Jump to content

Jednostajny szum tylko z Tweeterow i plucie z suba. Cos nie tak z wzmacniaczem?

Recommended Posts

Siemanko! Mam taki problem. Dzisiaj zamontowałem w mojej Skodzie Citigo 2013 nowe głośniki Morel Maximo Ultra 602 Mk2. Wcześniej miałem standardowe głośniki Skody podłączone do nowego radia, a dodatkowo wzmacniacz MTX Thunder 4244 z subwooferem Cerwin Vega 124. Subwoofer grał spoko, czysto, bez żadnych zakłóceń, podobnie jak głośniki. To jednak mniejszy problem, bo największy pojawił się po podłączeniu nowych głośników Morela do wzmacniacza – tweetery zaczęły szumieć.

Szumią cały czas, niezależnie czy radio jest ustawione na maksymalną, czy zerową głośność. Jedynie zmniejszenie gain redukuje szum, ale i tak jest na tyle głośny, że przebija się przez muzykę na średnim poziomie głośności. Co ciekawe, szum dochodzi tylko z tweeterów. Sprawdziłem to jeszcze, gdy podłączyłem tylko jedną stronę przy zakładaniu zestawu, żeby dowiedzieć się czy w ogóle to zagra – jeden woofer z tweeterem i subwoofer, który był już podłączony. Wtedy nie było szumów, wiec wydawało się, ze wszystko będzie idealnie, ale kiedy podłączyłem drugą parę głośników, subwoofer zaczął brzmieć nieczysto, jakby pluć – co jakiś czas wydaje dziwny dźwięk, taki jakby "huk" czy "pierdnięcie". Trudno to nazwać, ale jest to wyraźnie słyszalne i tak samo tweetery zaczęły szumieć.

To są specyfikacje mojego sprzętu i podsyłam jeszcze zdjecie, gdzie zaznaczone jest miejsce, czyli ta wtyczka po której idzie sygnał od radia, bo w radiu mam tylko 2 wtyki na RCA, a juz po nich idzie sub. Jak myślicie, co może być przyczyną?

WTYCZKA:
image.png.23856b610dbd1b275e0c2566d25eee67.png

WZMACNIACZ:
Messenger_creation_AC9E5353-2C28-4F79-B7E8-9B77CB7AC07D.jpeg

GLOSNIK SUBWOOFER:

image.png.835e1ca5037ff0ba5811dc9f3225c7f7.png

MORELKI:
image.png.fe97d02538147cd634e30cc7dd555861.png

Panowie mam kolejny problem. Zerowy bass z wooferow. Kupiłem jedna mate 50x50, podzieliłem na pół i wsadziłem za glosniki, więc wygłuszenie profesjonalne to nie jest, ale coś tam jednak jest, ale jak odłączę suba to bassu w ogóle nie ma. Podkręcając w radiu 80hz też kiepsko to slychac. Nie ma kopa. Co to może być? Za mało mocy? Gaina? Wygłuszenie? Wygrzewanie glosnikow? 

23 godziny temu, dan124 napisał:

Wszystkie czynności przeprowadzaj na WYŁĄCZONYM SPRZĘCIE 

80hz 24dB/okt to się nie dziwię że nie kopią, wyłącz HPF i posłuchaj, jak nadal nie ma basu to trudno, może to wynikać z akustyki samochodu, montażu, wygłuszenia, charakterystyki i parametrów głośników. Zmiennych jest wiele, ten sam sprzęt w różnych autach różnie gra.

W dniu 24.10.2024 o 08:11, Jankus napisał:

80hz 24dB/okt to się nie dziwię że nie kopią, wyłącz HPF i posłuchaj, jak nadal nie ma basu to trudno, może to wynikać z akustyki samochodu, montażu, wygłuszenia, charakterystyki i parametrów głośników. Zmiennych jest wiele, ten sam sprzęt w różnych autach różnie gra.

Zmienilem, faktycznie lepiej to brzmi. Dzieki. Dam im jeszcze czas, a jak bede sam go miec wystarczajaco to jeszcze cos podzialam z wygluszeniem. Wroce natomiast do problemu, ktory dotyczy ten post. Udalo mi sie dzisiaj nagrac filmiki co dokladnie dzieje sie z subwooferem. Pluje, jakby raz na jakis czas jebnal sobie sam z siebie takim puknieciem, albo buczy. Jeden filmik jest, gdzie gra normalnie, a drugi bedzie gdzie buczy, trzeci gdzie wyciagnalem go z bagaznika i jest lepiej pokazane to "plucie". Ruszalem na wzmacniaczu kablami rca w momencie, kiedy "plul" i odczulem, ze poza tym, ze plul sam z siebie to plul jeszcze czesciej jak tym wlasnie kablem poruszalem, ale sam nie jestem pewny co do tego, byc moze sobie to wkrecalem. Po prostu plul, a ja ruszalem, wiec moze sie tez akurat wbijlem w ten "rytm" z tym ruszaniem kabla. Zauwazylem tez, ze w momencie "plucia" dioda na wzmacniaczu mruga (lekko sie przyciemnia, kiedy jest uderzenie). Kable same w sobie poukladane tez jakos super nie sa, bo w zasadzie sa wszystkie polozone obok siebie poprowadzone przez prog. Mial ktos jakies podobne doswiadczenie z tym, albo podejrzewa czego moze byc to problem? 

Czyli kabel do wymiany skoro coś się dzieje podczas ruszania, pewnie przełamany. Albo gniazdo RCA ma luty do poprawy. Ruszaj dalej a coś w końcu pierdyknie na amen.

5 minut temu, Jankus napisał:

Czyli kabel do wymiany skoro coś się dzieje podczas ruszania, pewnie przełamany. Albo gniazdo RCA ma luty do poprawy. Ruszaj dalej a coś w końcu pierdyknie na amen.

W tweeterach zaczyna buczec w tym samym momencie co subwoofer, a ich nie mam po RCA. Więc wychodzi na wzmacniacz, tak? Czy może faktycznie być to wina ułożenia kabli?

• 3 weeks later...
W dniu 27.10.2024 o 10:24, dan124 napisał:

Ktoś pisał o ułożeniu kabli? 

No nie pisał. Zakupiłbym po prostu nowe kable rca, jeśli to ich problem, ale nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w bloto jeśli okazałoby się, że to jednak wina wzmacniacza. Nie mam innych kabli, ani wzmacniacza żeby sprawdzić czego konkretnie jest to wina. Ma ktoś jakieś pomysły co mógłbym zrobić żeby wykluczyć jedno, albo drugie?

5 godzin temu, szymin89 napisał:

Podłącz zestaw przedni przez rca , hi level wypnij wcale. Zobacz jakie będą efekty, jak pomoże to kup rozdzielacze Y do rca i problem powinien zniknąć.

Podpiąłem, ale moje radio ma tylko jedno wyjście RCA, więc głośniki przednie grały tylko niskimi tonami zamiast pełnego pasma (we wzmacniaczu podłączyłem je jako "front"). Zauważyłem jednak, że wejście RCA we wzmacniaczu, do którego podpinam subwoofer, jest luźne, podczas gdy inne są stabilne, więc podejrzewam, że problem leży we wzmacniaczu. Skonsultowałem się z gościem, który się zajmuje naprawa takich rzeczy w Częstochowie i stwierdził, że buczenie wskazuje raczej na usterkę wzmacniacza niż kabla, ponieważ gdyby to był kabel, buczenie byłoby stałe, jednostajne, zerojedynkowe. Naprawa to koszt MINIMUM 120 zł, więc zastanawiam się, czy nie lepiej zainwestować w nowy wzmacniacz. Bylby ktos w stanie polecic cos do 1000 zł? Głośniki przednie to Morel Maximo Ultra 602 MK2 90W RMS, subwoofer to Cerwin Vega 124 400W RMS. Zależy mi na jakości dźwięku, więc będę wdzięczny za polecenie odpowiedniego sprzętu. Jeśli potrzeba więcej informacji to proszę nakierujcie.

Masz jakieś filtry włączone w radiu?

chodzi o to aby podłączyć zestaw przedni tą aby grał prawidłowo, mógłbyś zweryfikować czy te objawy są również prz rca czy tylko przy hi- level.

3 godziny temu, szymin89 napisał:

Masz jakieś filtry włączone w radiu?

chodzi o to aby podłączyć zestaw przedni tą aby grał prawidłowo, mógłbyś zweryfikować czy te objawy są również prz rca czy tylko przy hi- level.

Nie mam takiej funkcji w radiu żeby ustawiać filtry na glosniki przednie, więc nie mam włączonych. Jest tylko na sub. Obstawiam, że być może była to po prostu wina radia, które przesyła po rca pasmo tylko dla suba. Z tego co też wyczytalem to właśnie to wyjście jest stricte pod suba tylko i wyłącznie, bo sam się zastanawiałem czemu glosniki z przodu grają tylko niskimi tonami. To jakieś radio za 250zl z piooner 120UB. Jakoś tak.

W Pionku masz filtry dla suba jak i na przód.

Konkretnie możesz ciąć od dołu pasma zestaw w drzwiach 12dB i 24dB.

Warunek - wysterowanie wzmaka przez RCA ustawionym w Pionku na Rear.

Wtedy Sub musi być ustawiony na wzmaku.

Masz w nim stały filtr LPF 85Hz/18dB.

Wtedy nie będziesz miał regulacji poziomu z radia.

Trzeba ustawić poprzez "strojenie" na ucho i zbalansować na ile pozwoli wzmak głośność przód/sub.

Sub w mostku.

Kwestia ustawienia Gain'a na wzmaku.

Czy nie jest ustawiony na zbyt dużej czułości i poprzez to wzmacnia wszystkie śmieci.

Edited by grzeczny_52