dgasek Posted July 26, 2024 Share Posted July 26, 2024 Witam Wszystkich. Od jakiegoś czasu szukam jak "trochę" poprawić fabrykę w moim aucie. Mam standardowe audio , nawet nie B&O, które powszechnie jest uznawane za słabe. W samochodzie spędzam trochę czasu i fajnie jakby to "ładnie" grało. Dla mnie ładnie to 3-way zestaw focala z jakiejś wyższej serii u kolegi w fabrycznych miejscach w A6 C7, ze zwrotnicą od zestawu bez DSP, albo bardzo ładnie czyli B&W u kolegi w volvo v90. Zakładamy, że całość będzie podłączona do jakiegoś DSP (w domyśle Helix M SIX), zestaw ma być 3way , woofer idzie na dół drzwi , mid może iść po środku drzwi (tak jak jest w zestawie B&O) , albo praktycznie na samą górę drzwi bo nie mam sterowania fotela, byle mid nie był za duży , tweeter zamiast na deskę pod szybę , to na słupek jak najbliżej mida. Pytanie czy ma sens taka walka , czy mając jakieś DSP można montować głośniki w fabrycznych miejscach i też da się zrobić, że będzie grało "ładnie" ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamm Posted July 29, 2024 Share Posted July 29, 2024 Oczywiście, że będzie grało i można w fabrycznych miejscach stworzyć konkursowy odsłuch. Ważniejsze będzie tutaj strojenie i odpowiednie przygotowanie instalacji oraz granie bezpośrednio przez DSP z pominięciem oryginalnego unit'u. Ja bym się skłaniał nad pozostawieniem tweeter'ów w oryginalnych miejscach bo mogą tam grać lepiej niż w słupkach oraz przemyślenie kwestii subwoofera. Jak słuchasz muzyki klasycznej to OK, ale nowoczesnej muzyce bez sub'a może trochę brakować nawet przy najlepszych woofer'ach.. M Six DSP ma zapas wyjść na sterowanie dodatkowym wzmacniaczem pod sub'a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dgasek Posted July 30, 2024 Author Share Posted July 30, 2024 Dzięki za info. Sub będzie w prawym boczku w kufrze w dedykowanej skrzynce Bassera plus do tego głośnik Alpine, napędzane M One. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
dgasek Posted July 30, 2024 Author Share Posted July 30, 2024 Pomyliło mi się, głośnik Focal Sub 10 dual, napędzane M One. Wyszło z jakiegoś liczenia że zagra ładniej niż Helix w tych litrach (15) i lepiej niż wsadzany często JL. Zobaczymy. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamm Posted August 1, 2024 Share Posted August 1, 2024 wybór między tymi sub'ami to już bardziej kwestia smaku niż lepiej/gorzej. Miałem oba i w skrócie Focal mi bardziej podszedł i lepszy do SQ, JL lepsze zejście i miękki bas dobry do muzyki "rozrywkowej" Link to comment Share on other sites More sharing options...
dgasek Posted August 9, 2024 Author Share Posted August 9, 2024 Zestaw Suba już leży , także muszę poskładać i zobaczyć czy trzyma się kupy. Odnośnie grania bezpośrednio z DSP, to mam nadzieję, że sygnał po wejściu Hi będzie wystarczający dobry po obróbce.... w nowszych audi jest magistrala MOST150 i póki co widzę że cena interfejsu nie zachęca 😉 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamm Posted August 9, 2024 Share Posted August 9, 2024 Niestety żadna obróbka nie przywróci sygnał, którego nie ma... Z mojego Audi A3 8V z unitu fabrycznego po HI wychodził sygnał obcięty przy 30Hz (nawet ten do sub'a), a góra była obcięta przy 18kHz (nawet ta z sygnału MOST150) Najłatwiej jest nadawać np BT HD bezpośrednio do DSP. Można dodatkowo podłączyć HI input i tak skonfigurować DSP że przy sygnale z head unit po HI (np jak masz czujniki parkowania z głośników) DSP da przywilej na sygnał z HI Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now