Przemek23 Posted July 23, 2024 Share Posted July 23, 2024 Witam grupę, stoję przed wyborem głośników pod fotel do e91 w nagłośnieniu basic, znalazłem takie dwie oferty 1. https://allegro.pl/oferta/u-dimension-glow-8-bmw-2x-subwoofer-pod-fotel-do-bmw-serii-e-f-12926085690 2. https://allegro.pl/oferta/glosniki-basowe-pod-fotel-bmw-e60-e65-e90-e91-e92-vibe-bmw8-v4-koszalin-14916444578 Czy opłaca się dołożyć te trzy stówki do vibe’ow czy brać u-dimensiony? Aktualnie nie mam wzmaka ale w przyszłości też planuje ten zakup Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula76 Posted July 31, 2024 Share Posted July 31, 2024 Moim zdaniem nie tędy droga. Mając "Basic" pierwszą zająłbym się góra( dołożenie tweeterów, zmiana mid) potem wzmacniacz ( najlepiej z dsp) a w kroku trzecimi wooferami. Wymiana samych wooferów, na bardziej wymagające prądowo pozostawiając je pod Ori radiem może tylko pogorszyć efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted July 31, 2024 Share Posted July 31, 2024 Przemek23, e90 nie jest łatwym autem do zbudowania dobrego grania. Na wstępie posłuchaj Jedrula76, bardzo mądrze Ci podpowiada Link to comment Share on other sites More sharing options...
djrobus1 Posted August 1, 2024 Share Posted August 1, 2024 Brawo WY (Jedrula i Szczurek) Nie wiem jak Wy panowie ale ja zaczynałem przygodę z car audio na studiach, w latach 2000-2004 i po zainstalowaniu systemu audio liczyło się tylko aby grało czysto, głośno i z duuużym basem. Na wolumenie w stolicy nabyte radio kenwood, które na tamte czasy było wysoką półką (niepełna zwrotka 2way + sub, czasówki, loudnesy itp...) było dla mnie nie do ogarnięcia. Klikam, coś się zmienia (bo słyszę) ale nie wiem jak powinno być. Instrukcji brak, internet tylko na uczelni i kwas. Rok, dwa uczyłem się słuchać, co to jest scena, jej środek, półśrodki, że ma grać z przodu a nie z tylnej półki. Dopiero pierwsze zawody sq PASCA (jako obserwator), kontakt z ludźmi z doświadczeniem, odsłuchy w ich autach "otworzyły uszy" na słuchanie. Tu człowiek zaczyna zabawę z car audio i propozycja wzmacniacza z dsp. To ma sens (wg mnie) tylko jeżeli instalacja będzie robiona w profi zakładzie i po ustawieniu wszystkiego będzie tylko słuchanie. Jeżeli nie ma jeszcze Przemek doświadczenia, nie wie co i jak to niech wymieni głośniki na lepsze jakościowo i nie wymagające prądowo, może przy okazji wymiany usztywni trochę drzwi, tapicerkę i będzie ok na początek. A jak wsadzi końcówkę dsp- dostanie możliwość "miliona" kombinacji i opcji do zmiany i co? DUPA. Nie osłuchany, nie doświadczony w ustawianiu co sam zrobi- nic lub bardzo niewiele. Potem będą dziesiątki postów jak ustawić cięcia, jak czasy, jak gain itp., itd.... i czemu jest gorzej niż na początku. Ja przerobiłem już trochę sprzętu, słyszałem i zrobiłem niejedną instalację ale w 3way i zaawansowane procesory się nie pcham a mogę- tylko po co? Lepsze wrogiem dobrego- tak jak pisałem wyżej niech zmieni przetworniki na lepsze, jakościowe, solidnie je zainstaluje, podklei wrota z tapicerką matami i się cieszy z grania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula76 Posted August 2, 2024 Share Posted August 2, 2024 @djrobus1 Brawo Ty 👏 Może zanim kogoś skrytykujesz przeczytaj jego post ze zrozumieniem proszę. Następnie zapoznaj się ze specyfiką auta o którym mowa, jak jest zbudowany w nim fabryczny system audio. Dopiero wtedy napisz rozprawkę. Chętnie skorzystam z twojego bogatego doświadczenia i nauczę się czegoś nowego. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
djrobus1 Posted August 2, 2024 Share Posted August 2, 2024 Ja nie krytykuję a jedynie nie zgadzam się z Waszym podejściem i dziwię się, że otrzymał taki wpis nie mający nic wspólnego z pytaniem. To Wy nie czytacie ze zrozumieniem pytania. Nie pytał o poradę w rozbudowie/poprawie całego systemu tylko o suba zaznaczając jedynie, że są plany na wzmacniacz (też nie napisał jaki i do czego). Już nie jeden taki był co od razu posłuchał podobnych propozycji (bo miał budżet) a potem bez czytania FAQ i innych wartościowych, podpiętych tematów klepał same pytania co teraz zrobić, jak ustawić. I tylko część doświadczonych, nieznudzonych jeszcze i cierpliwych do takich pytań userów starała się pomóc. Po co to? Ponieważ nie padła prosta odp na zadane pytanie to ja odpowiem: nie, nie opłaca się dopłacać do vibe. U-dim zagra ok. jak na tę konstrukcję (mały sub pod fotelem). ps. Akurat słuchałem audio w niejednej "beemce" i nawet tam da się coś wymodzić- tylko trochę "gimnastyki" potrzeba i z głową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jedrula76 Posted August 2, 2024 Share Posted August 2, 2024 Owszem, zgodzę się że nie padła prosta odpowiedź na pytanie. Wynika to z tego iż uważam że jest to błędna droga. Wymiana na 8 calowe woofery pozostawiając je pod Ori radiem nie wniesie nic dobrego do systemu a wręcz przeciwnie. Przyniesienie efekt o którym sam wspomniałeś "dlaczego jest gorzej, ciszej?". Dlatego poleciłem w pierwszej kolejności dołożyć tweetery których w ogóle nie ma w wersji"Basic" a jako drugi krok dołożenie wzmaka ( tu przydało by się rozdzielić tw i mid od wooferów). Te zabiegi wniosą dużo więcej niż wymiana wooferów. Wiem to z autopsji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
djrobus1 Posted August 2, 2024 Share Posted August 2, 2024 Jędrula76 ja nie twierdziłem, że nie masz racji z wymianą przetworników. Jest to "niedźwięczne" auto ze słabym systemem i najlepiej iść jak piszesz ale nie od razu Rzym zbudowano. Sęk też w tym, że nie zawsze "dobre rady" są na tą chwilę potrzebne. I nie wiemy, jakie plany i możliwości ma autor wątku. Pamiętam swoje pierwsze pytania i niesamowity nerw, jak zamiast usłyszeć prostą odp. na swoje pytanie musiałem czytać rozległe mądrości a i tak realizowałem swój zamysł (na tamtą chwilę). Chciałem zmienić jedną rzecz aby się przekonać co wniesie i dlaczemu a czytałem podobne wpisy jak tu. Czasem trzeba małymi kroczkami iść do celu i czasem mieć wpadki- nauka na własnych decyzjach jest najlepsza. Podsumowując i nie przeciągając zbędnej dyskusji: moim zdaniem za mało wiemy o chęciach i możliwościach autora do zmian aby tak rozbudowywać ten wątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted August 2, 2024 Share Posted August 2, 2024 djrobus1, jeśli można i się uda to fajnie jest się uczyć na czyichś błędach a niekonieczne na swoich Swoje pierwsze nagłośnienie w Fordzie Escorcie również chciałem budować od zalania wszystkiego basem i wrzuceniem 6/9 w półkę Chodź niby czytałem i niby wiedziałem że to jednak nie tak powinno się począć... Na szczęście okazało się że na pewnym zlocie pogadałem z ziomkiem z jednego osiedla który jak barankowi wytłumaczył co i jak... wpadła jednostka centralna... wpadł system odseparowany w odpowiednio przygotowane drzwi... następnie piec wtedy dwukanałowy a na szarym końcu pojawił się monoblock z subem. Ogólnie temat rzeka ale można naprawdę zacząć nie najgorzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now