Jump to content

Potrzebny 8 cali subwoofer do "płytkiej zabudowy"

Recommended Posts

Witam

Wdrażam drugi etap tuningu mojego is300h 😀

Wymieniłem glosniki  w drzwiach przednich / na desce. Poprawa znaczna na plus.

Otóż poszukuję suba 8 cali do płytkiej zabudowy i ktory nie jest mocno prądożerny. Sub idzie w fabryczne miejsce na tylnej półce, będzie zasilany fabrycznym wzmacniaczem. Miejsca jeżeli chodzi o głębokość nie ma zbyt wiele.

Druga sprawa, sub nie będzie miał dedykowanej skrzyni, cały bagażnik będzie skrzynią.  Na które parametry warto patrzeć przy zakupie takiego suba? Qts? Jaki powinien być ew jakie inne parametry warto brać  pod uwagę?

Z góry dzięki za wszelkie info.

Czy taki musway będzie  dobrym pomysłem? (Woofery w drzwiach i tweetery mam musway)

https://www.ecaraudio.eu/musway-mws822-p-1418.html

2 parametry będą kluczowe, skuteczność i impedancja. Musisz pomierzyć impedancję fabrycznego suba i sprawdzić ile masz cewek. Żeby czasem się nie okazało że spalisz wzmacniacz albo głośnik będzie ledwo co grać bo impedancja będzie za wysoka. No i skuteczność im wyższa tym lepiej, fabryczne wzmacniacze nie grzeszą mocą więc każdy dB jest na wagę złota.

QTS też jest bardzo ważny, ale nie pamiętam jaka obudowa jest najbardziej optymalna do QTS głośnika. Tutaj spece od obudów mogą się wykazać.

Ogólnie to potrzebujesz suba freeair

• 2 weeks later...

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. W międzyczasie kupiłem tego rockforda p3s. Całą  półkę musiałem dobrze okleić matami i gąbka zamknięto komórkowa że względu na drgania. 

Sam sub gra lepiej niz  fabryczny. Trochę niżej  schodzi ale gra na podobnym poziomie jeżeli  chodzi o głośność.  Jednak fabryczny wzmak nie jest demonem mocy. Z tego co wyczytałem to mam 835W / 12 kanałów,  czyli niewiele ponad 70w na kanal5. Długo  się nie zastanawiałem  i zamówiłem wzmak match up 1fx /900w rms. Zobaczymy ile wyciągnie z tego rockforda. Liczę na poprawę.  Ew rozważam również  wyciągnięcie  suba z półki  i zamontowanie go w skrzyni, choć  bardzo tego nie chcę robić. Na weekend jak dojedzie podłączę go po hi input idam znać. 

Oryginal sub jest 6.4ohm jedno cewkowy, ja kupilem 2x2ohm.

Godzinę temu, stecko21 napisał:

Takie pytanko mam😄

Jak najlepiej podłączyć ten 2 cewkowy sub do wzmacniacza? Każda cewke 2ohm z osobna czy spiąć je razem i puścić do wzmaka 1ohm?

Dzięki

Najlepiej zepnij go w 4 omy, skoro oryginalny jest 6 omowy. W jednym omie albo spalisz wzmacniacz albo wzmacniacz wywali błąd/protect. Chodź bardziej bym obstawiał spalenie.

3 godziny temu, Jankus napisał:

Najlepiej zepnij go w 4 omy, skoro oryginalny jest 6 omowy. W jednym omie albo spalisz wzmacniacz albo wzmacniacz wywali błąd/protect. Chodź bardziej bym obstawiał spalenie.

Źle się rozpisalem. Tak, do ori wzmacniacza podpinalem jako 4ohm. Moje pytanie jest jak lepiej podpiąć ten głośnik pod nowy wzmacniacz match. Wg instrukcji jak podepne dwie cewki osobno to będzie 900w. Jak zrobię 4ohm to bedzie 350w

20 minut temu, grzeczny_52 napisał:

Tak czy siak sub przyjmuje 400W RMS.

Dla wzmaka raczej nie ma znaczenia czy wysupła 350/4 czy 450/1.

Bo 900 W/1 ohm nie radzę ustawiać :)

Dlaczego?😄 Mogę suba "uwalić"? Czy ten Match ma problemy z 1ohm?

Match up 1fx zamontowany. Wow, dodatkowy wzmak robi bardzo dużą różnicę, jak to mówią mały ale wariat😄 Poprzednio sub był na +2 w eq i na głośności 30 kończyło się jego dobre wysterowanie, teraz jest na zero i kopie po plecach aż miło. Gain ustawiany na pliku 50hz 0db, za pierwszym razem zrobiłem wg zalecen kickera czyli 50hz -10db ale był tylko sam bas, za dużo dobrego.

Bardzo miła odmiana. Teraz tak się zastanawiam jakby zagrał ten rockford w dedykowanj skrzyni a nie w półce... Chociaż teraz mam wszystko w fabrycznym miejscu/niewidoczne i gra to naprawdę nieźle 😄