czuć że chciał zrobić coś innego niż kolejna zmiana radia, czy głośników w drzwiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coobah Posted March 28 Share Posted March 28 Wiesz.... nie wiem jak w branzy CA, ale kieruje autoryzowanym serwisem motorowodnym pewnej znanej marki i szczerze... oplaty, podatki, koszty utrzymania warsztatu, narzedzi, pracownikow, skladki zdrowotne i cala masa rzeczy narzucanych przez korporacje (szkolenia, certyfikaty, dostep do baz danych, dokumentacji, instrukcji serwisowych, katalogow czesci itd itp) powoduje, ze jak nie mamy 400pln netto za 1h pracy jednego czlowieka, to wlasciwie nie przynosimy zyskow.... 1000 za dzien to tanio... chcielismy gonic zachod, no i dogonilismy... Dodam, ze jesli chodzi o wyninki firmy w sensie obrot/zysk, to idzie to w kierunku przeciwnym do ceny roboczogodziny... taki lajf.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coobah Posted March 28 Share Posted March 28 O kurka, odkopalem trupa... Nie spodziewalem sie, ze 5ty watek na 1szej stronie bedzie taki stary.... ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zientek Posted May 5 Author Share Posted May 5 No cóż... jak widać ruch na strefie jest mniejszy niż kiedyś Co do aspektów prowadzenia działalności czy/i warsztatu nie czuje się kompetentny żeby wypowiadać się w tej kwestii. Natomiast pamiętam czasy kiedy "entuzjaści" potrafili działać cuda w swoich garażach za ledwie ułamek tej kwoty i jeszcze każda ze stron była zadowolona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts