Jankus Posted April 7 Share Posted April 7 Kawał pięknej roboty, myślałem nad podobnym zabiegiem z Audisonem Milenium Power. Nie ta sama liga co Thesis, ale czemu by nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted April 7 Share Posted April 7 Przez żołądek do serca 😁 Elegancko wyszło 😀 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Svag Posted April 7 Share Posted April 7 Bardzo ładnie wyszło odnowienie tego drewnianego panelu. Zaciekawiony tematem postanowiłem poszukać co to może być za font i jak na moje wychodzi, że napis HV sedici to Tekton Extended, a Audison to Ravenna TS. To tylko tak na przyszłość, może ktoś kiedyś będzie również szukał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted April 9 Author Share Posted April 9 W dniu 7.04.2025 o 19:15, Svag napisał: Bardzo ładnie wyszło odnowienie tego drewnianego panelu. Zaciekawiony tematem postanowiłem poszukać co to może być za font i jak na moje wychodzi, że napis HV sedici to Tekton Extended, a Audison to Ravenna TS. To tylko tak na przyszłość, może ktoś kiedyś będzie również szukał Super! Bardzo dziękuję za podpowiedź. Może jak będę odnawiał całość to sięgnę do tego co podsunąłeś. Cenna wiedza! Póki co, obecny projekt na tyle mi się podoba, że chwilę z nim pozostanę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted April 20 Author Share Posted April 20 Kolejna cegiełka do projektu dołożona czyli obudowa na procesor i wentylatory dla dwóch Sedici. Obudowę zrobiłem z VR 209. Niestety udało mi się dostać wzmacniacz bez listewki, która musiałem dorobić. Zatem kupiłem u stolarza listewkę z drewna orzechowego, która tak jak poprzednią pomalowałem i dodałem naklejkę DSP pisane ta samą czcionką co HV sedici. Uznałem, że będzie się to lepiej zgrywać z całością bo zarówno Sedici jak i ceesy mają mają w nazwach oznaczenie pisane czcionką nieregularną. Oczywiście śruby również dobrane do tych oryginalnych i wypolerowane na lustro. Tak to wyszło: Wentylatory natomiast uznałem, że powinny pomagać w chłodzeniu tomahawków w Sedici aby zapewnić im optymalną pracę. Zrobiłem wnęki na nie przy pomocy otwornicy i frezarki aby zlicować je z powierzchnią łoża. Dodatkowo aby wentylatory dobrze się trzymały w łoże wbiłem metalowe gniazda i wszystko skręciłem złotymi śrubami dobranymi do tych, zastosowanych przez Audisona oryginalnie we wszystkich czterech piecach. Jeszcze trochę pracy przede mną ale jak tylko czas pozwoli to może uda się zamknąć temat zabudowy wzmacniaczy do końca miesiąca. Potem już "tylko" nowa obudowa subwoofera i można będzie w końcu czegoś w aucie posłuchać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolajmakoski1 Posted April 27 Share Posted April 27 Podoba mi się twoje podejście do detali. Kibicuje mocno! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 4 Author Share Posted May 4 Majówka za mną ale z uwagi na to, że miałem chwilkę czasu to popchnąłem trochę do przodu pracę z moim muzealnym projektem dodając mu trochę modernistycznej szczypty. Jako, że z bagażnika znika "wanna" znajdująca się pod podnoszoną podłogą, koniecznym stało się zadbanie o wygłuszenie odkrytych blach. Zależało mi na dobrym wyciszeniu ale nie walcząc o każdy gram masy. To ciężki samochód i dość dobrze wyciszony jak na obecne standardy toteż nie musiałem szukać ekstremalnych rozwiązań. Padło na maty STP gold, które bardzo przyjemnie odcinało się i kładło. Na koniec wszystkie wystające spod podstaw dla wzmacniaczy elementy karoserii okleilem tą samą wykładziną aby nie szpeciły przy ostatecznym montażu. Zdjęcie finalnej wersji wrzucę, jak tylko uporam się z okablowaniem, bo niestety przy 4 piecach i procki makaronów jest sporo do ogarnięcia. Na koniec majowkowych prac postanowiłem powrócić do średniaków B&W, które wcześniej ustąpiły miejsca Stegom ML35. Jednak B&W zgrywają się znacznie lepiej z dwudziestkami pod siedzeniami i dają lepszy "obraz" dźwięku. Jest namacalniej niż w przypadku Stegów. Aby jednak dodac im trochę blichtru przerobiłem oryginalne osłony i założyłem na nie metalowe maskownice. Całość prezentuje się teraz znacznie bardziej wyraziście 😀 Stockowe grille Bowersy Siatkę musiałem wyciąć skalpelem i wyszlifować aby nic nie przeszkadzało oku i uchu Finalny efekt Worki in progress... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted May 5 Share Posted May 5 To już wiem dlaczego Cię w Toruniu nie znalazłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 5 Author Share Posted May 5 34 minuty temu, Szczurek1986 napisał: To już wiem dlaczego Cię w Toruniu nie znalazłem No, byłoby ciężko😛 Postaram się jednak wyrobić na Gliwicką Wiosnę jeżeli ona wypali w tym roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 17 Author Share Posted May 17 To już chyba 2 miesiąc jak jeżdżę wsłuchując się jedynie w szum kół i wiatru w lusterkach😅, a finał prac wciąż majaczy daleko na horyzoncie🤷🏻 W końcu wrócił do mnie drugi Sedici po naprawie. Naprawa uszkodzonego obwodu w jednym kanale, plus regulacja punktu pracy przywróciła go do pełnej sprawności. Dodatkowo okazało się, że terminal zasilania wymagał lutowania, co w końcu wyeliminowało problem z wyłączaniem się podczas rozruchu. Przed montażem piecyk muszę jeszcze ogarnąć podłączenie wentylatorów i sterownika temperatury do nich. Na dokończenie czeka jeszcze nowa skrzynia suba. Zrobiona pod Rockforda o pojemności sugerowanej przez producenta czyli 36 litrów brutto. Mam nadzieję, że teraz będzie mu się pompowało swobodniej niż w poprzedniej 30 litrowej paczce. Muszę jednak najpierw obić ją i wytłumić. Uznałem, że alcantara będzie dobrze współgrać z resztą tapicerki. Póki co jednak musiałem naciąć boki skrzyni na szczeliny dla zlicowania materiału i wyciąć oraz sfrezowac boczek pod terminal. Czego nie zdążyłem utrwalić na foto to szpachlowanie otworów po śrubach aby nic nie odznaczało się na materiale. Jest on niestety dość płaski i nie wybacza błędów tak łatwo jak popularna "dywanowka", która oklejałem wnętrze bagażnika. Nie wiem ile jeszcze będę to robił ale do ch*ja Wacława już bym posłuchał w aucie czegoś innego niż tylko szumu drogi lub podcastów z telefonu🤦🏻 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 18 Author Share Posted May 18 Skrzynia prawie gotowa. Brakuje tylko frontowej maskownicy, która jeszcze projektuje się w mojej głowie. Mam kilka wariantów od płaskiej deski, pokrytej alcantara, zlicowanej z wysokością głośnika aby całość ostatecznie maksymalnie wypłaszczyć po grill stalowy. Jeszcze nie wiem. Jak na pierwszy raz zabawy w stolarza i tapicera to jestem zadowolony z efektu. Oczywiście znajdą się mankamenty ale staram się tym na ten czas nie zaprzątać głowy. Gryzie mi się teraz ta czerwień z pozostałymi klockami😅 Śrubki mocujące oczywiście te same co w sekcji wzmacniaczy🫡 Teraz pozostaje wypełnić skrzynie wełną dla pełni szczęścia użytkownika 🕺 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted May 18 Share Posted May 18 czarnyturek, mega dobrze Ci to wyszło gratulacje 😍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 18 Author Share Posted May 18 13 godzin temu, Szczurek1986 napisał: czarnyturek, mega dobrze Ci to wyszło gratulacje 😍 Dziękuję za słowa uznania. Było to dla mnie wyzwanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted May 19 Share Posted May 19 Im większe wyzwanie tym większa satysfakcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted May 23 Author Share Posted May 23 W końcu zacząłem składać do kupy sekcję wzmacniaczy. Wymagało to wcześniejszego zarobienia kabli sygnałowych i prądowych. Było trochę z tym zabawy bo co chwilę okazywało się, że są za długie 🤦🏻 No ale udało się! Całość zalicza się do wagi ciężkiej bowiem sekcja Sedici, a to przecież jedna z dwóch sekcji wzmacniaczy, waży 27 kilo. W odwodzie czeka jeszcze sekcja ceesów i skrzynia suba 🤯 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted June 8 Author Share Posted June 8 Udało się w końcu podpiąć całość systemu. Odpaliło i zagrało! W końcu! Czeka mnie jeszcze parę drobiazgów, jak np poprawa okablowania głośników (plecionka, trytytki etc.) ale najważniejsze, że wszystkie piece już na swoim miejscu💪🏻 Subwoofer również skończony. Sporo jednak czasu zajmuje mi strojenie wszystkiego. Jak czasówki są szybkim i w miarę bezbolesnym tematem tak już cięcia i zbocza potrafią być kłopotliwe, a gdzie przy tym jeszcze eq🤯 Ustawiam wszytko na słuch. Mam mikrofon pomiarowy ale dla mnie to zabawa w chybił trafił. Niby RTA pokazuje ładnie wszystkie mankamenty ale jakoś finalnie nie brzmi mi to dobrze. Być może nie nauczyłem się jeszcze dobrze obsługi🤷🏻 Tak czy siak robię wszystko na słuch. Odpalam generator częstotliwości, appkę dedykowaną DSP i mozolnie przesłuchuje całe pasmo od góry do dołu i od dołu do góry w poszukiwaniu dziur i wyżyn. Jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie jakie do tej pory uskuteczniłem. Generator częstotliwości: Po kilku dniach strojenia pasmo wygląda jak wiejska droga w XVIII wiecznej Rosji ale przynajmniej efekt jest przyjemny. Scena została zaspawana gdzieś tak w połowie wysokości przedniej szyby, gdzie wcześniej miała tendencje do pływania bezpośrednio po desce rozdzielczej. Kanał prawy: Kanał lewy Prawy woofer: Lewy woofer: Najwięcej problemu sprawił sub gdzie wydawało mi się, że to właśnie on będzie najprzyjemniejsza częścią układanki. 3 dni zajęło mi jego ustawienie tak, aby w końcu skleił się z wooferami pod siedzeniami. Dramat🤦🏻 W końcu jednak się udało. Oczywiście nigdy nie jest idealnie i czeka mnie jeszcze sporo zabawy z ciągłym dostrajaniem ale lubię to więc nie narzekam 😀 Do zoba zatem na Wiośnie 🫡 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted June 8 Share Posted June 8 piękne dzieło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malcolm_x Posted June 8 Share Posted June 8 super instalka, milo się oglada. Co do mikrofonu pomiarowego, mam to samo odczucie, niby wszystko ok zrobione zgodnie ze sztuka, ale to KOMPLETNIE nie grało. Nawet czasówki zrobione niby co do setnej idealnie a przepaść z tymi zrobionymi na ucho.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted June 8 Share Posted June 8 Strojenia nie robi się w dwa dni 😉 Cięcia się zmieniają to i odrazu czasy trzeba ustawiać ponownie....I tak w kółko 😁 Ale chyba najlepiej się "kręci"na ucho 😜😜 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted June 9 Share Posted June 9 Ładnie i schludnie to wygląda! 😉 Metoda z generatorem sinusa nie jest zbyt celna - podatna na filtrowanie grzebieniowe, będziesz próbował leczyć miejsca, które może niekoniecznie powinny być leczone. No ale rozumiem, w temacie strojenia można by pisać doktoraty. Jeśli próbujesz w ten sposób, to lepiej wygenerować sobie w REW szum różowy band-limited i na tym ustawiać. Czasówka na mikrofon to tylko punkt wyjścia, do tego jeśli masz UMIK'a bez loopbacka to metoda bardzo podatna na błędy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts