rozek260 Posted December 20, 2025 Share Posted December 20, 2025 Waty nie grają oststni element systemu na jaki bym spojrzał 💪 Quote Któż to wie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Speedy Posted December 21, 2025 Share Posted December 21, 2025 W dniu 25.09.2025 o 07:13, czarnyturek napisał: Głośniki przyjechały do mnie "na specjalne zamówienie z Azji"😉 i już na pierwszy rzut oka przypominają wyroby pewnego europejskiego producenta. Co to za tajemniczy producent z Azji? Gdzie można je zamówić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arni Posted December 22, 2025 Share Posted December 22, 2025 4 godziny temu, Speedy napisał: Co to za tajemniczy producent z Azji? Gdzie można je zamówić? Wystarczy wrzucić zdjęcie głośników w Google... Wszystko będzie podane jak na tacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted January 11 Author Share Posted January 11 Steg przygotowany do instalacji. Niestety mimo, że technicznie nic mu nie dolegało, jego prezencja wymagała sporo uwagi i czasu. I tak trzeba było zeszlifować warstwę błyszczącej czarnej farby (środkowa część obudowy została w połysku). Dolna część obudowy była pokryta stara pianką, która wspaniale wniknęła w bruzdy obudowy co wymagało pracy z wykałaczką 🫤 Najwięcej jednak czasu zeszło przy boczkach, które również zostały polakierowane przez poprzedniego właściciela czarnym połyskiem, a co powodowało, że steg wyglądał jak cegła wyjęta prosto z komina. Najpierw zdzieranie starego lakieru, potem szlifowanie, a na koniec polerowanie. Przy tym g.wnie spędziłem całkiem sporo zimowych godzin ale efekt jest całkiem niezły. Zwłaszcza, że teraz połysk aluminium koresponduje z chromowanym napisem STEG na czele obudowy. W między czasie, z uwagi na konieczność wyjęcia płyty drukowanej, wymianie podlegała pasta przy końcówkach mocy. Padło na wersję gold aby pasowała lepiej do pozostałych elementów 😜 Rasa, teraz to na bank lepsza będzie wymiana temperatury🤦🏻 Na koniec polerowanie góry obudowy i napisu. Efekt końcowy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted January 11 Share Posted January 11 Ooo Panie... kupa przepięknej żmudnej roboty... finał ? zacny 😍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sslawekk Posted January 14 Share Posted January 14 Widoki widokami - podziwiam, bo jest z klasą, ale napisz lepiej jak tam te średniaki od majfrendów sobie radzą, chyba zdąrzyły się już oswoić...😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted January 14 Share Posted January 14 W dniu 11.01.2026 o 18:23, czarnyturek napisał: Steg przygotowany do instalacji. Niestety mimo, że technicznie nic mu nie dolegało, jego prezencja wymagała sporo uwagi i czasu. I tak trzeba było zeszlifować........ Przekleństwem tych wzmacniaczy jest panel wejściowy z wyborem filtracji . To lubi przerywać w tak wielu miejscach ,ze strach . Sprawdź to sobie dokładnie , aby potem nie rozbierać zabudowy czy samego wzmacniacza Quote Byle do przodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted January 14 Author Share Posted January 14 6 godzin temu, nakamichi napisał: Przekleństwem tych wzmacniaczy jest panel wejściowy z wyborem filtracji . To lubi przerywać w tak wielu miejscach ,ze strach . Sprawdź to sobie dokładnie , aby potem nie rozbierać zabudowy czy samego wzmacniacza Sprawdzę dla pewności czy tam jest wszystko ok. Dziękuję. 8 godzin temu, sslawekk napisał: Widoki widokami - podziwiam, bo jest z klasą, ale napisz lepiej jak tam te średniaki od majfrendów sobie radzą, chyba zdąrzyły się już oswoić...😉 Średniaki faktycznie zdążyły się już trochę wygrzać - choć aura nie bardzo ku temu sprzyja ale można coś o nich napisać. Grają lekko, bez presji podkręcania poziomu newralgicznych dla uszu zakresów. Potrafią wybrzmieć mikrodźwiękami czego nie potrafiły zarówno Bowersy jak i Stegi. Myślę, że w zestawieniu z bardziej suchym wzmakiem (u mnie audisony) mogą pokazać swoją chirurgiczną naturę. Natomiast w parze z miękkim audisonem gra to szczegółowo lecz niemęcząco. Aparatura czeka obecnie na trochę cieplejszą aurę i wtedy zamiast dwóch CS 300, które zasilają przód przyjdzie Sedici. być może ten krok spowoduje jeszcze większe zmiękczenie i zechcę wtedy ponownie wrócić do CeeSów. Czas pokaże. Natomiast średniaki niczego nie udają i drzemie w nich spory potencjał. Myślę, że gdyby je dać w słupki A to byłby mega sztos. Na razie jednak nie mogę przekonać się do tych kulfonów przy szybie czołowej 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted March 15 Author Share Posted March 15 Nowa galanteria czyli maskownice na średniotonowce i tweetery, które w końcu będą ze sobą korespondowały. Z gadżetów to jedne i drugie są podświetlane na wzór tych z serii G30. Zobaczymy jak to będzie wyglądać po założeniu. Dodatkowo chyba już nie będę bawił się w rzeźbę słupków pod Bliessmy, które poczekają na następny projekt. Kupiłem Bowersy diamentowe z BMW serii 7. Na potrzeby tego projektu powinny wystarczyć. Dziś ładna pogoda i w końcu chwilka wolnego to może uda się to włożyć do auta🫡 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted March 20 Author Share Posted March 20 Ciekawe czy zadziała 🤔 USB C i optyk do połączenia telefonu z procesorem. Dziś przetestuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted March 20 Share Posted March 20 Fajne Quote Byle do przodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted March 21 Share Posted March 21 W dniu 20.03.2026 o 11:28, czarnyturek napisał: Ciekawe czy zadziała 🤔 USB C i optyk do połączenia telefonu z procesorem. Dziś przetestuję Też mnie to ciekawi rzucić tym sygnal do procka z telefonu. Czekam na opinie 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted March 22 Author Share Posted March 22 9 godzin temu, lesiuswdn napisał: Też mnie to ciekawi rzucić tym sygnal do procka z telefonu. Czekam na opinie 🙂 Hula aż miło 💪🏻 co mocno uprościło dotychczasową koncepcję zabudowy i poszczególnych klocków. Telefon wykrywa go jako dac czy też inną zewnętrzną kartę i bezproblemowo łączy z procesorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiuswdn Posted March 22 Share Posted March 22 3 godziny temu, czarnyturek napisał: Hula aż miło 💪🏻 co mocno uprościło dotychczasową koncepcję zabudowy i poszczególnych klocków. Telefon wykrywa go jako dac czy też inną zewnętrzną kartę i bezproblemowo łączy z procesorem. Podlinkujesz tego, którego zakupiłeś?:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted March 23 Author Share Posted March 23 Bowersy zainstalowane razem z osłonami przy lusterkach i maskownica mi na średniaki. Udało mi się też podpiąć podświetlenie, które świetnie wpasowało się kolorystyką do koloru pokładowego. Diamentowe bowersy grają zdecydowanie kulturalniej. Nie słychać w nich syczenia wokalistów przy "s". Mają więcej powietrza. Mogę powiedzieć, że w końcu tweetery "zniknęły" i ich nie słychać przy jednoczesnym wzroscie mikro dźwięków. Efekty przestrzenne poprawiły się znacząco. Spora zasługa takiego stanu rzeczy to pewnie ukierunkowanie głośników. Wcześniejsze tweetery, jako niestandardowe grały skierowane mniej więcej w tors kierowcy. Teraz grają w okolice głowy. Dzięki temu scena w niektórych utworach pięknie szybuje pod sufitem. Jestem zadowolony choć teraz muszę przerobić zwrotnice. Bowersy mają 6ohm a poprzednie miały 4ohm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted April 3 Author Share Posted April 3 Dobra, czas przyszedł na zwrotnice, które dotychczas spełniały bardziej rolę zapchajdziury niż pełnoprawnego elementu całości systemu. I mimo, że złego słowa o nich nie mogę powiedzieć były i są to wciąż protezy mające za zadanie jakoś tak dzielić pasmo. Teraz przyszła w końcu pora na coś, co jest skrojone pod głośniki, które siedzą w aucie z uwzględnieniem ich parametrów i lokalizacji. Nie chcę pakować się w kolejny wzmacniacz i gonić wszystko aktywnie, a przynajmniej nie w tej chwili stąd pozostaję przy opcji pół-aktywnej. Podoba mi się dźwięk sedici i dlatego obydwa piece będą pędziły cały przód. Muszę tylko wymyślić jakieś obudowy bo obawiam się, że w drzwiach zwrotnice mogę długo nie pożyć, biorąc pod uwagę ich budowę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 4 Share Posted April 4 Nie wiem na ile zwrotnice sa projektem "ostatecznym" , ale w praktyce zawsze były próby korekty ( lub inaczej , sprawdzenia czy nie będzie lepiej 🙂 ) . Zobacz czy nie będzie lepszym wyjściem dodatkowy kabel do głośnika puszczony do drzwi , a zwrotnica w kabinie pojazdu . Edit Musisz używać tłumienia na średnim ? Quote Byle do przodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted April 4 Author Share Posted April 4 38 minut temu, nakamichi napisał: Nie wiem na ile zwrotnice sa projektem "ostatecznym" , ale w praktyce zawsze były próby korekty ( lub inaczej , sprawdzenia czy nie będzie lepiej 🙂 ) . Zobacz czy nie będzie lepszym wyjściem dodatkowy kabel do głośnika puszczony do drzwi , a zwrotnica w kabinie pojazdu . Edit Musisz używać tłumienia na średnim ? Tak wyszło ze specyfiki głośników aby dać mu tłumienie. Pewnie ostatecznie skończy się korektą samych zwrotnic. Co do umiejscowienia to zaczynam mocno rozważać opcje z drugim kablem a same zwrotnice do bagażnika. Podobają mi się i nie wiem czy ich nie wyeksponować po drobnej modyfikacji wizualnej 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ufik Posted April 5 Share Posted April 5 Uuu wstępne elementy na bogato. Miło zobaczyć że ktoś jeszcze stara się walczyć pasywnie. Rezaj laminat łatwiej będzie elementy podmieniać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts