pkol07 Posted September 11, 2024 Author Share Posted September 11, 2024 Na 80hz brzmi tak samo dobrze jak i 67hz przy mojej muzyce. Mam dwa profile zrobione na conduktorze helixa, jeden na moje niezawodne 67hz i drugi na 80hz. Nie zapomnij, że mam jeszcze pomiary mikrofonem. Testowałem wiele skrzyń i wiem czego się spodziewać. Suby stroi się spokojnie do 80hz i nikt mi nie wmówi, że przy 80hz będzie źle brzmiał, jeśli obudowa będzie dobra. To jak stroisz zależy od preferencji muzycznych, bo jedna muzyka sprawdzi się lepiej przy 80hz, druga przy 60, a ja akurat słucham wszystkiego. Dla przykładu niektóre hard techno idealnie brzmią przy 80hz, bo właśnie tam trzeba mocy i szybkości, którą skrzynia zamknięta powinna zapewnić. ..... Miało być zgodnie z zaleceniem producenta, taki jest fakt. Wypełnienie wygłuszeniem 50%, a nie poniżej 30... Litraż z koszem 15-20 litrów, a nie bez kosza. Ale to tylko dwa punkty niezgodności. Jeszcze jest kilka: -luźne gniazda bez kleju (koszt poprawki 120zl) -wykrecajace się głośniki (40zl) -brak uszczelek pod głośnikami (30zl) I co, mam być zadowolony z takiej fuszerki? Jeszcze żeby gość potrafił się przyznać do błędu, a nie wypierał się i głupio odpowiadał umywając ręce, więc nie ma się co dziwić, że mam uzasadnione pretensje. Kończąc dyskusję, podałem fakty, które mówią same za siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted September 11, 2024 Share Posted September 11, 2024 W tym momencie muszę zwrócić honory grzecznemu, jeśli według manuala obudowa 20 L ma F3 44 Hz to musi być dodana objętość równa temu co wypiera głośnik. Przyjął 2,5 L i jest ok. To że nie gra jak byś tego chciał to inna sprawa, tutaj trzeba poeksperymentować odejmując objętość lub dokładając wytłumienia, chociaż wątpię aby wytłumienie coś pomogło, prędzej jego wyjęcie. Kup wodę mineralną w butelkach 0,5 L i dokładaj po jednej aż stwierdzisz że jest ok a później zamień na coś co może zostać w obudowie na stałe. Na Twoje wysokie strojenie nic nie poradzę, moje doświadczenia i pomiary CL zawsze wskazywały mocny niedobór subbasu przy wyższym strojeniu. Może inna muzyka lub środowisko i wzorce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted September 11, 2024 Share Posted September 11, 2024 Te 2.5L różnicy "kosza" na 107% nie robi tej "różnicy", o której tutaj piszesz @pkol07. Jeśli tak Ci się wydaje/słyszysz, to jakaś inna zmienna w równaniu jeszcze miesza. Na pewno nie te 2.5 litra. Pokaż te pomiary. Większe skrzynki jak już, to "podnoszą jakość" z uwagi na teoretycznie lepszą odpowiedź impulsową (aż do Qtc 0.5). Przez te 2.5L nie zawalił się Twój świat. Jeśli masz wytłumienie - wyjmij je. Pomyśl/posłuchaj sam, nie idź ślepo w to co jest w instrukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkol07 Posted September 11, 2024 Author Share Posted September 11, 2024 Oki, dzięki wam za rady, jeżeli chodzi o brzmienie to jeszcze testuję. W wolnym czasie będę chciał zmniejszyć litraż przynajmniej dla testu, bo nie daje mi to spokoju, że tam w sklepie takie to żwawe było, a u mnie zauważalnie mniej, a jednak instrukcje są pisane po wielu testach, więc jak napisali, aby nie odliczać kosza, to tego bym się trzymał. Oddałbym niski dół, aby to było szybsze, bo na tym przede wszystkim mi zależało 😏 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Various Posted September 11, 2024 Share Posted September 11, 2024 Porównujesz brzmienie w sklepie do brzmienia w aucie? Samochód i strojenie robią więcej, niż sam głośnik. A instrukcje są nie raz pisane bez żadnych testów 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted September 11, 2024 Share Posted September 11, 2024 4 godziny temu, szymin89 napisał: Kup wodę mineralną w butelkach 0,5 L Na stałe można zastosować nie dodatkowe ścianki i nimi obłożyć wszystkie boki, można tylko zastosować kantówkę o odpowiedniej długości i pozostałych wymiarach - wysokość i szerokość. Np. na dole po lewo i prawo w każdej komorze włożyć kantówkę o L dolnej głębokości np. 38cm x 5cm X5 cm. Taka jedna ma ok. 0.95 litra. Przy 6 x 6 będzie ok. 1.37 litra każda. Na dole nie będą przeszkadzać i w miarę łatwo je przymocować w razie dobrania brzmienia. Wytłumienie miało wymiary 160cm x 100cm x 2.5/3cm. Odpowiada to ok. 40 litrom. 40 : 3 = ...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted September 12, 2024 Share Posted September 12, 2024 18 godzin temu, nakamichi napisał: Natomiast ograniczając pojemność skrzynki o wspomniane 3 litry uzyskasz potwierdzenie , czy faktycznie to jest przyczyną niezadowolenia z dźwięku . Potrzebujesz na to 10 minut , a kilka razy dłużej tworzyłeś te wpisy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted September 12, 2024 Share Posted September 12, 2024 10 godzin temu, pkol07 napisał: Oki, dzięki wam za rady, jeżeli chodzi o brzmienie to jeszcze testuję. W wolnym czasie będę chciał zmniejszyć litraż przynajmniej dla testu, bo nie daje mi to spokoju, że tam w sklepie takie to żwawe było, a u mnie zauważalnie mniej, a jednak instrukcje są pisane po wielu testach, więc jak napisali, aby nie odliczać kosza, to tego bym się trzymał. Oddałbym niski dół, aby to było szybsze, bo na tym przede wszystkim mi zależało 😏 Wreszcie , ślęczeniem przy klawiszach tego się nie zrobi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkol07 Posted September 12, 2024 Author Share Posted September 12, 2024 @nakamichi dobrze, ja wiem co zrobić, więc urlopu nie musisz mi organizować, chociaż jakbym szukał menedżera, to z pewnością odezwę się do Ciebie 😄 @Various Skrzynia zamknięta czy to w sklepie czy w aucie będzie tak samo szybka, to miałem na myśli 😉 Już nad brzmieniem popracuje jak najdzie mnie wena, zobaczę ten litraż, ale póki co nie mam na to czasu. @grzeczny_52 fajnie, że w teorii doradzasz, lecz w praktyce się nie sprawdzasz. Wierzyłem, że zrobisz tą skrzynię tak, że nie będę miał z nią problemów, a póki co już dołożyłem do niej około 180zl (klej, kotwiczki, uszczelki, śrubki). Nie byłoby tego tematu, gdybyś potrafił przyznać się do błędu, a nie durnie odpowiadać. Na logikę, 600rms, 40mm xmax w zamkniętej skrzyni wyrwie plastikowe gniazdo przymocowane luźno na 4 małe wkręty. Pokazałem ci, że dookoła kosza gniazda jest uwypuklenie. Producent nie zrobił sobie tego od tak. To miało być elegancko doklejone i dodatkowo dokręcone na wkręty. Sam kupiłeś te gniazda i powinieneś wymierzyć średnicę, zanim wycinąłeś dziury w skrzyni. Tak samo, zamiast kotwiczek, to wkrętki i finalnie głośniki mi się luzują... No ale zamiast przyznać się do błędu, to wolales powiedzieć, że "przecież nie będziesz słuchać na maxa", "a to zrobisz jak uważasz", "to już Twój problem". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LunaticAllegro Posted October 5, 2024 Share Posted October 5, 2024 a o jakim hiendowym głośniku mówimy co ma mieć taką kontrolę i równe pasmo itd......??? Bo z opisu wygląda że to conajmniej focal utopia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu81 Posted July 2 Share Posted July 2 A co to są te kotwiczki i wkrętki?? Co do gniazda jak było luźne mogłeś wykręcić ten terminal, owinąć go taśmą parcianą tyle razy żeby wszedł ciasno i wkręcić na te 4 wkręty i na bank go nie wypchnie. Swoją drogą jak robię to zawsze pytam jak ma być, jak robilem dla siebie to z kolei na gniazdo xt60 do obudowy. A w kwestii sklejka to nie wiem w czym jest problem, ktoś już wyżej pisał że jest lżejsza, sztywniejsza itd. Ja osobiście już tylko ze sklejki robie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts