Jump to content

Dobór głośników

Recommended Posts

Witam grupę, stoję przed wyborem głośników pod fotel do e91 w nagłośnieniu basic, znalazłem takie dwie oferty
1. https://allegro.pl/oferta/u-dimension-glow-8-bmw-2x-subwoofer-pod-fotel-do-bmw-serii-e-f-12926085690
2. https://allegro.pl/oferta/glosniki-basowe-pod-fotel-bmw-e60-e65-e90-e91-e92-vibe-bmw8-v4-koszalin-14916444578
Czy opłaca się dołożyć te trzy stówki do vibe’ow czy brać u-dimensiony? 
Aktualnie nie mam wzmaka ale w przyszłości też planuje ten zakup

Moim zdaniem nie tędy droga. Mając "Basic" pierwszą zająłbym się góra( dołożenie tweeterów, zmiana mid) potem wzmacniacz ( najlepiej z dsp) a w kroku trzecimi wooferami.

Wymiana samych wooferów, na bardziej wymagające prądowo pozostawiając je pod Ori radiem może tylko pogorszyć efekt.

Brawo WY (Jedrula i Szczurek)

Nie wiem jak Wy panowie ale ja zaczynałem przygodę z car audio na studiach, w latach 2000-2004 i po zainstalowaniu systemu audio liczyło się tylko aby grało czysto, głośno i z duuużym basem. Na wolumenie w stolicy nabyte radio kenwood, które na tamte czasy było wysoką półką (niepełna zwrotka 2way + sub, czasówki, loudnesy itp...) było dla mnie nie do ogarnięcia. Klikam, coś się zmienia (bo słyszę) ale nie wiem jak powinno być. Instrukcji brak, internet tylko na uczelni i kwas. Rok, dwa uczyłem się słuchać, co to jest scena, jej środek, półśrodki, że ma grać z przodu a nie z tylnej półki. Dopiero pierwsze zawody sq PASCA (jako obserwator), kontakt z ludźmi z doświadczeniem, odsłuchy w ich autach "otworzyły uszy" na słuchanie.

Tu człowiek zaczyna zabawę z car audio i propozycja wzmacniacza z dsp. To ma sens (wg mnie) tylko jeżeli instalacja będzie robiona w profi zakładzie i po ustawieniu wszystkiego będzie tylko słuchanie. Jeżeli nie ma jeszcze Przemek doświadczenia, nie wie co i jak to niech wymieni głośniki na lepsze jakościowo i nie wymagające prądowo, może przy okazji wymiany usztywni trochę drzwi, tapicerkę i będzie ok na początek. A jak wsadzi końcówkę dsp- dostanie możliwość "miliona" kombinacji i opcji do zmiany i co? DUPA. Nie osłuchany, nie doświadczony w ustawianiu co sam zrobi- nic lub bardzo niewiele. Potem będą dziesiątki postów jak ustawić cięcia, jak czasy, jak gain itp., itd.... i czemu jest gorzej niż na początku.

Ja przerobiłem już trochę sprzętu, słyszałem i zrobiłem niejedną instalację ale w 3way i zaawansowane procesory się nie pcham a mogę- tylko po co?

Lepsze wrogiem dobrego- tak jak pisałem wyżej niech zmieni przetworniki na lepsze, jakościowe, solidnie je zainstaluje, podklei wrota z tapicerką matami i się cieszy z grania.

@djrobus1 Brawo Ty 👏

Może zanim kogoś skrytykujesz przeczytaj jego post ze zrozumieniem proszę.

Następnie zapoznaj się ze specyfiką auta o którym mowa, jak jest zbudowany w nim fabryczny system audio. Dopiero wtedy napisz rozprawkę. Chętnie skorzystam z twojego bogatego doświadczenia i nauczę się czegoś nowego.

Pozdrawiam 

Ja nie krytykuję a jedynie nie zgadzam się z Waszym podejściem i dziwię się, że otrzymał taki wpis nie mający nic wspólnego z pytaniem. To Wy nie czytacie ze zrozumieniem pytania. Nie pytał o poradę w rozbudowie/poprawie całego systemu tylko o suba zaznaczając jedynie, że są plany na wzmacniacz (też nie napisał jaki i do czego).

Już nie jeden taki był co od razu posłuchał podobnych propozycji (bo miał budżet) a potem bez czytania FAQ i innych wartościowych, podpiętych tematów klepał same pytania co teraz zrobić, jak ustawić. I tylko część doświadczonych, nieznudzonych jeszcze i cierpliwych do takich pytań userów starała się pomóc. Po co to?

Ponieważ nie padła prosta odp na zadane pytanie to ja odpowiem: nie, nie opłaca się dopłacać do vibe. U-dim zagra ok. jak na tę konstrukcję (mały sub pod fotelem).

ps. Akurat słuchałem audio w niejednej "beemce" i nawet tam da się coś wymodzić- tylko trochę "gimnastyki" potrzeba i z głową.  

Owszem, zgodzę się że nie padła prosta odpowiedź na pytanie. Wynika to z tego iż uważam że jest to błędna droga. Wymiana na  8 calowe woofery pozostawiając je pod Ori radiem nie wniesie nic dobrego do systemu a wręcz przeciwnie. Przyniesienie efekt o którym sam wspomniałeś "dlaczego jest gorzej, ciszej?".

Dlatego poleciłem w pierwszej kolejności dołożyć tweetery których w ogóle nie ma w wersji"Basic" a jako drugi krok dołożenie wzmaka ( tu przydało by się rozdzielić tw i mid od wooferów). Te zabiegi wniosą dużo więcej niż wymiana wooferów. Wiem to z autopsji.

Jędrula76 ja nie twierdziłem, że nie masz racji z wymianą przetworników. Jest to "niedźwięczne" auto ze słabym systemem i najlepiej iść jak piszesz ale nie od razu Rzym zbudowano.

Sęk też w tym, że nie zawsze "dobre rady" są na tą chwilę potrzebne. I nie wiemy, jakie plany i możliwości ma autor wątku. Pamiętam swoje pierwsze pytania i niesamowity nerw, jak zamiast usłyszeć prostą odp. na swoje pytanie musiałem czytać rozległe mądrości a i tak realizowałem swój zamysł (na tamtą chwilę). Chciałem zmienić jedną rzecz aby się przekonać co wniesie i dlaczemu a czytałem podobne wpisy jak tu. Czasem trzeba małymi kroczkami iść do celu i czasem mieć wpadki- nauka na własnych decyzjach jest najlepsza. 

Podsumowując i nie przeciągając zbędnej dyskusji: moim zdaniem za mało wiemy o chęciach i możliwościach autora do zmian aby tak rozbudowywać ten wątek. 

djrobus1, jeśli można i się uda to fajnie jest się uczyć na czyichś błędach a niekonieczne na swoich :) Swoje pierwsze nagłośnienie w Fordzie Escorcie również chciałem budować od zalania wszystkiego basem i wrzuceniem 6/9 w półkę :D Chodź niby czytałem i niby wiedziałem że to jednak nie tak powinno się począć... Na szczęście okazało się że na pewnym zlocie pogadałem z ziomkiem z jednego osiedla który jak barankowi wytłumaczył co i jak... wpadła jednostka centralna... wpadł system odseparowany w odpowiednio przygotowane drzwi... następnie piec wtedy dwukanałowy a na szarym końcu pojawił się monoblock z subem.  Ogólnie temat rzeka ale można naprawdę zacząć nie najgorzej :)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
 Share

• Create New...