Dodge Grand Caravan Posted April 24 Share Posted April 24 Dzien dobry Forumowicze, zamierzam uaktualnic sprzet audio w staruszku - 911 SC z lat siedemdziesiatych Audio ktore odziedziczylem po poprzednim wlascicielu to: - Clarion DXZ555MP - napedza glosniki - drzwi przod Alpine 6256 coaxial (made in Japan) - Podszybie tyl j/w Alpine 6256 coaxial - tyl nie jest mi potrzebny - wystarczy przod i subwoofer (tylko pod siedzenie) Ciekaw jestem Waszych opini co do projektu. Zalozenia sa nastepujace - schludnie wizualnie ,radio ma miec nowoczesne funkcje - zestaw glosnomowiacy, streaming, bluetooth, cd, spotify, 1din. Grac ma lepiej niz to co teraz, , ale z racji na charakter samochodu (glosny, targa) nie bedzie to nigdy audiofilski salon, a wiec budzet do 2500 pln - nie super tanio ale bez szalenstw, procesorow etc. - jakie radio? na szczycie listy jest obecnie Kenwood KDC 9060DBT, JVC KDX 482DBT (Kenwood ale bez 5V wyjsc RCA, bez CD i Alexy), Pioneer DEH S720 DAB - cenowo jak Kenwood, a skromniejszy, 2V RCA) - poniewax chcialbym zostawic "fabryczny wyglad" i pozostac przy glosnikach coaxialnych jakie coaxy polecacie? - rozwazam alpine s2-s65, hertz mpx 165.3 pro, eton psx16, ground Zero Radioactive GZRF 6.5SQ . - czy do napedzenia glosnikow coax wystarczy mi jednostka centralna (wbudowany wzmacniacz). Niektore (no. Ground Zero) sa 3 Ohmowe, wiec moze nie ma co sie szarpac ze wzmacniaczem? - Jesli wzmacniacz to jaki? ( bardzo odpowiada mi Pioneer GM-D1004) - Jaki sub? Przymierzam sie do Pioneera TS-WX130AE Pzdr Michal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazar Posted April 25 Share Posted April 25 Szkoda byłoby mi czasu, pieniędzy i energii na wkładanie tego typu rzeczy do samochodu. Przywróciłbym oryginalne radio, zamontował zestaw 2-way w drzwiach (nie wiem czy można je jakoś wygłuszyć), prosty wzmacniacz z DSP i zestawem głośnomówiącym aby pominąć radio i łączyć się z nim bezpośrednio z telefonu. Subwoofer bym odpuścił. To co opisałaś jako "nie super tanio" to właśnie zestaw najtańszych komponentów, kompletnie nie pasujących do tego samochodu. Jeżeli to co opisałem powyżej nie wchodzi w grę, to odpuściłbym zabawę w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted April 25 Share Posted April 25 Dodge Grand Caravan, niestety ale khazar, lepiej wyjaśnić Ci tego nie mógł... szkoda zachodu coaxiale Tylko to są inne pieniążki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodge Grand Caravan Posted April 26 Author Share Posted April 26 Dziekuje bardzo za zimny prysznic 😁Powiem szczerze, ze kusi mnie zeby posluchac coax-ow. Przeciez KEF daje sobie rade w tej konfiguracji w domowym audio... Mam jeszcze Focale PS165FXE i po obejrzeniu filmow, jestem w stanie wyobrazic zamontowanie ich pod przelacznikiami elektrycznych szyb (jak na zalaczonym filmie). Kolejne pytanie - czy te tweetery zagraja lepiej on czy off axis? Podoba mi sie rozniez pomysl z dwoma subami pod siedzeniami. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 26 Share Posted April 26 3 godziny temu, Dodge Grand Caravan napisał: Dziekuje bardzo za zimny prysznic 😁Powiem szczerze, ze kusi mnie zeby posluchac coax-ow. Przeciez KEF daje sobie rade w tej konfiguracji w domowym audio... Przy podziale 300 Hz i budowie punktowego źródła dźwięku . Nie wystarczy tylko "coax" 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 26 Share Posted April 26 https://www.kef.pl/p431,kef-blade.html Cena za 1 szt 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodge Grand Caravan Posted April 26 Author Share Posted April 26 5 godzin temu, nakamichi napisał: Przy podziale 300 Hz i budowie punktowego źródła dźwięku . Nie wystarczy tylko "coax" 🙂 Zawsze się człowiek czegoś dowie! Zatem puszcze aktywnie i potne te je przy 300 hz😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 26 Share Posted April 26 42 minuty temu, Dodge Grand Caravan napisał: Zatem puszcze aktywnie i potne te je przy 300 hz😉 Im dalej w las tym więcej drzew. Z jednej strony ma być prosto i tanio a z drugiej już snujesz plany na więcej 😉 Może przemyśl czy na prawdę chcesz się pakować w tanie rozwiązania. Nie jeden tutaj zaczynał od zestawu za 500 PLN a skończył na systemie za 10 000 PLN i więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodge Grand Caravan Posted April 27 Author Share Posted April 27 11 godzin temu, szymin89 napisał: Im dalej w las tym więcej drzew. Z jednej strony ma być prosto i tanio a z drugiej już snujesz plany na więcej 😉 Może przemyśl czy na prawdę chcesz się pakować w tanie rozwiązania. Nie jeden tutaj zaczynał od zestawu za 500 PLN a skończył na systemie za 10 000 PLN i więcej. Snucie planow to wazna czesc tego hobby! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted April 27 Share Posted April 27 1 godzinę temu, Dodge Grand Caravan napisał: Snucie planow to wazna czesc tego hobby! I jak znam życie skończy się na grubym projekcie właśnie za to... trzymam kciuki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dodge Grand Caravan Posted May 11 Author Share Posted May 11 Etap pierwszy Kenwood KDC -BT960 siedzi. Moje pierwsze samodzielnie zamontowane radio Radyjko zacne, gra bez kompleksów w porównaniu z CD Yamaha w domowym zestawie. IMG_2148.mov IMG_2099.mov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted May 11 Share Posted May 11 Dodge Grand Caravan, rozumiem że zabawa została rozpoczęta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts