Jump to content

Helix DSP Pc Tool - pytania i odpowiedzi

Recommended Posts

Witam

Chciałbym założyć ten wątek dla początkujących użytkowników Helix dsp Pc Tool. Mam nadzieję, że doświadczeni użytkownicy będą chętnie dzielić się swoją wiedzą/ będą odpowiadać na nasze "oczywiste" pytania.😄

Z góry dziękuję w imieniu "nas" zielonych😄

Witam

Wzmacniacz zamontowany i są problemy😄

Mój sub jest zasilany match up 1fx. Wg instrukcji mogę użyć line out (włączyć direct dsp w up 1fx) i podłączyć go do mojego match up 10 żeby mój skorzystać z "11" kanalu dsp. Tak zrobiłem i nic. Kompletny brak reakcji suba na ustawienia eq w up10 (line out K). Co robię nie tak?

Czy mam coś jeszcze dodatkowo włączyć? Przeszukalem wszystko i nic nie znalazłem. W zakładce I/O mam 8 analogowych wejsc , mec/aux i digital. Nie ma nic line out K.

Dzięki😄

Twoim problemem jest pewnie określenie tego kanału jako Pass Through. 

Eq używasz na wyjściach dsp (Outputs). ISA służy do analizy i 'sklejenia' sygnalu z jednostki fabrycznej tak aby sygnał ten był zdatny do dalszej obróbki. 

35 minut temu, szymin89 napisał:

Twoim problemem jest pewnie określenie tego kanału jako Pass Through. 

Eq używasz na wyjściach dsp (Outputs). ISA służy do analizy i 'sklejenia' sygnalu z jednostki fabrycznej tak aby sygnał ten był zdatny do dalszej obróbki. 

Ale jak/co powinienem zrobić?

W I/O nie mam wyboru/przydzielenia tego kanalu(line out K) Mam tylko 8 analog inputs i tyle.

W ISA po zczytaniu sygnalu mogę przelaczyc na AISA i zrobic set eq i spłaszczyć możliwie sygnał.

Aha, ja robilem każdy kanał z osobna, czy to jest poprawne czy lepiej robić np wysokie lewy& prawy jednocześnie?

Musi być możliwość zarządzania tym kanałem w Virtual to Output Routing. Wtedy masz przy każdym kanale możliwość wybrania nazwy kanału. Przy kanale K możliwe że masz Pass Through. Zmień na subwoofer i tyle.

W ISA działasz na sygnale z jednej konkretnej strony. Przykładowo przód lewy i dodajesz do siebie sygnał tw, mid i midbass jeśli system fabryczny był aktywny. Jeśli nie to analizujesz tylko co wypluwa fabryczny system i poddajesz korekcie.

Poczytaj na stronie ATF poradnik jak to zrobić. 

Zrobiłem jak  poniżej i nic się nie dzieje kurczę...

ISA - gdy wezmę sygnał z tw/mid/midbass jednoczesnie i zrobie analizę to jak mam zrobić Transfering routing? Tam ma wybór tylko pojedyńczych kanałów.

Dzięki

1.png

2.png

Możesz „chwycić i upuścić” dany sygnał do odpowiedniego kanału.

Nie mam odpowiedniego dsp żeby to wszystko wypróbować. Musisz zaczekać na kogoś kto ma większe doświadczenie lub próbować samemu.

Co to za samochód i system? Seryjnie był aktywny czy pasywny?

Auto to lexus is300h z aktywnym systemem Mark Levinson.

Tak robiłem do tej pory na zasadzie ''chwycić i upuścić'' tylko że nie ma Line out nigdzie.  

Jest w zakładce outputs, można zmieniać ustawienia ale to nic nie zmienia, tak jakby up1 i up10 nie były ze sobą spięte...

Ok,  jeden problem rozwiązany😄 tzn wiem jak to ogarnąć. 

Tak w skrócie, mimo iz mam drugi wzmak do suba to hi level sygnal musi iść najpierw do up10, tam przekierować go na line out i wtedy dopiero do up1fx i funkcja dsp Direct.

I teraz pytanie, skoro hi level sygnal idzie najpierw do up10 i jest przekierowany na lo level (rca) sygnał, czy muszę ponownie ustawiać gain we wzmacniaczu up1fx?

W dniu 31.10.2024 o 05:56, stecko21 napisał:

W sumie to dwa razy tak? Hi level w up10 też musze ustawić i dopiero później up1fx?

Gain ustawiony. W up1fx na min a tylko w dsp tool sie ustawia i jest bdb.

1 godzinę temu, szymin89 napisał:

Najpierw isa a pozniej rta.

Dzięki 👍

Oczywiscie w RTA robię każdy głośnik z osobna? Czy na koniec robi sie pomiar całości?

Czy jeżeli mam w aucie All pass filters to TuneEq w rta też to "ogarnie"?

Najpierw osobno a później razem- tw z mid, mid z midbasem. Zrób najpierw setup z automatu to będziesz wiedział w jakim kierunku iść;)

Isa powinnien poradzić ze wszystkimi „kwiatkami”.

20 minut temu, szymin89 napisał:

Najpierw osobno a później razem- tw z mid, mid z midbasem. Zrób najpierw setup z automatu to będziesz wiedział w jakim kierunku iść;)

Isa powinnien poradzić ze wszystkimi „kwiatkami”.

Dziękuję, pochwalę sie na weekend😄

Stronami łączysz.

Tak jak pisałem. Zrób setup z automatu a później baw się sam. Skoro zadajesz takie pytania to jeszcze nie dasz rady ustawić tego lepiej niż automatyczne strojenie.

Godzinę temu, szymin89 napisał:

Stronami łączysz.

Tak jak pisałem. Zrób setup z automatu a później baw się sam. Skoro zadajesz takie pytania to jeszcze nie dasz rady ustawić tego lepiej niż automatyczne strojenie.

Pierwszy raz będę bawił się w "kalibracje" 😄