BraWo Posted September 17, 2024 Share Posted September 17, 2024 Cześć, Zwracam się do Was koledzy jako doświadczonych w temacie CAR audio. Nie chce powielać błędów i dlatego pytam czy dobrze kombinuję. Nie znalazłem tematu skody Kamiq ani bliźniaczki SCALA Skodzina używana na co dzień na dojazdy do pracy, zakupy i wakacje. Bagażnik niezbyt wielki dlatego żadne zabudowy skrzyń pomniejszające przestrzeń zakupową itd. nie wchodzą w grę. Drzwi przednie mam zabunkrowane matami i pianką, nic już nie rezonuje…ufff Na przodzie założone ETON POW 16+. Puki co kakofonia dźwięków, tragiczne wysokie tony. Moja lista Spotify dramat! może 20% da się odsłuchać !!! Spodziewałem się że będzie źle ale nie aż tak Zauważyłem ze u mnie na podszybiu znajduje się głośnik centralny i nie mam pojęcia czy jest on wpięty w cały system Audio skody. To by komplikowało sprawę gdyż podpinając wzmacniacz z DSP jednym z kanałów musiał bym go wysterować = stracić… Chyba ze ma to sens i poprawi scenę…? Chciałbym też mieć w zabudowanym kole zapasowym malutki 8” subwoofer myślałem o ARC Audio ARC8D2 w 14-15L Jaką objąć strategię podczas zakupów wzmacniacza z DSP ( ile ma mieć kanałów 6/8/10 …?) Pochyli się ktoś z Szanownych Kolegów i poprowadzi „ za rękę „…? Pozdrawiam komentujących i czytających Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted September 17, 2024 Share Posted September 17, 2024 Jeśli podpiąłeś te Etony pod samo radio to się nie dziwię że takie jaja się zrobiły. Współczesne systemy audio mają bardzo głęboką korekcję w radiu, aby zakamuflować nędzną jakość fabrycznych głośników. Za rękę nikt ciebie tak łatwo nie poprowadzi, najłatwiej będzie zgłosić się do zakładu albo kogoś z forum z okolicy. Przede wszystkim należy wyprostować sygnał z radia w dsp. 6 kanałów w zupełności wystarczy do 2 dróg + suba Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 17, 2024 Author Share Posted September 17, 2024 Dziękuję za odpowiedź Tak, spodziewałem się gorszego dźwięku.... jest dosłownie dramat! Ja się obawiam tego że podpinając wzmacniacz z DSP muszę nim zasilić każdy oryginalnie zainstalowany głośnik w aucie. L+P przód - L+P tył To juz są 4 kanały zajęte, subwofer ma 2 cewki to kolejne 2 kanały, centralny głośniczek może 2' Czy tak to wyglada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted September 17, 2024 Share Posted September 17, 2024 38 minut temu, BraWo napisał: Dziękuję za odpowiedź Tak, spodziewałem się gorszego dźwięku.... jest dosłownie dramat! Ja się obawiam tego że podpinając wzmacniacz z DSP muszę nim zasilić każdy oryginalnie zainstalowany głośnik w aucie. L+P przód - L+P tył To juz są 4 kanały zajęte, subwofer ma 2 cewki to kolejne 2 kanały, centralny głośniczek może 2' Czy tak to wyglada? Prawie, subwoofer i tak spina się pod jeden kanał, nie zaleca się podpinania cewek osobno pod osobne kanały. Głośnik centralny nie jest do niczego potrzebny. Tylne głośniki bym odpuścił, lepiej wygłusz przednie drzwi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted September 17, 2024 Share Posted September 17, 2024 BraWo, wspominał w pierwszym poście że przede drzwi ma ogarnięte. Podepnij scenę z przodu pod wzmacniacz i oceń jak to zdaje egzamin, później pomyślisz o subie w celu dopełnienia systemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 17, 2024 Share Posted September 17, 2024 3 godziny temu, Jankus napisał: Współczesne systemy audio mają bardzo głęboką korekcję w radiu, aby zakamuflować nędzną jakość fabrycznych głośników Nie zawsze to ma miejsce, mamy w warsztacie dwa zastępcze samochody VW Polo z 2019 roku, zwykły system, scena i detal jest na zadowalającym poziomie, do pewnej głośności jest na prawdę dobrze, później oczywiście odzywa się tapicerka i inne plastiki. Myślę że działanie było celowe z naciskiem na dźwięk a nie na tuszowanie marnej jakości zamontowanych komponentów. 3 godziny temu, BraWo napisał: Tak, spodziewałem się gorszego dźwięku.... jest dosłownie dramat! Ja się obawiam tego że podpinając wzmacniacz z DSP muszę nim zasilić każdy oryginalnie zainstalowany głośnik w aucie. L+P przód - L+P tył To juz są 4 kanały zajęte, subwofer ma 2 cewki to kolejne 2 kanały, centralny głośniczek może 2' Czy tak to wyglada? Nie musisz zasilać każdego głośnika osobno. Dużo poprawia wyrównanie charakterystyki jak i opóźnienia czasowe. Oczywiście lepszy efekt można uzyskać zasilając system aktywnie (każdy głośnik osobno) jednak koszty rosną. Jeden z tańszych wzmacniaczy dsp nadających się do czegoś to Helix M-Six dsp. Ma możliwość mostkowania więc opędzi także subwoofer jak trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 18, 2024 Author Share Posted September 18, 2024 Koledzy dziękuje za odpowiedzi 👍 Chciałbym rozwiać moja największą wątpliwość. Oglądając na YT poradniki n/t podłączania wzmacniaczy z procesorami DSP do fabrycznych jednostek to byłem przekonany ze MUSZE zasilić każdy z kanałów osobno bo inaczej wywali ochronę komponentów i nici z grania. Moja skoda ma 4 kanały standardowe tzn. 2 pary drzwi (wersja bez plastikowego subwoofera w kole) + kanał centralny raczej tylko do rozmów telefonicznych. Jeśli prawdą jest ze wystarczy w sumie wzmacniacz 4CH aktywny do zasilenia tylko przodu TW + WF + 2 kanały pasywne (przyszłościowo Subwoofer) to jest idealnie Co do propozycji HELIX M-SIX DSP to wygląda bardzo dobrze, zapytam jeszcze o AWAVE DSP 4.1 V4 5 ch z 8-kanałowym DSP ( juz ma 5 kanał pod subik) Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 18, 2024 Share Posted September 18, 2024 Chodzi o to że wzmacniacz- dsp symuluje głośniki przez co radio nie wywala błędu. To jak później zasilisz głośniki jest obojętne. Jeśli na prawdę masz głośnik centralny to nie jest on zasilany z radia tylko musi być osobny wzmacniacz- potrzeba przynajmniej 5 kanałów. O ile się nie mylę Twoje radio nie ma diagnostyki głośników więc nie powinno być problemu. Awave nie ma możliwości „wyprostowania” sygnału z ori radia, jeśli masz zamiar korzystać głownie z radia/ CarPlay itp to lepiej iść w stronę Helixa lub Mosconi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 18, 2024 Author Share Posted September 18, 2024 47 minut temu, szymin89 napisał: Chodzi o to że wzmacniacz- dsp symuluje głośniki przez co radio nie wywala błędu. To jak później zasilisz głośniki jest obojętne. Jeśli na prawdę masz głośnik centralny to nie jest on zasilany z radia tylko musi być osobny wzmacniacz- potrzeba przynajmniej 5 kanałów. O ile się nie mylę Twoje radio nie ma diagnostyki głośników więc nie powinno być problemu. Awave nie ma możliwości „wyprostowania” sygnału z ori radia, jeśli masz zamiar korzystać głownie z radia/ CarPlay itp to lepiej iść w stronę Helixa lub Mosconi. Dziękuję za opinie ! Tak, będę korzystał głownie z Android auto oraz USB czyli jak Helix jest OK to Match też ? które modele ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 18, 2024 Share Posted September 18, 2024 Tak, Match jest też ok chociaż z mocą wypada gorzej w stosunku do ceny jak i brak mostkowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 19, 2024 Author Share Posted September 19, 2024 Panowie, Poszedłem po wiedze do źródła... Głośnik z podszybia musi być zasilony via wzmak z DSP... Inaczej będą błędy komponentów Kombinuje dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 19, 2024 Share Posted September 19, 2024 Jesteś pewien ze jest głośnik centralny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 19, 2024 Author Share Posted September 19, 2024 16 minut temu, szymin89 napisał: Jesteś pewien ze jest głośnik centralny? Tak, jest widoczny w świetle latarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 19, 2024 Share Posted September 19, 2024 Ok. Może da się przekodować radio na zwykły system, ułatwiło by to sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 20, 2024 Author Share Posted September 20, 2024 12 godzin temu, szymin89 napisał: Ok. Może da się przekodować radio na zwykły system, ułatwiło by to sprawę. Oooo kolejna możliwość się pokazała! Dzięki za wskazówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 25, 2024 Author Share Posted September 25, 2024 OK, mam kolejne wnioski dla KAMIQ/SCALA Głośnik na podszybiu jest ale służy TYLKO do komunikacji SOS. Jest jednocewkowy przez co nie bierze udziału w budowie sceny audio. Obok jego miejsca montażu jest miejsce na identyczny głośnik - rozmiar 80mm i tu można się pokusić o zrobienie centralnego. Chyba wykorzystam to miejsce bo od ludzi osłuchanych mam info ze to fajnie poprawia scenę. Na woferach dołożyłem jeszcze pierścienie uszczelniające z gąbek, które dolegają do tapicerki drzwi, uważam ze jest to konieczność bo zdecydowanie słychać i czuć jak dźwięk przenosi sie w głąb auta poza tapicerkę drzwi Pozostało teraz zdecydować się jaki wzmacniacz z DSP zakupić i czy montować tego centrala PYTANIE: czy iść w 8" czy 10" subwoofer w bagażniku, zabudowa jak sie da w koło 16" felga. Wiem tylko, że będzie to AUDIO ARC Idzie ku dobremu Pozdrawiam szanowne grono Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted September 25, 2024 Share Posted September 25, 2024 2 godziny temu, BraWo napisał: Chyba wykorzystam to miejsce bo od ludzi osłuchanych mam info ze to fajnie poprawia scenę. Ciekawe... Z tego co kojarzę to wszyscy odradzają takie rozwiązanie, tym bardziej w prosty systemie stereo. Więcej nie znaczy lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 25, 2024 Author Share Posted September 25, 2024 5 minut temu, Jankus napisał: Ciekawe... Z tego co kojarzę to wszyscy odradzają takie rozwiązanie, tym bardziej w prosty systemie stereo. Więcej nie znaczy lepiej Wezmę pod uwagę Twoją opinię też Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 25, 2024 Share Posted September 25, 2024 Ile ludzi tyle opinii, to już jest sprawa indywidualna. Bez centralnego jest może nawet prościej o scenę niż z nim. Centralny w dobrym systemie CA to jednak wyjątek niż reguła tak samo jak rearfill. Żeby było łatwiej w wyborze Dsp podpytaj może osoby, która będzie ustawiać system. Sub 10”. Od siebie polecić mogę Hertz MPS 250 s2/s4. Są też w gotowych obudowach, może nie pasują w kolo ale są bardzo płaskie. JL Audio też ma płaskie głośniki nie wymagające dużych obudów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted September 25, 2024 Share Posted September 25, 2024 Mam mocno podobną opinię do Jankus, odnośnie przetwornika centralnego... jak dla Mnie nic nie poprawia... i jestem sceptycznie do jego udziału nastawiony ale może nie słyszałem mega full pięknie wystrojonego takiego rozwiązania Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 26, 2024 Author Share Posted September 26, 2024 Dziękuje Panowie za opinie. Mam czas na przemyślenia i zebranie funduszy na ten "zbytek" bo potrwa to około 2-3 miesięcy a w tym czasie poszukam i posłucham sobie "porobionych" aut Tym czasem pozdrawiam zaglądających i komentujących Wojtek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted September 26, 2024 Share Posted September 26, 2024 Godzinę temu, BraWo napisał: Mam czas na przemyślenia i zebranie funduszy na ten "zbytek" bo potrwa to około 2-3 miesięcy a w tym czasie poszukam i posłucham sobie "porobionych" aut BraWo, odsłuch to świetny pomysł 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bury22 Posted September 26, 2024 Share Posted September 26, 2024 W dniu 17.09.2024 o 14:40, Jankus napisał: Prawie, subwoofer i tak spina się pod jeden kanał, nie zaleca się podpinania cewek osobno pod osobne kanały. Głośnik centralny nie jest do niczego potrzebny. Tylne głośniki bym odpuścił, lepiej wygłusz przednie drzwi. Gośnik centralny w skodzie służy do zestawu głośnomówiącego i komunikatów z navi, po co miałby sie go pozbywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BraWo Posted September 26, 2024 Author Share Posted September 26, 2024 11 minut temu, bury22 napisał: Głośnik centralny w skodzie służy do zestawu głośnomówiącego i komunikatów z navi, po co miałby sie go pozbywać? W mojej skodzie nie... specjalnie dzwoniłem telefonem i miałem głośnik w ręce, zero dźwięku. Natomiast wypinając go z przewodów i włączając zapłon pojawił sie błąd zestawu SOS Link to comment Share on other sites More sharing options...
bury22 Posted September 26, 2024 Share Posted September 26, 2024 Teraz, BraWo napisał: W mojej skodzie nie... specjalnie dzwoniłem telefonem i miałem głośnik w ręce, zero dźwięku. Natomiast wypinając go z przewodów i włączając zapłon pojawił sie błąd zestawu SOS To warto dołożyć bo bardzo pomaga w komunikacji i z Mapami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now