Jump to content

Układ głośników Audi A5 b9

Share

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Od jakiegoś czasu szukam jak "trochę" poprawić fabrykę w moim aucie. Mam standardowe audio , nawet nie B&O, które powszechnie jest uznawane za słabe.

W samochodzie spędzam trochę czasu i fajnie jakby to "ładnie" grało. 

Dla mnie ładnie to 3-way zestaw focala z jakiejś wyższej serii u kolegi w fabrycznych miejscach w A6 C7, ze zwrotnicą od zestawu bez DSP, albo bardzo ładnie czyli B&W u kolegi w volvo v90.

Zakładamy, że całość będzie podłączona do jakiegoś DSP (w domyśle Helix M SIX), zestaw ma być 3way , woofer idzie na dół drzwi , mid może iść po środku drzwi (tak jak jest w zestawie B&O) , albo praktycznie na samą górę drzwi bo nie mam sterowania fotela, byle mid nie był za duży , tweeter zamiast na deskę pod szybę , to na słupek jak najbliżej mida.

Pytanie czy ma sens taka walka , czy mając jakieś DSP można montować głośniki w fabrycznych miejscach i też da się zrobić, że będzie grało "ładnie" ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Oczywiście, że będzie grało i można w fabrycznych miejscach stworzyć konkursowy odsłuch. Ważniejsze będzie tutaj strojenie i odpowiednie przygotowanie instalacji oraz granie bezpośrednio przez DSP z pominięciem oryginalnego unit'u. 

Ja bym się skłaniał nad pozostawieniem tweeter'ów w oryginalnych miejscach bo mogą tam grać lepiej niż w słupkach oraz przemyślenie kwestii subwoofera. Jak słuchasz muzyki klasycznej to OK, ale nowoczesnej muzyce bez sub'a może trochę brakować nawet przy najlepszych woofer'ach.. M Six DSP ma zapas wyjść na sterowanie dodatkowym wzmacniaczem pod sub'a.

Dzięki za info. 

Sub będzie w prawym boczku w kufrze w dedykowanej skrzynce Bassera plus do tego głośnik Alpine, napędzane M One. 

Pozdr

Pomyliło mi się, głośnik Focal Sub 10 dual, napędzane M One. Wyszło z jakiegoś liczenia że zagra ładniej niż Helix w tych litrach (15) i lepiej niż wsadzany często JL. Zobaczymy. 

Pozdr

wybór między tymi sub'ami to już bardziej kwestia smaku niż lepiej/gorzej. Miałem oba i w skrócie Focal mi bardziej podszedł i lepszy do SQ, JL lepsze zejście i miękki bas dobry do muzyki "rozrywkowej" :)

Zestaw Suba już leży , także muszę poskładać i zobaczyć czy trzyma się kupy.

Odnośnie grania bezpośrednio z DSP, to mam nadzieję, że sygnał po wejściu Hi będzie wystarczający dobry po obróbce.... w nowszych audi jest magistrala MOST150 i póki co widzę że cena interfejsu nie zachęca 😉

Niestety żadna obróbka nie przywróci sygnał, którego nie ma... Z mojego Audi A3 8V z unitu fabrycznego po HI wychodził sygnał obcięty przy 30Hz (nawet ten do sub'a), a góra była obcięta przy 18kHz (nawet ta z sygnału MOST150)

Najłatwiej jest nadawać np BT HD bezpośrednio do DSP. Można dodatkowo podłączyć HI input i tak skonfigurować DSP że przy sygnale z head unit po HI (np jak masz czujniki parkowania z głośników) DSP da przywilej na sygnał z  HI

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...