Maccer Posted November 18 Share Posted November 18 Cześć, zwracam do was w celu zasięgnięcia opinii, sprawa wygląda następująco. W aucie mam zainstalowane głośniki Audio System M165EVO2 Cytat Pasmo przenoszenia: 50Hz - 22kHz Skuteczność: 92dB Impedancja: 3 Ohm Moc: 2 x 130W MAX / 90W RMS Drzwi oczywiście wygłuszone, głośniki podpięte pod fabryczne radio nie dają z siebie wszystkiego więc chcę kupić wzmacniacz. I teraz uwaga 1. Wzmacniacz musi być 4 kanałowy bo w przyszłości na pewno kupię subwoofer +/- 250W w zamkniętej obudowie, 2. musi mieć auto high lvl input bo będzie grało z fabrycznym radiem 3. Nie chciałbym przekroczyć 1200zł na sam wzmacniacz bo jeszcze muszę dokupić kable. Wybrałem sobie 2 modele wzmacniaczy Audio System M-90.4 Cytat Klasa A/B, technologia SMD, Zasilacz mocy MOS-FET, Stabilny przy 2 ohm na kanał, FSA - regulowany system opóźnienia czasowego w przednim lewym kanale w celu ustawienia sceny dźwiękowej przed kierowcą, Masywny aluminiowy radiator z wentylatorem, Wejście hi-input pod fabryczne radia z funkcją automatycznego uruchomienia się po otrzymaniu sygnału audio, Moc przy 14,4V: Moc RMS przy połączeniu zmostkowanym 2 x 320 W, Moc RMS, 2 Ohm 4 x 160 W, Moc RMS, 4 Ohm 4 x 90 W, THD < 0,036%, Stosunek sygnał/szum > 90 dB, Pasmo przenoszenia 10Hz - 60kHz, Zabezpieczenie 2 x 30A, Filtr dolnoprzepustowy z płynną regulacją 50 - 3500 Hz (12 dB na oktawę), Filtr górnoprzepustowy/subsoniczny z płynną regulacją 25 - 3500Hz (12 dB na oktawę), Ustawienia zwrotnicy LP/HP/wyłączony, Czułość wejściowa 0,2V - 8V, Oraz tańszy Audio System Carbon 250.4 Cytat Nowy ulepszony model 2023 Teraz więcej mocy: 4x65W przy 4 Ohm, 4x110W RMS przy 2 Ohm 2x 220W RMS przy 4 Ohm w mostku NOWOŚĆ- gniazdo do opcjonalnego sterownika subwoofera AS RTC Dołożono wyjście RCA dla kolejnego wzmacniacza Nagrodzony tytułem Product Of The Year 2022 magazynu Car&HiFi Bardzo wysoka jakość dźwięku w szokująco niskiej cenie Bardzo niski poziom zniekształceń nieliniowych, niskie szumy! Płynnie regulowane, przełączane filtry HPF i LPF 0,2-8 Volt Czułość wejściowa wejścia liniowe RCA oraz dodatkowe Hi-Level do podłączenia radia bez wyjść głośnikowych Tryb Hi-Level z automatycznym załączaniem wzmacniacza po wykryciu składowej stałej w sygnale audio Carbon 250.4 chyba będzie za słaby na opcje z subwooferem jedynie 220W RMS w mostku, zawsze się słyszy ze wzmacniacz powinien być delikatnie mocniejszy niż maksymalna moc RMS jaką może przyjąć głośnik. Może jakieś inne modele? tylko proszę koniecznie z automatycznym High lvl input. Czy do takich mocy starczą mi kable zasilające OFC o przekroju 20mm? Czy trzeba grubsze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted November 20 Share Posted November 20 W dniu 18.11.2023 o 13:10, Maccer napisał: Może jakieś inne modele? tylko proszę koniecznie z automatycznym High lvl input Z tym pytaniem zgłosiłbym się do sklepu w którym znalazłeś te wzmacniacze. Ciężko znać wszystkie modele i ich specyfikację. W dniu 18.11.2023 o 13:10, Maccer napisał: Czy do takich mocy starczą mi kable zasilające OFC o przekroju 20mm? Jak masz na myśli 20mm2 to starcza w zupełności. Tylko doczytaj dokładnie, czasem sprzedają kable CCA-OFC, aluminium pokryte miedzią ale ze zwiększoną ilością miedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maccer Posted November 20 Author Share Posted November 20 15 minut temu, Jankus napisał: Jak masz na myśli 20mm2 to starcza w zupełności. Tak 20mm2 OFC. Dzięki za odpowiedź Ogólnie o tych sprzętach audio system same dobre rzeczy słyszę, z głośników jestem zadowolony a o wzmacniaczach ktoś słyszał, używał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted November 20 Share Posted November 20 Na forum to seria HX się pojawiała. Wszystko zależy od gustów i guścików, co wzmacniacz to inny profil brzmienia. Ale są to niuanse, czasem bardziej subtelne a czasem zupełnie dwa różne światy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maccer Posted November 20 Author Share Posted November 20 Spoko rozumiem Myślę, że cokolwiek z nawet średniej półki zrobi tu ogromną różnicę względem fabrycznego wzmacniacza Saaba o mocy 150W max na 7 kanałów. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź w temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domino987 Posted November 20 Share Posted November 20 Seria Carbon - nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maccer Posted November 25 Author Share Posted November 25 Spoko, budżetowa opcja więc się domyślam bez szału Wpadł mi w oko też Audison SR 4.500 tylko to klasa D. Wszyscy na zagranicznych forach chwalą, że świetny stosunek cena/jakość ale jednak w tej samej kategorii cenowej klasa A/B zagra lepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts