Jump to content

Pomoc Skoda Kamiq/Scala

Recommended Posts

Temat strojenia i oceny brzmienia systemu jest bardzo rozległy. Nie da się opisać tego w dwóch zdaniach.

Są płyty w których jest opisane na co zwrócić uwagę. AYA, Emma, BW itp mają swoje składanki.

Tak jak wcześniej pisałem, szukaj kogoś kto w Twojej okolicy montuje sprzęt i umie go ustawić, to najszybsza i najmniej bolesna droga do dobrego grania w samochodzie. Chyba że chcesz sam się wszystkim zająć to może Ci to sporo czasu zająć. 

• 1 month later...

Czołem!

Temat się wyklarował na tyle ze mogę cos dołożyć do mojego wątku.

Zdecydowałem się jednak na dołożenie głośnika centralnego w deskę. Jak widać na zdjęciach jest fabryczne miejsce na to obok głośnika SOS. Przestawiłem go tylko miejscami SOS bliżej mnie a centr obok. Jako głośnik centralny pójdzie MOREL CCWR254 zakupiony na naszej giełdzie. Maluszek ale będzie cięty aktywnie jak cały przód TW i WF. Muszę wykombinować na niego jakiś ADAPTER z tworzywa żeby wymiarami montażowymi dopasować do fabrycznych. Całość napędzi MATCH UP 8 DSP + MATCH UP 1 FX do ARC Audio. Skrzyneczka testowa w bagażniku prezentuje się jak na zdjęciach. Puki co taka.... finalnie chyba cos wymodzę i ukryję w mojej podwójnej podłodze. Cały napęd chce wsadzić pod przednie fotele. 

Autko będzie śmigać w Tarnowie i okolicach

Pozdrawiam 

Zrzut ekranu 2024-11-14 112319.png

Zrzut ekranu 2024-11-14 110929.png

Zrzut ekranu 2024-11-14 111117.png

Zrzut ekranu 2024-11-14 111029.png

Zrzut ekranu 2024-11-14 110952.png

Zrzut ekranu 2024-11-14 111054.png

• 2 months later...

Czołem,

Temat nie upadł....

Finalnie jestem uzbrojony, głośniki pograły naście godzin na domowym audio i są gotowe na montaż.

Pozdrawiam

1737100001841.jpg

1733915501353.jpg

• 2 weeks later...

Po weendzie montuje sprzęt, potrwa to pewnie 2 do 3dni . W międzyczasie przy pomocy 16 latka i jego drukarki 3D udało się wykonać kubek na conduktor. Pasuje jak odlew, idealnie. Miałem zgryz gdzie go wcisnąć, wiercić itd... aż tu nagle post na grupie i w 24h mam gotowy element. Pozdrawiam obserwujących i komentujących.... Do celu...

IMG_20250128_160925.jpg

IMG_20250128_160651.jpg

• 2 weeks later...

Sądny dzień nastał, skodzina zawieziona na montaż  i strojenie do fachowca.

W tą środę obieram auto. Dam oczywiście znać jak to gra według mojego ucha.

Pozdrawiam

11 godzin temu, Szczurek1986 napisał:

BraWo, od środy poplanuj sobie spore trasy bo jak będzie dobrze łupać to nie będziesz chciał wysiadać :D 

Ano tak... Tego nie brałem pod uwagę :)

Ale najbardziej jestem ciekaw tego centrala spiętego w funkcji FX procesora jako real center. Są dwa światy jeden "degraduje" scenę drugi "uzupełnia" scenę :)
Kolejnym jest ten wooferek 8" jak będzie za mało pójdę w 10"

Mam wrażenie, że ten centralny wyciąga trochę średnicę bardziej na deskę w systemach dwudrożnych. W systemie trójdrożnym obstawiam( nie porównywałem) że aż tylu korzyści nie przynosi, takie jest moje prywatne zdanie. Ja nie mam centralnego( 3 way ) i nie czuję jakiegoś braku w scenie z przodu.

No dobra.... Jestem po

Pierwsze wrażenia to:

- Sub ARC Audio 8"

Zupełnie wystarcza do nagłośnienia Kamiq'a. Super uzupełnia pasmo, jest szybki, kopliwy i naprawdę gra nisko :)

- Dołożenie centralnego głosnika z funkcją FX 

Podnosi i uzupełnia scenę na tyle ze FAKTYCZNIE wokalista gra nie tyle na środku co w głąb szyby. Trzeba popracować nad cięciami bo jest zestrojony za nisko i czasem potrafi sie wzbudzić

- Mam ciut za mało srednicy i potrzebuje zdecydowanie wiecej wysokich tonów

- Woofery z drzwi mają zdjęty najniższy bas prze co nie mam już denerwującego (czasem) buczenia na niektórych kawałkach

Takie wrażenia na szybko

Czyli sytuacja rozwojowa