Jump to content

BMW F11 Czarnego Turka

czarnyturek
 Share

Recommended Posts

11 godzin temu, nakamichi napisał:

Dobrze sie zapowiada , a wygląd pierwsza klasa .

To "specjalne zamówienie " to wykonanie indywidualnej wersji , czy jakieś ciekawe okoliczności 😉

Ciekawe okoliczności. Jestem póki co za cienki w uszach by składać zamówienia na personalizowane produkty😉

Natomiast specyfikacja jest ponadprzeciętna, co mnie skusiło aby przetestować. 

11 godzin temu, nakamichi napisał:

Zdradzisz co przejęło "władzę " nad systemem 

Chińczyk Sennuopu x680, który również ma bardzo ciekawą specyfikację. Pewien Rusek go testował i wypowiadał się baaardzo pochlebnie.

Na razie śmiga tylko po BT ale nawet w tej konfiguracji pokazał ciekawą fonię. Jest miękko, z olbrzymią ilością detalu. Wymaga jeszcze ustawienia ale już scena poukładała się znacznie bardziej cywilizowanie.

Toslink już kupiony tylko muszę wymyśleć miejsce w kabinie dla xduo bo zapragnąłem mieć ten mały wyświetlacz w zasięgu wzroku 😅

13 godzin temu, rozek260 napisał:

Wygląda jak mix focala z mp 💪 

Montuj ciekawy jestem co to gra 💪💪💪

Na pewno skrobnę reckę bo sam jestem mega ciekaw tych "ferrari" 😜

• Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

W dniu 25.09.2025 o 22:18, czarnyturek napisał:

Chińczyk Sennuopu x680, który również ma bardzo ciekawą specyfikację. Pewien Rusek go testował i wypowiadał się baaardzo pochlebnie.

Na razie śmiga tylko po BT ale nawet w tej konfiguracji pokazał ciekawą fonię. Jest miękko, z olbrzymią ilością detalu. Wymaga jeszcze ustawienia ale już scena poukładała się znacznie bardziej cywilizowanie.

Toslink już kupiony tylko muszę wymyśleć miejsce w kabinie dla xduo bo zapragnąłem mieć ten mały wyświetlacz w zasięgu wzroku 😅

Lubisz ryzyko 🙂.

Te ładnie polerowane drewienka , klasyka i taki proc . Ale ma być satysfakcja i przekłada się ma brzmienie , to czemu nie . 

20 godzin temu, nakamichi napisał:

Lubisz ryzyko 🙂.

Te ładnie polerowane drewienka , klasyka i taki proc . Ale ma być satysfakcja i przekłada się ma brzmienie , to czemu nie . 

Proc wygląda całkiem nieźle. Może faktycznie nie jest dopasowany stylem do wzmacniaczy ale z dzisiejszej palety dostępnych na rynku dsp nic właściwie nie będzie licować z tymi drewienkami. Za to foniczne jest lepiej niż dobrze😀

Cenowo wyszło całkiem przystępnie nawet wliczając w to cło, zatem ryzyko było akceptowalne.

19 godzin temu, Szczurek1986 napisał:

Furka czarnegoturka,
Musi mieć pazurka :D 

Lepiej tego nie dało się podsumować 😜👍🏻

Szperając po czeluściach internetow natknąłem się na wątek dotyczący ustawień telefonu w zakresie strumieniowego przesyłania po BT. Ustawiłem w trybie programisty, ukrytych opcjach wg zaleceń pewnego ruska, dając na LDac i wymaksowałem wszystko co się dało. Jest znacząca poprawa👍🏻 Pewnie jestem totalnym moronem i pewnie żadnej Ameryki nie odkryłem ale może komuś podobnemu do mnie się przyda🫡

1 godzinę temu, kerry napisał:

Dałbyś jakiegoś linka, pliz?:)

Тест Bluetooth-модуля Audison B-CON с разбором работы разных Bluetooth-кодеков https://share.google/0QwLNKwZp5NHCqkUx

Proszę Cię bardzo. W tym wątku jest krótka instrukcja jak wejść w ustawienia programisty i włączyć lepsze przesyłanie muzyki poprzez BT.

Generalnie fajna strona z ciekawymi testami sprzętów gościa, który zdaje się, że coś tam w życiu posłuchał i pewna wiedzą techniczną do tego dysponuje 🫡

Mozna farbować rzeczywistość , a prawda jest nadal maskowana .

Sa systemy przesylu sygnalu , a o ich mozliwościach decyduje "przepustowośc" takiego łacza . Nawet tu w najwyższej opcji nie przekracza ona 1 Mbit/s , a gestość zapisu dla std plyty CD , ktora została opisana jako std w Red book , czy potem uzupełniona w Blue book wynosi 1,41 Mbit/s , plus minus 50 lat temu a moze i więcej .

10 czy bedzie juz 20 lat temu wstecz iPod oferowal przesyl sygnału w bezstratnym formacie nie tylko dla std plyty CD , ale umozliwial transfer bezstraty do 192 kHz i 24 bit . Tylko robil to za pomocą łacza Wi Fi . 

A potem ktos genialny postanowił to "ulepszyć" co trwa po dzis dzień i jeszcze trochę potrwa 😀. Bawcie się dalej  i szukajcie znafców .

Eee tam, szybki makaron na obiad jest dobry bo jest dobry i szybki. Do kaczki sous vide oczywiście nie ma co go porównywać ale nie o to w tym chodzi. Nie mam zamiaru rezygnować z kaczuchy ale na codzień szybki makaron sprawdza się świetnie. Na szczęście kuchnia ma możliwość przygotowania i jednego i drugiego 😀🫡

7 minut temu, czarnyturek napisał:

Eee tam, szybki makaron na obiad jest dobry bo jest dobry i szybki. Do kaczki sous vide oczywiście nie ma co go porównywać ale nie o to w tym chodzi. Nie mam zamiaru rezygnować z kaczuchy ale na codzień szybki makaron sprawdza się świetnie. Na szczęście kuchnia ma możliwość przygotowania i jednego i drugiego 😀🫡

Spoko , frytki raz 🙂.

Ale trzeba jasno podawać ,ze BT jest źródłem akceptowalnym , a nie szczytem dostępnej jakości . 

7 godzin temu, nakamichi napisał:

Sa systemy przesylu sygnalu , a o ich mozliwościach decyduje "przepustowośc" takiego łacza . Nawet tu w najwyższej opcji nie przekracza ona 1 Mbit/s , a gestość zapisu dla std plyty CD , ktora została opisana jako std w Red book , czy potem uzupełniona w Blue book wynosi 1,41 Mbit/s , plus minus 50 lat temu a moze i więcej .

Przepustowość łącza to jedno, a kodek to drugie. Patrząc na dzisiejsze kodeki (bezstratne) to standard CD-Audio marnuje miejsce/przepustowość jeśli to samo możemy przepchnąć np. jako FLAC w ~1/2 przepustowości CD, więc taki 1 Mbit/s będzie z zapasem. Nie można przyjmować bitrate jako jedyny wyznacznik jakości, trzeba brać też pod uwagę zaawansowanie samego kodeka. Wiem, że LDAC jest stratny, ale przy maksymalnym bitrate sięgającym 990 kbit/s i zważywszy na to, że to dość nowoczesny kodek to myślę, że są warunki do tego, aby dało się dostarczyć dobrą jakość.

• 5 weeks later...
On 9/30/2025 at 8:20 PM, nakamichi said:

Prosze czytac ze zrozumieniem , rozmawiamy o std sprzed pól wieku 😀 , czy "wydolności " 20 letniego IPoda w porównaniu z BT .   

No niestety airplay od Apple pojawił się w 2012, a nie 20 laty temu, i nigdy nie miał możliwości na 24/192. A wyłącznie 16/44, airplay2, tak 24/48 przez Wi-Fi. Pan myli to z kontainerem alac, który pojawił się w 2004, i miał możliwości kodowania do 24/384. 

Ale z pewnego poglądu, ma pan rację, sam w sobie 24/192 to nic innego jak hdcd, albo super audio CD, albo DVD audio, i ten standart ma już powyżej 25 lat.

Nie wiem kto co i z czym myli . Nie wiem co w pogladowej dyskusji zmienia czy jest to 20 czy 18 lat . Przesłanie było ,ze dwie dekady temu istniały realnie metody przesyłu sygnału które oferowały dźwiek który ma dużo większy potencjał niz obecny BT .

Prywatnie dodam , ze posiadam indywidualny odbiornik do transmisji Wi FI w polaczeniu z DAC , producentem jest Focal . Ciekawostka jest ,ze powstał w wersji 12 V .

Idea byla była taka, ze Focal wykupil serię jakis uznanych kostek DAC  R2R i miał w planach wpuścić limitowana serię tego rodzaju urządzeń ( kilkaset szt na świat ) do HA i kilkanaście czy kilkadziesiąt do CA .  To co ja mam jest funkcjonalnym/ działającym  prototypem od Focala 

BYło prezentowane na CES w Las Vegas 

9 godzin temu, Ali G napisał:

Ale z pewnego poglądu, ma pan rację, sam w sobie 24/192 to nic innego jak hdcd, albo super audio CD, albo DVD audio, i ten standart ma już powyżej 25 lat.

Czyli x razy gęściej niz to co mamy na CD 

Ostatnio postanowiłem w końcu zabrać się za przymiarkę średniaków.

Nie był to prosty zabieg bowiem ich średnica jest minimalnie mniejsza od standardu, co powoduje, że otwory montażowe w głośnikach nie pozwalają na instalację p&p do dystansów.

Początkowo chciałem je wytoczyć i wyciąć z aluminium ale koszt ponad 1000 zł za jeden skutecznie skierował mnie do innych rozwiązań.

Kupiłem takie dystanse:

Screenshot_2025-11-03-09-51-48-166_com.alibaba.aliexpresshd.thumb.png.7c76e28f7be0e0245865ddaf79070fa5.png

Wywiercilem otwory, nabiłem w nie po 6 nakrętek radelkowych:

Screenshot_2025-11-03-09-53-55-664_com.alibaba.aliexpresshd.thumb.png.4e4a1b6c933fc89fe7ac9772a8d9e4f1.png

Wszystko ładnie skręciłem śrubami imbusowymi

Screenshot_2025-11-03-09-55-34-740_com.alibaba.aliexpresshd.thumb.png.59d80c8f6071bc36fb73eb85499f07be.png

pasującymi, a jakże, do reszty zabudowy.

Następnie przymiarka i oczywiście dystanse za małe 🤦🏻😂

No to szybko poszukałem koła ratunkowego:

Screenshot_2025-11-03-09-58-08-002_pl.allegro.thumb.png.2f0dfcfebfb25c4b8468cecbf5d2b366.png

Nie mogło być za łatwo bo te ostatnie okazały się za duże🤣

więc z dwóch musiałem coś poskładać. Obciąłem uszy z mniejszych dystansow i wykorzystałem je jako kołnierz do zespolenia z tymi większymi. 

Tradycyjnie już dla mnie i budowy audio w tym pojeździe gniazda na głośniki wymagały zmiany. Jako że z nowymi dystansami głośniki wchodzą głębiej do gniazd, trzeba było cześć tapicerki wymodelować podcinając ją wewnątrz otworów montażowych na głośniki, czyli za maskownicami. 

Tak przygotowane zestawy w końcu udało się zmieścić

🫡😜👌

IMG_20251102_172831.thumb.jpg.dd06cce6e8c7ef965afb679a2f129ad9.jpg

IMG_20251103_094434.thumb.jpg.3bfbf405ae6ef88dcab5ed1294c09b45.jpg

IMG_20251103_094517.thumb.jpg.e219b07fe0d9c502412704dd8463b0fe.jpg

Dziś może uda się to założyć na auto i podpiąć. Wtedy być może pokuszę się o jakieś wstępne spostrzeżenia z odsłuchu.

Dzięki 🫡

Głośniki zainstalowane i podłączone wygrzewają się.

Na razie zbieram szczękę z podłogi jak te średniki grają. Bowersy grały nieźle, nawet lepiej od Stegów ml30. 

Natomiast to co robią te srebrne to jest kilka poziomów wyżej🤯

Teraz muzyka ma wykończenie, mikro dźwięki, które pozostają dłużej. Efekty przestrzenne znacznie zyskały. Przy czym nie ma mowy o tekturowym darciu się jak mają niektóre przetworniki w zwyczaju, a przynajmniej te nie wystrojone prawidłowo😜

Niech to się wygrzeje i wtedy popełnię jakąś dłuższą recenzję.