Jump to content

Passat B5 FL. Kompletny brak kicka i basu z wooferów.

Recommended Posts

Witam. Kieruje prośbę o pomoc do osób które przerabiały drzwi w tym aucie. Borykam się z problemem braku dołu z wooferów. Po prostu wszystkie przetworniki które montuje nie grają ani kickiem ani niższymi rejestrami. Zabawa EQ i mocne podbijanie częstotliwości w zakresie 60-200hz trochę ratuje sytuację ale nadal jest mizernie poza tym to nie jest rozwiązanie. Ćwiczyłem w tych drzwiach Morel Tempo, Helix H236 i obecne Helixy P62C (woofer P6B). Na wszystkich było podobnie (morel wypadł chyba najgorzej). Drzwi zostały wytłumione dość dokładnie. Polaryzacja przewodów jest prawidłowa. Zabawa fazami oraz resztą ustawień nie przynosi zamierzonego efektu. Przejrzałem kilka wątków na forum z udziałem tego auta ale nie trafiłem na nic co mogłoby mi pomóc. W jednym z nich ktoś miał dokładnie ten sam problem ale wątek urywa się na tym że został on rozwiązany i tyle. Dodam że nie wyciągałem wooferów przed boczek póki co, dystans pod nimi nie wydaje mi się zbyt długi (nie jest chyba nawet dłuższy niż seryjny). Będę wdzięczny za jakieś sugestie. 

Jak to wygląda sprzętowo:

Alpine H701 + stacja IVA200

Na froncie aktywnie Helix H400 MK2 + wspomniane P62C (cięcia na tą chwilę, tw 4khz/12, woofer 63hz/2,5khz/12, sub 56hz/18 w przeciwfazie). 

Na tyle HX10SQ w BR pędzony Stegiem K2.01.

received_724925385495218.jpeg

received_565496428287180.jpeg

received_616419159688018.jpeg

received_1033936307482631.jpeg

63hz 2 rzędem... A próbowałeś niżej? Ja zazwyczaj tnę 50hz 3 rzędem.

Albo w ogóle puść woofery pełnym pasmem, posłuchasz jak się zachowują. U mnie też nie każdy woofer dobrze kopał, trzeba szukać. Takie hobby

Polaryzacja aby na pewno ok? Weź puść tylko jeden woofer i sprawdź czy też jest chudo.

Na wzmakach nie ma jakichś filtrów czasem? Jak puścisz np. 50Hz to widać jak membrana się rusza?

Może po prostu zamień polaryzację jednego z wooferow.

Kick powinien być nawet gdy LPF będzie 100 Hz drugim rzędem. 

Kolejna sprawa to miejsce między głośnikiem a tapicerką, w serii jest tam uszczelka, którą trzeba zdemontować po wymianie głośników i powstaje luka. Wypełnienie jej poprawia dźwięk. Chyba nawet Pan Józef o tym pisał.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Nie wiem czemu ale nie dostaje żadnych powiadomień odnośnie tego wątku. W sumie wszedłem tu przed chwilą przypadkiem:)

No więc po kolei:

W dniu 26.07.2024 o 08:37, perfectblossom napisał:

Próbowałeś może Stega zapiąć na woofery? 😉

Przeszło mi to przez myśl ale jeszcze tego próbowałem. Na pewno to przetestuje. Steg powinien zagrać bardziej dynamicznie od Helixa ale myślę że to nie rozwiązanie moich problemów. Zdecydowanie wystąpił u mnie jakiś błąd związany z aplikacją woofera, jego podłączeniem/ustawieniem bądź problem leży w samych drzwiach (pominięty jakiś detal przy ich wygłuszaniu). 

W dniu 26.07.2024 o 10:12, Jankus napisał:

63hz 2 rzędem... A próbowałeś niżej? Ja zazwyczaj tnę 50hz 3 rzędem.

Albo w ogóle puść woofery pełnym pasmem, posłuchasz jak się zachowują. U mnie też nie każdy woofer dobrze kopał, trzeba szukać. Takie hobby

Z tego co pamiętam nie próbowałem ciąć tego WF niżej ale spróbować można. Mimo wszystko czuje że to za wiele nie pomoże. Według mnie te Helixy powinny grać dołem/kickiem zdecydowanie mocniej niż w tej chwili przy cięciu ich nawet na 63hz. Jest tego dołu na tyle mało że cięciami raczej tego nie poprawie.  

W dniu 26.07.2024 o 10:23, Various napisał:

Polaryzacja aby na pewno ok? Weź puść tylko jeden woofer i sprawdź czy też jest chudo.

Na wzmakach nie ma jakichś filtrów czasem? Jak puścisz np. 50Hz to widać jak membrana się rusza?

Polaryzacje sprawdzałem dwukrotnie. W poprzedni weekend nawet specjalnie demontowałem woofery aby się upewnić. Od przetworników po wzmacniacz wszystko jest jak trzeba. Do tego jak już wspomniałem bawiłem się fazami na procesorze (różne warianty, odwracanie faz na obu głośnikach na raz oraz pojedynczo) i różnice w graniu były znikome. Filtry na wzmaku również były sprawdzane i są wyłączone ale zrobię jeszcze próbę z 50hz. 

W dniu 26.07.2024 o 10:44, nakamichi napisał:

Bywasz na Śląsku ?

Bardzo rzadko. Raz na kilka lat. Mam rodzinę w Głogowie. Jeśli zajdzie taka potrzeba mogę ich odwiedzić:) 

W dniu 27.07.2024 o 09:41, szymin89 napisał:

Może po prostu zamień polaryzację jednego z wooferow.

Kick powinien być nawet gdy LPF będzie 100 Hz drugim rzędem. 

Kolejna sprawa to miejsce między głośnikiem a tapicerką, w serii jest tam uszczelka, którą trzeba zdemontować po wymianie głośników i powstaje luka. Wypełnienie jej poprawia dźwięk. Chyba nawet Pan Józef o tym pisał.

Odwracałem fazy na procku dla obu wooferów oraz pojedynczo. Z tego co się orientuje jest to tożsame z odwracaniem polaryzacji przewodami. Co do Kick'u i cięciu w okolicach 100hz to w pełni się zgadzam. Nawet tak wysoko cięty WF powinien zagrać mocniej niż ma to miejsce w tej chwili. Nie ma chyba sensu męczyć WF niskimi częstotliwościami rzędu 50hz. To takie pudrowanie syfa jak to napisał Dan124 a nie wyjście z opresji. Co do aplikacji głośników to fakt, jest tam przerwa między nimi a tapicerką. Zamówiłem już z Ali odpowiedni pianki z których będę chciał zrobić tunel. W tej chwili gram na zdjętych boczkach (byłem pewien że brak dołu to zasługa WF grających pod boczek ale się myliłem). 

18 godzin temu, Szczurek1986 napisał:

Randormoże jesteś tak wymagający że potrzebujesz po dwa woofry na furtkę :D

Nie jestem aż tak wymagający. Miałem kilka ładnych lat temu Helixy P236 w Audi 80 (avant). One grały tam jak poezja. Był dół i był kick. Nie miałem wtedy suba i jakoś mi go nie brakowało pomimo tego że słucham zazwyczaj Rocka. Nie pcham się w żadne rozwiązania typu 2wf na stronę lub 2xsub.Nie ogarnę tego jak należy. Wprowadzi to tylko dodatkowe zamieszanie w instalacji. Nie jestem aż tak "basolubny" lub tak mi się tylko wydaje:) 

12 godzin temu, dan124 napisał:

W tym przypadku to jest przypudrowanie syfa. 

W pełni się zgadzam. 

Na koniec wspomnę o jednej kwestii która mnie nurtuje. Jak wspomniałem wyżej grałem kiedyś na Helix'ach P236 i w pełni mnie one zadowalały. Różnica jest taka, że wtedy używałem fabrycznych zwrotnic pasywnych. Po prostu ani radio (7893) ani wzmacniacz (nie pamiętam) nie umożliwiały mi cięcia tego inaczej. Jakiś czas temu szukałem info odnośnie modelu H236 i trafiłem na wpisy mówiące o tym że zestaw ten gra bdb na ori zwrotnicach właśnie. Tyczy się to także P236. Ba, wynikało z nich że gra to lepiej niż opcja z aktywką. Może moje P62C również warto podłączyć pasywnie? Nie mam do nich zwrotnic ale mam jeden zestaw na oku. Ktoś kiedyś napisał że woofery często grają lepiej dołem na ori zwrotkach niż cięte aktywnie ponieważ zwrotnice mają w sobie jakiś element który powoduje efekt jakoby głośnik grał w mniejszym litrażu niż ma to faktycznie miejsce. Nie znam szczegółów, jestem laikiem w temacie. Niestety wszystko ma swoje plusy i minusy. W przypadku pasywki stracę dokładne ustawianie czasów oraz sterowanie poziomem głośności dla każdego przetwornika osobno. No chyba że da się je przerobić pod bi-amping:)  

Zamień ten piec na co innego. Obstawiam uwalony przełącznik od HPF w piecu, niektóre elementy tych HXA wołały o pomstę do nieba.

To na 90% nie wina wzmacniacza. Przed kupnem kilka tygodni temu był sprawdzany na stole i wszystko działało prawidłowo. Podczas przełączania przełączników reagują też diody na kartach we wzmacniaczu, sprawdziłem to wczoraj (zmieniają kolory zależnie od ustawionego filtra). Do tego ustawiałem niedawno gainy oscyloskopem i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Nic nie ucinało sygnału przy niższych rejestrach.

Żeby tego było mało poprzedni właściciel tego auta grał na Morel Tempo oraz Kenwood ps501f i również był mocno zawiedziony jak gra dołem ten duet. 

Tak czy inaczej dziś lub jutro podpinam na próbę woofery pod Stega.

Nie mogę już edytować postu powyżej. Przeprowadziłem przed chwilą próbę na Stegu. Jeśli zaszły jakieś zmiany to minimalne ale o kicku i dobrym basie z WF mogę pomarzyć. H400 jest w pełni sprawny. Jedynie podbijanie EQ wnosi delikatną poprawę no ale to nie jest rozwiązanie. Gdyby nie fakt że w drzwiach tych grały 3 różne pary wf obstawiał bym w tej chwili uszkodzone P6B. No ale to też jest wykluczone. Brak mi już pomysłów. Jutro chyba rozbebeszam te drzwi. 

23 minuty temu, nakamichi napisał:

Zaglądasz czasem do wiadomości ?

Zaglądam. Zdążyłem nawet odpisać godzinę temu:) Odnoszę wrażenie że moje odpowiedzi do Pana nie dochodzą.

27 minut temu, Raadek napisał:

Często bywam w Twojej okolicy, jak chcesz to możesz do mnie podjechać. Może uda się rozwiązać problem.

Bardzo chętnie bym skorzystał. Jestem totalnym laikiem i za cel postawiłem sobie wizytę u kogoś ogarniętego tak żeby mnie nakierowano na odpowiednie tory heh. Pomimo tego że sprzęt raczej mocno budżetowy. 

25 minut temu, nakamichi napisał:

Nic nie otrzymałem , jak do tej pory ( może maja przerwę na mecz IGI 😀 )

Mam od Pana dwie zdublowane wiadomości w osobnych wątkach. Odpisałem na jeden ale zaraz odpisze również na drugi. 

Do szeryfów. Dwa cytowania miały być w jednym poście. Sorry za jeden post pod drugim. 

Co za porady, drżenie nie grają to zmień wzmacniacz i wtedy będą grały 🙂 Dobrze by było poinformować producenta, że ich wzmacniacz nie gra dołem 🙂 

14 godzin temu, khazar napisał:

Co za porady, drżenie nie grają to zmień wzmacniacz i wtedy będą grały 🙂 Dobrze by było poinformować producenta, że ich wzmacniacz nie gra dołem 🙂 

Kolega dostał info jak sprawdzić liniowość systemu ( elektroniki ) , zobaczymy co z tego wyniknie .

Tu wyciąganie królika z kapelusza , jest nadal podstawową metodą rozwiązywania problemów .