stecko21 Posted October 24 Share Posted October 24 Witam Chciałbym założyć ten wątek dla początkujących użytkowników Helix dsp Pc Tool. Mam nadzieję, że doświadczeni użytkownicy będą chętnie dzielić się swoją wiedzą/ będą odpowiadać na nasze "oczywiste" pytania.😄 Z góry dziękuję w imieniu "nas" zielonych😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arturbp Posted October 24 Share Posted October 24 A czego nie ogarniasz ? Odpalasz wersję demo i bawisz się programem na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 26 Author Share Posted October 26 Witam Wzmacniacz zamontowany i są problemy😄 Mój sub jest zasilany match up 1fx. Wg instrukcji mogę użyć line out (włączyć direct dsp w up 1fx) i podłączyć go do mojego match up 10 żeby mój skorzystać z "11" kanalu dsp. Tak zrobiłem i nic. Kompletny brak reakcji suba na ustawienia eq w up10 (line out K). Co robię nie tak? Czy mam coś jeszcze dodatkowo włączyć? Przeszukalem wszystko i nic nie znalazłem. W zakładce I/O mam 8 analogowych wejsc , mec/aux i digital. Nie ma nic line out K. Dzięki😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 26 Author Share Posted October 26 Drugie pytanie. Gdzie mam robic eq? Na ISA na virtual processing czy output. W sumie są eq, pogubiłem się😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted October 26 Share Posted October 26 Twoim problemem jest pewnie określenie tego kanału jako Pass Through. Eq używasz na wyjściach dsp (Outputs). ISA służy do analizy i 'sklejenia' sygnalu z jednostki fabrycznej tak aby sygnał ten był zdatny do dalszej obróbki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 26 Author Share Posted October 26 35 minut temu, szymin89 napisał: Twoim problemem jest pewnie określenie tego kanału jako Pass Through. Eq używasz na wyjściach dsp (Outputs). ISA służy do analizy i 'sklejenia' sygnalu z jednostki fabrycznej tak aby sygnał ten był zdatny do dalszej obróbki. Ale jak/co powinienem zrobić? W I/O nie mam wyboru/przydzielenia tego kanalu(line out K) Mam tylko 8 analog inputs i tyle. W ISA po zczytaniu sygnalu mogę przelaczyc na AISA i zrobic set eq i spłaszczyć możliwie sygnał. Aha, ja robilem każdy kanał z osobna, czy to jest poprawne czy lepiej robić np wysokie lewy& prawy jednocześnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted October 27 Share Posted October 27 Musi być możliwość zarządzania tym kanałem w Virtual to Output Routing. Wtedy masz przy każdym kanale możliwość wybrania nazwy kanału. Przy kanale K możliwe że masz Pass Through. Zmień na subwoofer i tyle. W ISA działasz na sygnale z jednej konkretnej strony. Przykładowo przód lewy i dodajesz do siebie sygnał tw, mid i midbass jeśli system fabryczny był aktywny. Jeśli nie to analizujesz tylko co wypluwa fabryczny system i poddajesz korekcie. Poczytaj na stronie ATF poradnik jak to zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 27 Author Share Posted October 27 Zrobiłem jak poniżej i nic się nie dzieje kurczę... ISA - gdy wezmę sygnał z tw/mid/midbass jednoczesnie i zrobie analizę to jak mam zrobić Transfering routing? Tam ma wybór tylko pojedyńczych kanałów. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted October 27 Share Posted October 27 Możesz „chwycić i upuścić” dany sygnał do odpowiedniego kanału. Nie mam odpowiedniego dsp żeby to wszystko wypróbować. Musisz zaczekać na kogoś kto ma większe doświadczenie lub próbować samemu. Co to za samochód i system? Seryjnie był aktywny czy pasywny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 27 Author Share Posted October 27 Auto to lexus is300h z aktywnym systemem Mark Levinson. Tak robiłem do tej pory na zasadzie ''chwycić i upuścić'' tylko że nie ma Line out nigdzie. Jest w zakładce outputs, można zmieniać ustawienia ale to nic nie zmienia, tak jakby up1 i up10 nie były ze sobą spięte... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 30 Author Share Posted October 30 Ok, jeden problem rozwiązany😄 tzn wiem jak to ogarnąć. Tak w skrócie, mimo iz mam drugi wzmak do suba to hi level sygnal musi iść najpierw do up10, tam przekierować go na line out i wtedy dopiero do up1fx i funkcja dsp Direct. I teraz pytanie, skoro hi level sygnal idzie najpierw do up10 i jest przekierowany na lo level (rca) sygnał, czy muszę ponownie ustawiać gain we wzmacniaczu up1fx? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted October 30 Share Posted October 30 Najprawdopodobniej tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted October 31 Author Share Posted October 31 W sumie to dwa razy tak? Hi level w up10 też musze ustawić i dopiero później up1fx? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 W dniu 31.10.2024 o 05:56, stecko21 napisał: W sumie to dwa razy tak? Hi level w up10 też musze ustawić i dopiero później up1fx? Gain ustawiony. W up1fx na min a tylko w dsp tool sie ustawia i jest bdb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 Teraz nastepne pytanie. Zaopatrzylem się w mikrofon. Czy w ISA mam użyć eq do możliwego wyplaszczenia sygnału i dopiero wtedy w RTA robic pomiar i użyć TuneEq czy tylko w RTA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted November 6 Share Posted November 6 Najpierw isa a pozniej rta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 1 godzinę temu, szymin89 napisał: Najpierw isa a pozniej rta. Dzięki 👍 Oczywiscie w RTA robię każdy głośnik z osobna? Czy na koniec robi sie pomiar całości? Czy jeżeli mam w aucie All pass filters to TuneEq w rta też to "ogarnie"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted November 6 Share Posted November 6 Najpierw osobno a później razem- tw z mid, mid z midbasem. Zrób najpierw setup z automatu to będziesz wiedział w jakim kierunku iść;) Isa powinnien poradzić ze wszystkimi „kwiatkami”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 20 minut temu, szymin89 napisał: Najpierw osobno a później razem- tw z mid, mid z midbasem. Zrób najpierw setup z automatu to będziesz wiedział w jakim kierunku iść;) Isa powinnien poradzić ze wszystkimi „kwiatkami”. Dziękuję, pochwalę sie na weekend😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 ... Mam łączyć tw L i R wraz z mid L i R czy osobno L i R? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted November 6 Share Posted November 6 Stronami łączysz. Tak jak pisałem. Zrób setup z automatu a później baw się sam. Skoro zadajesz takie pytania to jeszcze nie dasz rady ustawić tego lepiej niż automatyczne strojenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stecko21 Posted November 6 Author Share Posted November 6 Godzinę temu, szymin89 napisał: Stronami łączysz. Tak jak pisałem. Zrób setup z automatu a później baw się sam. Skoro zadajesz takie pytania to jeszcze nie dasz rady ustawić tego lepiej niż automatyczne strojenie. Pierwszy raz będę bawił się w "kalibracje" 😄 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts