Jump to content

Jaki subwoofer do zamkniętej skrzyni

Recommended Posts

Po 13 latach postanowiłem zmienić starego re audio re10s4 na coś nowego i mocniejszego. Do zasilenia suba jest esx qe 1000.1. Podłączenie najlepiej w 2 ohm. Skrzynia będzie z boku bagażnika i jej głębokość może mieć maksymalnie 30 cm czyli po odliczeniu ścianek jakieś 25 cm w środku. 

Muzyka to wszystkiego po trochu ale głównie rock i pop.

Budżet to okolice 1000-1500 zł.

Ostatecznie mam parę opcji do skrzynek zamkniętych i parę do małych br.

Zamknięte:

-Sony xs-w122es w skrzyni 30-35l

- Hertz mp 250 d4.3 pro w skrzyni 21-25l

-Jl Audio 12w1v3-4 w skrzyni 32-36l

- Rockford Fostgate p3d4-10 w skrzyni 25-28l

Br:

-Hertz mp 250 d4.3 pro 30l 30hz

-Focal p25fe 28l 32hz

-Sony xs-w104es 28l 35 hz

Ogólnie Sony ma coś pokopane z instrukcjami bo dla xs-w104es podaję zalecaną zamkniętą skrzynkę 28.5l a dla xs-w122es 23.8l. Program speaker box wariuje przy xs-w122es tak jakby jakieś dane głośnika były błędne. Prz xs-w104es nie ma tego problemu i wyliczanie skrzynki jest dość proste choć i tak nic nie pokrywa się z zaleceniami producenta.

Od jakichś 3 tygodni mam tego focala na razie jeszcze w skrzyni zamkniętej ok. 22l, głośnik robi robotę. Nie mam większego porównania, ale jestem mega zadowolony. Jest plan żeby przerobić na br, może w najbliższy weekend.

Trochę tak jakby podepnę się do tematu i zarazem rzucę propozycją. Za wielką wodą jest coś takiego jak Stereo Integrity Sql12, cena prawie w budżecie zakładanym przez autora tematu, głośnik wychwalany pod niebiosa, ma ktoś może to u siebie? Ktoś to słyszał?

2 godziny temu, sslawekk napisał:

Trochę tak jakby podepnę się do tematu i zarazem rzucę propozycją. Za wielką wodą jest coś takiego jak Stereo Integrity Sql12, cena prawie w budżecie zakładanym przez autora tematu, głośnik wychwalany pod niebiosa, ma ktoś może to u siebie? Ktoś to słyszał?

Dla mnie taki sub odpada. 1000W rms czyli w moim wypadku tylko podłączenie w 1 ohm a tego nie chcę robić. 

A co do propozycji to szukając informacji o rockfordzie p3 natknąłem się na tematy o alpine z serii r2. Ponoć grają lepiej jakościowo niż p3 i też nie wymagają dużej skrzynki. 

Ostatecznie stanęło na jl audio 10w3v3-2 w cenie rockforda p3d4-10. 

Pewnie zrobię mu skrzynkę zamkniętą, ale zastanawiam się czy na próbe nie przerobić skrzynki z re. Litrarz się mniej więcej zgadza z zalecaną dla jl tylko strojenie jest złe. W mojej jest okolice 37-38Hz a zalecane jest 32Hz.

15 godzin temu, przemas1988 napisał:

Ostatecznie stanęło na jl audio 10w3v3-2 w cenie rockforda p3d4-10. 

Pewnie zrobię mu skrzynkę zamkniętą, ale zastanawiam się czy na próbe nie przerobić skrzynki z re. Litrarz się mniej więcej zgadza z zalecaną dla jl tylko strojenie jest złe. W mojej jest okolice 37-38Hz a zalecane jest 32Hz.

Spróbować możesz, nic złego się nie stanie, najwyżej będzie buczeć. Trzeba by pokombinować z długością portu aby zmienić strojenie, ale w którą stronę nie wiem.

Subwoofer już jest u mnie. 20241104_095527.thumb.jpg.a1d52b135cad4206bbf1f970df01ea1a.jpg

20241104_100317.thumb.jpg.b4e42fc789f52e700409ecdbe7ee6fcd.jpg

Teraz muszę zrobić dla niego skrzynkę. Zalecana jest zamknięta 17,7l czyli doliczając głośnik trochę ponad 19l. 

Przerabianie skrzyni z re audio chyba sobie daruje. Przedłużając port obniżę strojenie ale też mocno zmniejszę litraż skrzynki. 

Chwilowo jl trafił do skrzyni po re. Po wklepaniu wszystkich wymiarów skrzyni i parametrów jl wyszło około 34,5l i strojenie 36,5 Hz. Dziwne że jl audio podaje objętość głośnika 1,39 l a re audio 2,54 l mimo że głośnik jest o wiele mniejszy.

20241104_142234.thumb.jpg.944030110a08f1d373f71b85f3b57a84.jpg

Na razie skręciłem gain na wzmacniaczu żeby go nie męczyć. Muszę kiedyś ustawić go z miernikiem ale to dopiero jak trafi do właściwej skrzynki.