Jump to content

UWAGA na naciągacza.

pkol07
 Share

Recommended Posts

Witam,

Użytkownik który jest moderatorem tego forum usuwa moje tematy, lecz ku przestrodze społeczność powinna wiedzieć, że ten amator zrobił mi dwie skrzynie na głośniki niskotonowe i zrobił je źle, nadają się do wyrzucenia. Nie poczuwa się do odpowiedzialności za swoje błędy.

Jego profil:
https://www.strefacaraudio.pl/profile/18412-grzeczny_52/

-glosniki same się wykręcają pod wpływem basu.

- jedna skrzynia zrobiona ZE SKLEJKI

-gniazda na kable przykręcone na cztery małe wkręty w luźnym otworze (4mm luzu, musiałem doklejać żywicą epoksydową)

-skrzynia miała być zrobiona według zaleceń producenta, a zrobił mi większy litraż, bo nie doczytał w manualu, że kosz też jest policzony!

-wygluszenie wg producenta miało być 50%, a ten zrobił poniżej 30%

Oszust i partacz. Uczciwie mu zapłaciłem, a ten nie poczuwa się do błędów. Omijać szerokim łukiem.

Screenshot_2024-09-08-12-30-50-196_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-09-08-12-31-06-167_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-09-08-12-31-32-006_com.android.chrome.jpg

Miałem tego gościa za spoko typa, który się zna. Okazuje się, że jego logika to 4 małe wkręty do plastikowego gniazda włożonego w bardzo luźny otwór bez kleju wytrzyma w skrzyni zamkniętej xmaxa 40mm z mocą 600rms. Same głośniki przykręcone do skrzyni odkręcają się po krótkim czasie przy większej mocy. Ręce opadają. Poprzednią skrzynię zrobił mi ze sklejki...

Najgorsze jest to, że się nie potrafi przyznać do błędów i głupio, wręcz idiotycznie odpowiada, że przecież nie będę słuchał muzyki na maksymalnej mocy. To po co kupiłem 3x600rms suba??? Rozmowa jak z idiotą. Zostały mu materiały, poprosiłem grzecznie, aby zrobił z resztek MDF narożniki, by zredukować zbyt duży litraż i olał mnie.

W sklepie gdzie robią profesjonalne skrzynie to wysmieli go, że zrobił mi ze sklejki tą pierwszą skrzynię... Kolega który świetnie się zna na audio, powiedział, że ta skrzynia źle rezonuje, ewidentnie dobrany został zły materiał.

Na forum jest Mastah,tyle lat robi świetne skrzynie,maskownice itd. I po pierwszej skrzyni gdzie już nie byłeś zadowolony dalej wchodziłeś w tą samą wodę? Po co ? Masz sprawdzonego świetnego rzemieślnika na forum a dalej szukałeś wrażeń.

Nic ci się nie pomyliło z ilością duplikatów tego tematu? To nie olx.. Ja usunąłem 5 duplikatów i co? 😉 jaka to firma z fachowcami stwierdziła że budowa skrzyni ze sklejki to błąd w sztuce? pisałeś że temat miał miejsce kilka lat temu? kiedy dokładnie?! więcej konkretów, jakieś foto, pomiary. a nie tylko płacz i lament ze jest źle zrobione, bo puki co to Ty źle robisz..

Edited by jurand87sca

No właśnie... Co niby złego w tej sklejce.. Wolisz MDF? 😁 O ile to nie była sklejka 12mm (bez wzmocnień) to żaden błąd...

Dodatkowo: wiesz o tym, że parę litrów więcej/mniej nie naprawi Ci odpowiedzi w danym aucie, i jak gdzieś jest dziura, to ona tam będzie i koniec?

Wygłuszenie dobiera się na słuch/wrażenie. 50% to dużo i przynajmniej z mojego doświadczenia, każda tak tłumiona obudowa była już "zamulona".

Nie mniej, jeśli umawialiście się na pewne warunki i nie są spełnione, masz prawo dochodzić swego. Ja chciałem tylko wskazać na pewne błędy w w/w teoriach.

10 godzin temu, zygastg napisał:

Na forum jest Mastah,tyle lat robi świetne skrzynie,maskownice itd. I po pierwszej skrzyni gdzie już nie byłeś zadowolony dalej wchodziłeś w tą samą wodę? Po co ? Masz sprawdzonego świetnego rzemieślnika na forum a dalej szukałeś wrażeń.

zygastg dziękuję za polecenie, w przyszłości pewnie skorzystam.

Problem w tym, że mieszkam w Holandii. Jeżeli chodzi o pierwszą skrzynię to poza tym, że była zrobiona ze sklejki, co dało paskudny efekt odsłuchowy, sama konstrukcja była poprawna, przynajmniej nie odkręcały się głośniki. Były one zamontowane na kotwiczkach rozporowych i były zastosowane uszczelki pod głośnikami. W drugiej skrzyni na zwykłe wkrętki i wystarczy posłuchać muzyki godzinkę i śruby są znacznie poluzowane, uszczelek również brak... Sklep w którym skomentowano brzmienie subwoofera i akustykę skrzyni ze sklejki ma w składzie jakiegoś chłopaka co miał mistrza Europy w SPL i miałem u niego robić skrzynię, ale zrezygnowałem, bo akurat gdy miałem termin urlopu, to on był na wakacjach, a chciałem już mieć skrzynię, by na spokojnie ustawić sobie na urlopie cały sprzęt, więc na szybko zaryzykowałem kontakt z tym gościem, wierząc że podejdzie do tematu profesjonalnie, ale życie zaskakuje i aktualnie do drugiej skrzyni musiałem dokupić klej epoksydowy, śruby i kotwiczki, co wyniosło mnie dodatkowe 160 PLN (+- klej 108pln, kotwiczki i śruby 50), nerwy i czas bezcenne...

jurand87sca bądź obiektywny, bo pachnie mi tu kolesiostwem. To, że się nie znamy, nie znaczy że musisz patrzeć na mnie z góry. Ja jestem uczciwy i piszę jakie mam doświadczenie z tamtym gościem. Napisałem te posty, aby ludzie nie dali się nabrać na kogoś, kto się uczy na cudzych pieniądzach. Jako moderator, powinieneś zwracać się z szacunkiem, a nie drwiąco i stronniczo. Jeżeli masz wątpliwości, to napisz normalnie co konkretnie mogę dla ciebie zrobić, aby udowodnić ci partactwo twojego ziomka.

Pozdrawiam!

33 minuty temu, pkol07 napisał:

była zrobiona ze sklejki, co dało paskudny efekt odsłuchowy

Ten wniosek jest błędny, totalnie. Nie łącz "paskudnego efektu" ze sklejką (rozsądnej grubości).

52 minuty temu, Various napisał:

Ten wniosek jest błędny, totalnie. Nie łącz "paskudnego efektu" ze sklejką (rozsądnej grubości).

Zgadza się, tam była 1,7cm z tego co pamiętam. Skrzynia z portem. Skrzynia miała mocne rezonanse. Techno nie dało rady na tym słuchać. Jedyne do czego się nadawała to dubstep i trap, gdzie było dużo niskich zejść, przy reszcie muzyki było tragicznie. Na moje ucho została źle dostrojona no ale koniec końców zraziłem się do skrzyń z portem, może niesłusznie. Ponoć dobrze zrobiona skrzynia z portem może dawać szybki i dość precyzyjny bass. W tamtej o tym mowy nie było. Jedyny plus tamtej skrzyni to mocna pomiędzy +- 35-50hz. Od 50-70 praktycznie zero basu. Ewidentnie kwestia konstrukcji, która nie nadawała się do różnorodnej muzyki. Kolega za to kupił jakiegoś bassface gotową skrzynię z nizszej półki z portem i to było, niebo, a ziemia na korzyść dla bassface pod względem szybkości i równej charakterystyki.

Z kolei zanim zamówiłem tą skrzynię zamkniętą na 3 etony graphit 10-2, miałem na testy Ground Zero GZIB 3250SPL (3 głośniki 10 cali, gotowiec). Ta nie grała zbyt czysto, ale bass był miękki, równy i przyjemny. Teraz na etonach wiadomo jakość jest dużo lepsza, ale nie są tak zwarte i precyzyjne przez zbyt duży litraż. W średnim bassie brakuje mocy, przez co kosztem niższych tonów muszę podbijać górę o jakieś średnio 8db :/

Myślę, aby samemu kupić jakieś płyty MDF i dociąć trójkątne narożniki... Mam kolegę, co chce mi z tym pomóc, bo ma sprzęt, więc może skorzystam. W innym razie musiałbym wydać około 450 euro na skrzynię u tego Holendra, ewentualnie u tego poleconego człowieka.

Sklejka (sklejka, sklejce nie równa) powinna być lepsza niż MDF. Sztywniejsza, nie chłonie wody, mniej waży, to są zalety, cena to jadnak wada. Sam jednak nie zdecydował bym się już na budowę obudowy z MDF chociaż ze względu na wagę. 

To że dźwięk nie spełniał Twoich oczekiwań może świadczyć o błędnym odczycie zaleceń producenta co do obudowy.

Inna sprawa to że subwoofer rzadko gra częstotliwości powyżej 50 Hz więc nie wiem czego oczekujesz i jak wygląda reszta systemu. Niestety odbiór basu też jest zależny od innych czynników niż tylko od strojenia- kombi inaczej gra niż mały samochód. 

Kiedyś- pewnie dobre 10 lat temu mój subwoofer (FLi Trap12) również grał do 80 Hz, reszta systemu po za radiem była jednak seryjna, bez filtrów i bez czasówek. Jak by to powiedzieć, zaczynałem od dupy strony i najpierw był bas a później reszta…tak zaczynał nie jeden z nas.

@szymin89 zgadza się, mimo wszystko przy pierwszej skrzyni po 1,5 roku użytkowania z różnymi konfiguracjami DSP, pomiarami nigdy nie dało się uzyskac zadowalająco wyniku, ba nawet te gotowce również z portami grały lepiej, a w pewnych względach znacznie lepiej. Jedyny plus tej pierwszej skrzyni był taki, że faktycznie była okrutnie mocna w wąskim zakresie, ale jakość basu była suck.

Skrzynie zamknięte są dla mnie najpewniejszym punktem i na portową mógłbym się zdecydować jedynie, gdybym miał pewność, że zrobi to ktoś, kto zjadł na tym zęby, bo się bardzo zraziłem po współpracy z kapitanem fuszerką. Jednak ręce opadają, szczególnie żeby skrzynie zamkniętą spieprzyć... Jak sobie pomyślę, że można tak nielogicznie zaplanować tak proste rzeczy, to boje się zaufać i jeszcze bardziej motywuje mnie to, aby zrobić samemu kolejną skrzynię zamkniętą. Jednak co do skrzyni z portem, to bym się nie podjął, mimo że również się tym interesowałem przez dłuższy czas.

13 godzin temu, pkol07 napisał:

Od 50-70 praktycznie zero basu.

Ale tu już wchodzisz w kickbas, nie dziwię się że ten przedział nie brzmi za dobrze z subwoofera. Tniesz suba tak jakby miał nadrabiać za woofery, a to woofery mają odpowiadać za kickbas.

Skrzynka zamknięta jest dużo łatwiejsza w budowie, a w sumie przy projektowaniu. Tylko litraż ma się zgadzać albo z nim można eksperymentować.

Kilku uznanych montażystów na forum  ,twierdzi że po zrobieniu dwóch identycznych skrzyń ze sklejki i mdfu ta ze sklejki jest lepsza . Nie mam zamiaru jednak na ten temat dyskutować.

W życiu przerobiłem ogromne ilości  sklejki i innych płyt typu mdf . Zakładam że były to o wiele większe ilości od 100 najbardziej doświadczonych montażystów.

A zatem moja rada. Może warto udać się do dobrego stolarza z rysunkiem i oczekiwaniami jakie masz. Poprosić o sklejkę liściastą ,brzozową w najlepszej klasie.Klasy i ceny sklejek znajdziesz w internecie.W przypadku sklejki o grubości np.24mm będzie problemem kupić sklejkę w dobrej klasie ale dla dobrego stolarza to nie stanowi problemu. Można kupić sklejkę o grubości 12 mm w pierwszej klasie i skleić je ze sobą w prasie hydraulicznej,półkowej pod naciskiem wielu ton na grubość 24 mm zamiast używać ścisków z marnym efektem. Można wyszukać w necie np. prasa hydrauliczna półkowa ATLAS Sopot 360TON  żeby mieć porównanie do ścisków.

Na  CNC stolarz wytnie elementy  z dokładnością do 0,2mm. Praca w sklejce jest trudniejsza niż w płycie mdf. Sam kiedyś byłem bardzo zdziwiony gdy firma która zajmuje się produkcją skrzyń na dużą skalę nie chciała wykonać obudowy w sklejce którą chciałem dostarczyć.

Zamiast marnego portu ,można użyć dławicy 10 bar z gwintem 50mm długości-np.

Dławnica kablowa AGRO  Progress® M20x1,5, zakres dławienia 8-15 mm, 1100.20.50 -  ,do tego (przy  przewodzie 2*6mm2 ) wkład głowicy  do M20*1,5 2x6mm2 A1300-20-2-060-03 oraz Nakrętka zabezpieczająca M20x1.5, mosiądz
niklowany, 8300.20  A8300-20000000000.  Wtedy wystarczy otwór fi 20 w obudowie i przewód bezpośrednio do głośnika.

8 godzin temu, znachor32 napisał:

a ja sądze że ktoś strojenie spieprzył i oczekuje cudów 

A ja sądzę, że nawet nie przeczytałeś wszystkiego i piszesz frazes, który nic nie wnosi 😆

Jasno napisałem, że kilka innych skrzyn niższej klasy stroiłem w swoim aucie i nie robię tego od wczoraj. Te niższej klasy suby grały lepiej w pewnych względach. Ewidentnie w tej skrzyni jest zbyt duży litraż.

Skrzynię zamkniętą można pięknie wystroić, aby na slope komponowała się z innymi głośnikami i grała równo.

Ja osobiście stroję pomiędzy 53-67hz i to są tylko i wyłącznie personalne preferencje ale wiem, że ten zakres nie stanowi problemu dla dobrze zrobionej skrzyni, no a jeżeli chodzi o eton graphit 10-2 to one średni bass mają zajebisty, bo zanim kupiłem je, byłem na odsłuchach w sklepie i wiem jak grają umieszczone w dobrze zrobionej skrzyni i to w dodatku bez DSP! 🫣

I tak jak napisałem mam 3x Eton 10 cali w zbyt dużej obudowie, miałem 3x 10 cali Ground Zero z najniższej półki w oryginalnej obudowie i grało to wcale nie gorzej, bass był szybszy i równy. Oczywiście jakość to wiadomo, nie była lepsza, ale to kwestia klasy subów.

Nie mniej dziękuję za odzew i za ciekawe konstruktywne wypowiedzi od kilku osób. Cieszę się, że są tu ludzie, którzy mają faktycznie coś ciekawego do powiedzenia, bez traktowania z góry jak nooba 😊

O ile jest za duża ta obudowa? Jest jedna komora cz trzy?

Nie spotkałem się żeby lekko większa obudowa była aż tak decydująca, przeważnie te 2-3 L więcej wychodziły na dobre.

Jak wygląda reszta systemu i jak tniesz woofery? 

W dniu 9.09.2024 o 18:49, pkol07 napisał:

Od 50-70 praktycznie zero basu. Ewidentnie kwestia konstrukcji, która nie nadawała się do różnorodnej muzyki. Kolega za to kupił jakiegoś bassface gotową skrzynię z nizszej półki z portem i to było, niebo, a ziemia na korzyść dla bassface pod względem szybkości i równej charakterystyki.

Nie mam zamiaru nikogo bronic, ale tu Cie troche ponioslo.

To nie kwestia konstrukcji obudowy ani nawet glosnika, a lokalizacji, ukierunkowaniu glosnika i samej karoserii przede wszystkim.

Moj glosnik ma zakres pasma do 900Hz a w samochodzie sam sie filtruje od 60Hz i to stromym zboczem. Dodatkowo musialem uzyc EQ zeby wyrownac charakterystyke, bo mial podbicia i dolki, nie gral liniowo, wiec byla kaszana.

A skrzynke mam naprawde ciezka i pancerna, mdf 28mm i wzmocnienia w srodku.

W niektorych samochodach suba dokleisz od strzala a w innych musisz sie pomeczyc.

6 godzin temu, pkol07 napisał:

Jasno napisałem, że kilka innych skrzyn niższej klasy stroiłem w swoim aucie i nie robię tego od wczoraj. Te niższej klasy suby grały lepiej w pewnych względach. Ewidentnie w tej skrzyni jest zbyt duży litraż.

I jaki był problem go zmniejszyć ?

Są trzy komory, każda z nich powinna mieć wraz z koszem pomiędzy 15-20 litrów. Mają 22,5 każda. Różnica jest odczuwalna. Ja bardzo ją dostrzegam, bo mam porównanie z poprawnie wykonaną obudową z identycznymi głośnikami.

@nakamichi Po prostu liczyłem na odbiór skrzyni, której nie będę poprawiać, a tu okazuje się że w trakcie urlopu, gdzie chciałem spędzić z rodziną, muszę mieć na głowie poprawki wynikające z braku logiki i doświadczenia.

Najbardziej wqr mnie to, że gość tak bezczelnie odpowiadał na moje grzeczne uwagi i totalnie się wypiął. Wykazał się chamstwem w białych rękawiczkach. Odpowiedzi typu "to sobie możesz to poprawić", "przecież nie będziesz słuchać na maxa" podniosły mi ciśnienie, ale do końca zachowałem spokój. Kilka dni później napisałem grzecznie z prośbą o dorobienie narożników z resztek materiału który mu został, a ten kolejny raz się wypiął, więc dla mnie jest naciągaczem i amatorem. Jak można się za coś takiego brać, gdy nie ma logicznego myślenia? Głośniki na zwykłe wkrętki, a teraz muszę regularnie je dokręcać. Oczywiście w wolnym czasie zmienię to na kotwiczki rozporowe, ale to znowu mój wolny czas i pieniądze. Przypominam, że na sam klej, aby załatać luźne gniazda wydałem 110 zł nie licząc wysyłki.

@szymin89 midwoofery 80hz linkwitz/24

Sub próbowałem na różne sposoby, ale testuje pomiędzy 67-80hz, jednak raczej zostawię 80hz, bardzo dobrze pasuje pod system. Tylko boli mnie to, że jednak gra nieco gorzej niż ta w sklepie, szacuje około 20% podsumowując. Tutaj ten bass jest troszkę przytulony, wręcz zajeżdża bass reflexem... W sklepie był majstersztyk, nie było mowy o jakichkolwiek lagach.

1 godzinę temu, pkol07 napisał:

Są trzy komory, każda z nich powinna mieć wraz z koszem pomiędzy 15-20 litrów. Mają 22,5 każda. Różnica jest odczuwalna. Ja bardzo ją dostrzegam, bo mam porównanie z poprawnie wykonaną obudową z identycznymi głośnikami.

@nakamichi Po prostu liczyłem na odbiór skrzyni, której nie będę poprawiać, a tu okazuje się że w trakcie urlopu, gdzie chciałem spędzić z rodziną, muszę mieć na głowie poprawki wynikające z braku logiki i doświadczenia.

Chyba nie bardzo idziemy tym samym torem. Może dlatego ze kipisz , zamiast chwili zastanowienia .

Zbyt duża skrzynka ( np 10 % ) to nie jest duży problem , jeśli gabaryt zewnętrzny nie przeszkadza . Samo wytłumienie może zmieniać objętość pozorną w granicach 20 % .Gorzej gdyby była zbyt mała.

Natomiast ograniczając pojemność skrzynki o wspomniane 3 litry uzyskasz potwierdzenie , czy faktycznie to jest przyczyną niezadowolenia z dźwięku . Potrzebujesz na to 10 minut , a kilka razy dłużej tworzyłeś te wpisy

15 minut temu, nakamichi napisał:

Zbyt duża skrzynka

Zrzut z symulacji dla 20 litrów netto i ile wyniesie F3 ?

Tu wklejka z manuala:

Net volume 15 – 20 l
(Incl. chassis)
QTC / F-3 min. Vol. 15 l 0,79 / 47 Hz
QTC / F-3 max. Vol. 20 l 0,675 / 44 Hz
with damping material enclusure 50% filled

Czerwony parametr 44Hz jest właśnie F3.

Prawy górny róg na zrzucie ---> 44Hz dla F3

Budka 20 litrów netto - trzeba dodać te ok. 2.5 litra dla suba.

Stąd budka dla każdego po 22.5 litra.

Tak na luzie......

Zrzut ekranu (77).png