Jump to content

Jakie znacie zewnętrzne Bluetooth Ldac z optykiem

Recommended Posts

Chyba jednak nie wykminie jak połączyć CarPlaya ze strumieniowaniem muzyki do airporta… albo to albo to niestety.

co skłania mnie coraz bardziej do pomyślunku nad kupnem zewnetrznego dongla (najlepiej na USB) z obsługą Ldac oraz najważniejsze wyjściem optycznym. 
drugie pytanie, jaki używany tani, najlepiej z możliwością włożenia karty SD telefon na android który obliguje Ldaca, na którym można zainstalować Tidala. Poprostu będę mieć puszkę telefonu jako grajka. A iPhone jako centrum dowodzenia. 

Jak już masz kupić telefon, to kup sobie np. FiiO, będziesz miał LDAC, AptX HD, USB, coax i co tam sobie wymyślisz w kwestii połączenia. Nie mówiąc już o tym, że to po prostu dobre źródło dźwięku. Moje FiiO masz na giełdzie, na OLX też jest kilka ofert. 

Korzystając z FiiO nawet nie budowałem swojej biblioteki, tylko korzystałem z Tidala. Taki odtwarzacz to po prostu Android ze sklepem Google Play, tak samo jak telefon, tylko dzwonić z niego nie można 🙂 

Obecnie słucham muzyki z telefonu przy pomocy InLine USB HD Audio Adapter (33053I). Mam to urządzenie na stałe podłączone optykiem z dsp a pod telefon podłączam kablem otg. Po podłączeniu do telefonu w telefonie wyskakuje komunikat czy chcę by muzyka z tidala była odtwarzana na tym konwerterze i po potwierdzeniu mogę odpalać tidala. Mam porównanie z modułem bt ldac od audisona i jakość przez ten konwerter jest lepsza. 

W dniu 29.03.2024 o 11:25, szymin89 napisał:

Telefon ma tą zaletę że można do niego wsadzić kartę sim i zapomnieć o hotspotach czy zabieraniu urządzenia do domu w celu pobrania biblioteki.

Dlatego moje FiiO leży w szufladzie, bo nie chce mi się go wozić, pomimo tego, że jest znacznie lepszym źródłem.

W dniu 29.03.2024 o 06:19, Malcolm_x napisał:

Chyba jednak nie wykminie jak połączyć CarPlaya ze strumieniowaniem muzyki do airporta… albo to albo to niestety.

co skłania mnie coraz bardziej do pomyślunku nad kupnem zewnetrznego dongla (najlepiej na USB) z obsługą Ldac oraz najważniejsze wyjściem optycznym. 

Cześć 

Myślę że powinieneś jeszcze rozważyć xDuoo XQ-50 Pro2 korzystam w połączeniu z P Six DSP i powiem ci że jestem zadowolony z tego rozwiązania, jakościowo na pewno na duży plus no i wygodniej niż za każdym razem USB podpinać pod proca.  

• 4 weeks later...
8 godzin temu, tomx napisał:

Tak przy okazji tematu wpadł mi jeszcze w oko Audison B-Con ktoś na forum korzysta z tego rozwiązania??

Jak dobrze pamiętam to @przemas1988 ma to ustrojstwo 😉.

Od siebie do stawki dorzucę wszystko mające FiiO Br13. 

9 godzin temu, tomx napisał:

Tak przy okazji tematu wpadł mi jeszcze w oko Audison B-Con ktoś na forum korzysta z tego rozwiązania??

Mam b-cona podłączonego pod audisona af c8.14 bit. 

W komplecie z procesorem audisona bardzo fajnie to działa. Jakościowo przy słuchaniu z tidala 16 bit 44,1 kHz jest tylko trochę gorzej jak bezpośrednio optykiem do procesora.  No ale jest wygodniej bo nie trzeba kabli do telefonu podłączać. 

Problemem b-cona jest to że nie mając procesora audisona nie ma za bardzo możliwości aktualizowania w nim firmware. A odkąd go mam już były chyba z 3 aktualizacje. 

• 3 weeks later...
  • 4 months later...

Witam,czy ten audison b con umożliwi podłączenie np.FIIO optykiem i wypuszczenie analogowo do wzmacniaczy?Jak to podłączyć?Posiadam dwa wzmacniacze,jeden do suba a drugi na przód.Po starej instalacji został mi konwerter coax/optyk a żródłem było fiio.Teraz chcę podłączyć się fiio cyfrowo i wypuścić to na wzmacniacze czy to będzie działać?

Na pewno b-con przesyła sygnał z wejścia optycznego na wyjście optyczne ale nie wiem czy może też przesyłać dźwięk z wejścia optycznego na wyjścia rca. Z bt na rca na pewno przesyła.

@utex Nie myślałeś może żeby ciut dołożyć i przygarnąć jakieś dsp z drugiej ręki, i sygnał z Fiio wysłać do niego? 

Moim zdaniem warto chociażby dla samych czasówek. Reszta to bonus 😉.

A jakie to masz Fiio które ma wyjście optyczne? 

Cześć Jedrula dzięki za odpisanie.Oczywiście fiio z cyfrowym wyjściem, nie optycznym.Fiio x5mk3.Miałem dsp od helixa mini ale musiałem sprzedać.Teraz nie widzę ofert czy to u nas na giełdzie czy na olx.Ogólnie temat z tym b con ,to jak pisał sprzedawca ma sens jeśli podłączamy się do dsp,więc odpuszczam.Jest mosconi i mosconi atom 4 to 6 w internecie które mogę kupić ale najbardziej zależało by mi na helixie.Nie jestem pewien jeszcze tego mosconi atom 4 to 6 czy ma wsparcie w oprogramowaniu i czy jest prosty i czytelny w ustawieniach.Na tą chwilę mam radio które ma auto time aligment czyli ustawia głośniki wedłog pomiarów z mikrofonu i nie wiem czy iść w procesor bo dzwięk jest całkiem ok.Pioneer avh 6300 bt chyba taki model.Mosconi atom 4 to 6 za 1050 zł tyle mogę przeznaczyć a lepiej jeszcze mniej.

Ok,kupiłem mosconi atomo 4to6 :) teraz szukam do niego regulatora głośności jak najtaniej więc same pokrętło.Czy możecie podpowiedzieć bo w opisie pisze że pilot to nazywa się rtc.Po wpisaniu w google wyswietla mi się pilot ale w opisie jest napisane że to regulator basu.Jeśli ktoś ma na sprzedaż,lub podpowie czego szukać będę wdzięczny.

Jeśli trzeba rc mini to czy ten z aukcji by pasował?

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-procesor-mosconi-d2-100-4-dsp-rc-mini-helix-audison-musway-CID99-ID11mMr7.html

Przepraszam za post pod postem.

Czy mosconi dsp atomo 4to6 ma w zestawie kable do wejść rca i kostki podłączeniowe?

Czy według tej tabeli mosconi atomo 4/6 obsługuje rca.2?Tu jest na samym dole wersja matrix ale u mnie nie pisze matrix.

Kompatibilitaet-DSP-Produkte-43946557.we