Jump to content

Zniekształcone wyjście wzmaczniacza samochodowego. Czy jest szansa to naprawić?

Recommended Posts

Witam. Mam problem z zniekształceniem na wzmaczniaczach na subwoofery, na każdym. Wejście sygnału mega czyściutkie, natomiast amplituda wyjściowa jest gruba, zniekształcona, upala głośniki przed normalnym zniekształceniem amplitudy. Sprawdzane wzmaczniacze: BRX 12000, Mono 21k, emp 2500d.  Każdy to samo.

Problem wygląda tak, że gdy wzmaczniacz jest rozładowany sporo czasu, pierwsze podłączenie w przypadku emphasera 2500d bardzo czysta amplituda wyjściowa, ale po chwili robi się zniekształcona, a na drugim wzmaczniaczu docelowo podłączonym to  amplituda się poprawia. 

Mam następujące zagadnienia do rozwiązania i prosze o pomoc, instalacja sprawdzana przez elektryka i nie ma problemu.

Dodatkowo mam dość niewiele ale jest, wyjścia DC na głośniki, nawet na świeżo serwisowanym wzamczniaczu. Fala faluje też, tak jak by wchodziła w przeciwfazę (na stałym tonie hz)

Znalazłem następujące zagadnienia na ang forach:

Bias offset

Nonlinear circuit

Harmonic distortion

Phase Distortion

Feedback circuit

I jeszcze było coś odnoście różnic między plusem a minusem zasilania co powoduje jakieś rozjazdy, i złe wyjście wzmaczniacza.

Miał ktoś coś takiego?

PS: Poniżej dwa zdjecia, Jedno z wzmaczniacza wyjścia, a drugi (nie mogę niestety znaleźć z pomiaru, ale wygląda dokładnie tak jak amplituda z lewej strony na obrazku.. Te same powiększenie na mierniku było stosowane. Dodatkowo miernik szaleje z częstotliwościami, pokazuje czasami 151,220hz, 500hz, 800hz, tak jak by się różne częstotliwości nakładały. Na rca tego nie ma. Pozdrawiam prosze o pomoc.image.thumb.png.635986c7953367b04c04980ec172d81d.pngZ

1ba873af-0422-44f3-832e-e16bd2eb9164.jfif

Że niby 3 wzmacniacze tak samo uszkodzone?

Pokaż jak to mierzysz, jak mierzysz sygnał RCA a jak sygnał na głośnik. Czy masz sensowny oscyloskop? (ten ze zdjęcia to zabawka). Czy mierzyłeś jakiś "normalnie" grający wzmacniacz?

Temat raczej nie na forum. Znajdź kogoś w okolicy, kto na to zerknie.

W sprzętach domowych o mocy kilkudziesięciu W ,widać tez taka "flamę" nałożoną na sygnał użyteczny.

Gdyby założyć ,ze ta "flama " jest proporcjnalna do mocy wzmacniacza , to może tak wyglądać .

Wzmacniacz "cyfrowy" nie odtwarza przebiegu sinus , tylko go " składa " z impulsów a sinus powstaje w filtrze rekonstruktywnym , filtr LC Low Pass .

W dniu 25.09.2024 o 14:21, Various napisał:

Że niby 3 wzmacniacze tak samo uszkodzone?

Pokaż jak to mierzysz, jak mierzysz sygnał RCA a jak sygnał na głośnik. Czy masz sensowny oscyloskop? (ten ze zdjęcia to zabawka). Czy mierzyłeś jakiś "normalnie" grający wzmacniacz?

Temat raczej nie na forum. Znajdź kogoś w okolicy, kto na to zerknie.

Nie, to coś przeskakuje z jednego na drugi wzmaczniacz. Sprawdzałem pod tym względem, jest też taka możliwość, gdy tego trzeciego podepnę, przeskoczy na niego, a tutaj fala będzie nieco chudsza. Więc na bank coś jest na rzeczy.

W dniu 25.09.2024 o 23:15, nakamichi napisał:

A czego się spodziewasz na wyjściu wzmacniacza cyfrowego o mocy kilku kW ?

Czystego bassu, który czasami był, i nie upalania głosników przed typowym zniekształceniem amplitudy. 

W dniu 25.09.2024 o 23:27, nakamichi napisał:

W sprzętach domowych o mocy kilkudziesięciu W ,widać tez taka "flamę" nałożoną na sygnał użyteczny.

Gdyby założyć ,ze ta "flama " jest proporcjnalna do mocy wzmacniacza , to może tak wyglądać .

Wzmacniacz "cyfrowy" nie odtwarza przebiegu sinus , tylko go " składa " z impulsów a sinus powstaje w filtrze rekonstruktywnym , filtr LC Low Pass .

Czyli więc wyjście może być takie, a jakość dźwięku różna? dodam że na innym wzmaczniaczu gdy miałem czystą falę., subwoofery pracowały innaczej, jak by była lepsza kontrola, lepszy dźwięk itp. I falę miałem czyściutką bez zniekształceń, po zamknięciu drzwi auta fala się pogorszyła.