czarnyturek Posted September 27 Share Posted September 27 W końcu i ja się zdecydowałem na założenie własnego tematu, gdzie będę starał się w miarę na bieżąco zamieszczać mozolne zmiany bieda audio w coś bardziej nadającego się do słuchania. Wozidło to BMW F11 czyli kombi, służące jako daily. Fabrycznie wyposażone zostało w podstawowy system tzw. stereo, w skład którego wchodziło 6 głośników o jakości wyściółki pudełka po butach z deichmanna. Czyli plastikowe głośniki zasilane z jednostki sterującej. Na szczęście jest nią jednostka o oznaczeniu NBT, która pozwala na trochę więcej w zakresie multimediów. Na pierwszy ogień poszła wymiana głośników. Pod fotelami zawędrowały ESX VS200WX Komory głośnikowe wyłożyłem dość cienką matą, tak aby nie zmniejszyć drastycznie i tak małej przestrzeni. W drzwiach znalazły się STEG'i ML35, które o dziwo po drobnych modyfikacjach udało się wpasować w przerobione kosze seryjnych głośników Subwoofer to JL Audio 12w3v3 w 30 zamkniętych litrach Pomimo, że samochód jest nawet dobrze wyciszony, postanowiłem wzmocnić tapicerkę o matami i pianką. Było ciężko to potem spasować ale po chwilowej walce udało się! Wszystko zamontowałem nowymi, wzmocnionymi spinkami. Twitery no noname'y z aliexpress, co jeżeli wierzyć sprzedawcy, mają membranę tytanową (ponoć VIFA). Jako, że podstawowy system audio nie posiadał trójkątów na głośniki musiałem w takowe się zaopatrzyć. Przednie głośniki grają pół pasywnie cięte z dołu w DSP a pomiędzy sobą zwrotnicą ALPINE DDC-F17C Natomiast głośniki pod fotelami pędzone są w pełni aktywnie. Piece to: - ARC AUDIO XXK 4150 zasilający pasywnie midy i TW - JL AUDIO 300/2 zasilający głośniki pod fotelami - JL AUDIO 500/1 zasilający subwoofer ARC AUDIO miał zrobiony recap wszystkich kondów u Pawła CAS. JL'e dostały nową powłokę lakierniczą i polerkę obudów. Całość sterowana chińskim DSP PUZU 6ch. Wanna bagażnika na razie wygląda jak wygląda ale docelowo będzie na pewno nowa zabudowa z bardziej cywilizowanym wystrojem. Z DSP łączyć się można na trzy sposoby, z wykorzystaniem BT fabrycznego auta albo poprzez bezpośrednie łączenie z DSP po BT z ominięciem instalacji fabrycznej auta lub przez XDUO. Każdy z wariantów ma inne brzmienie, co nawet mi odpowiada w zależności od tego co słucham lub z kim jadę 😉 Na ten czas nie mam weny aby zabrać się za poprowadzenie całości nowych przewodów głośnikowych do wszystkich głośników. Próba przeprowadzenia kabli przez drzwi do twitterów mnie przerosła i dlatego też nie są one pędzone aktywnie. W oczekiwaniu na zmiany leży kilka klocków i na pewno gdy pogoda i czas pozwolą zagoszczą w aucie 😉 Nowe piece na midy i TW leżakują sobie Podobnie jak i nowe TW 😉 Plan jest bardzo ambitny bo chcę docelowo aby piecownie wypełniały wyłącznie jednostki z tej samej stajni. Mam olbrzymią słabość do piecy Audisona i docelowo obok ceesów widzę tam HV Sedici w ilości również dwóch sztuk. Zobaczymy czy to się uda bo dostępność ich jest jaka jest, a właściwie nie jest 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arni Posted September 27 Share Posted September 27 Uważaj przy zakupie audisona sedici. Posiada on moduły tomahawk. Jeśli którykolwiek z nich padnie a słyną z tego że lubią... To niestety piec jest nienaprawialny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted September 28 Share Posted September 28 czarnyturek, zapowiada się niezłe granie 😍 Na tą chwilę sporo roboty już za Tobą 😁 Trzymam kciuki za dalsze niuanse w projekcie i śledzę 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted September 28 Share Posted September 28 Już na "wiosnie" było dobrze . Gdyby patrzeć przez pryzmat użytych wówczas klocków , to nawet bardzo dobrze . Miło czytać ze projekt się rozwija , tylko tak dalej 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarnyturek Posted October 1 Author Share Posted October 1 W dniu 28.09.2024 o 00:42, arni napisał: Uważaj przy zakupie audisona sedici. Posiada on moduły tomahawk. Jeśli którykolwiek z nich padnie a słyną z tego że lubią... To niestety piec jest nienaprawialny. Dzięki za info👍 Na pewno wzmaki będą pochodziły ze sprawdzonego źródła 😀 W dniu 28.09.2024 o 10:57, Szczurek1986 napisał: czarnyturek, zapowiada się niezłe granie 😍 Na tą chwilę sporo roboty już za Tobą 😁 Trzymam kciuki za dalsze niuanse w projekcie i śledzę 👍 Najwięcej czasu poświęciłem na to czego nie widać czyli na strojenie. Dziękuję za miłe słowa👍 W dniu 28.09.2024 o 20:53, nakamichi napisał: Już na "wiosnie" było dobrze . Gdyby patrzeć przez pryzmat użytych wówczas klocków , to nawet bardzo dobrze . Miło czytać ze projekt się rozwija , tylko tak dalej 👍 Dziękuję za spory komplement. Od wiosny trochę się zdążyło pozmieniać. Na pewno profil brzmienia złagodniał ma górze. Strojenie to bardzo żmudna ale satysfakcjonująca praca🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts