Tomasz K Posted Friday at 07:55 AM Share Posted Friday at 07:55 AM Dzień Dobry. Mam pytanie do forumowiczów którzy orientują się w temacie jakości i skuteczności głośników samochodowych. Jestem muzykiem pół amatorem i potrzebowałem dodatkowego kanału nagłośnienia do grania w salkach knajpowych, tak by nie taszczyć z sobą dodatkowego gratu. Zrobiłem sobie na próbę dodatkowe źródło nagłośnienia montując mały wzmacniacz samochodowy wewnątrz wolnej przestrzeni we wzmacniaczu gitarowym. Wzmacniaczyk to Blow ZR210 70 W https://blow.pl/produkty/wzmacniacz-audio-dwukanalowy-blow-zr210-2x70w-d-1503/ Zależało mi by wzmacniaczyk miał regulację poziomu na wejściu. I taką on posiada. Do tego przedwzmacniacz z equalizerem w formie gitarowego efektu w moim pedalboardzie. W skrzyni wzmacniacza gitarowego mam miejsce jedynie na dwa głośniki 130 mm. 165 mm już mi nie wejdą. Na próbę wstawiłem dwa tanie głośniki o mocy max 160 W i RMS 80 W przy skuteczności 93 dB (chociaż z góry założyłem że w cenie 40 zł za jedną sztukę to bzdura). I ten system mi się sprawdza, chociaż zmienię jeszcze ten przedwzmacniacz, na zabudowany w skrzyni wzmacniacza z gałkami które umieszczę na jego obudowie. Sprawdziłem działa i w pełni jest to wszystko funkcjonalne. Głośność jest dostateczna do zastosowań. Jednak te głośniczki (wstawione na próbę by nie popadać w koszty jak system się nie sprawdzi) popierdują przy graniu głośno. Ten dodatkowy kanał nagłośnienia obsługuje loopera (coś co zapętla mi fragmenty podkładu nagrane na żywo) który ma w sobie automat perkusyjny. Do ścieżki perkusji dogrywam sobie ścieżkę basu i dodatkowo dwie do trzech ścieżek gitary. Więc z głośniczków płynie perkusja, bas i dwie do trzech ścieżek gitary. To co gram finalnie, po zbudowaniu na looperze pętli (czyli gitara prowadząc) płynie już ze wzmacniacza gitarowego i z jego głośnika, więc nie obciąża tego dodatkowego kanału. Jeżeli mówię o perkusji i basie to mam na myśli standardowe bass i perkusje znaną z muzyki rokowej. Nie interesują mnie ekstremalnie niskie basy i bębny z muzyki techno i tym podobne. Nie muszę słuchaczom przesuwać organów wewnętrznych dźwiękiem. Moje pytanie adresuję do tych co mają wiedzę odnośnie głośników samochodowych. Ich jakości i skuteczności. Jakie sobie docelowo kupić głośniki 130 mm do tego wzmacniacza Blow ZR210 70 W, by poprawić jakość dźwięku. Z góry mówię że nie potrzebuję audiofilskiej jakości. To do grania w knajpce, gdzie coś ma wypełniać ciszę. Z góry dziękuję za rady odnośnie zakupu. Pytam bo nie za wiele wiem o głośnikach typowo samochodowych. Potrafił bym doradzić odnośnie głośników gitarowych montowanych we wzmacniaczach, ale o tych montowanych w autach nie mam pojęcia. Wybrałem takie rozwiązanie ze względu na znakomity stosunek wielkości głośników do głośności, no i oczywiście ze względu na koszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted Friday at 11:01 AM Share Posted Friday at 11:01 AM Tutaj nie są winne głośniki tylko wzmacniacz a raczej brak filtrów. Puszczając pełne pasmo zbyt obciążasz je i stąd te 'pierdzenie'. Ten wzmacniacz to i tak jakaś pomyłka, podejrzewam że siedzi tam jakiś scalak TDA i tyle. Można by spróbować obciąć niskie tony prostym filtrem, zwykły kondensator 500uF w szereg dla każdego 13 cm głośnika powinien wystarczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz K Posted Friday at 12:45 PM Author Share Posted Friday at 12:45 PM Proszę Szanownego Pana ja dokładnie kumam o co chodzi. Mam na preampie siedmiozakresowy korektor. W zabawie w dźwięk siedzę od lat tylko tyle że w temacie wzmacniaczy gitarowych Ja tylko pytam O DOBRE GŁOŚNIKI 130 mm, bo na próbę zamontowałem TANIE i KIEPSKIE. Nie siedzę w głośnikach poza głośnikami do gitary i nie wiem jakie sobie kupić. Chciałbym tylko by mi ktoś polecił dobre głośniki i nic więcej nie potrzebuję. Z opinni jakie czytałem o małych szerokopasmowych głośnikach wywnioskowałem że mogą być dobre te: https://carhifi24.pl/rtv-i-agd/sprzet-car-audio/glosniki/130-i-135-mm/hertz-dsk-130-glosniki-samochodowe-13cm-130mm-system.html , Ale chciałem podpytać ludzi co w tych głośnikach siedzą. Nic poza tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michas75 Posted Friday at 12:53 PM Share Posted Friday at 12:53 PM Focal PS130FE przykładowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted Friday at 03:33 PM Share Posted Friday at 03:33 PM Rozumiem o co chodzi. Myślę że Twoje problemy są związane bardziej z wzmacniaczem niż z głośnikami. Jesli jednak chcesz najpierw wymienić głośniki to podany przez Ciebie Hertz może się nadać, polecał bym wziąć jednak wersję coax. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted Friday at 04:32 PM Share Posted Friday at 04:32 PM Jak plotkujemy o firmie Hertz i głośnikach do car audio mogących zarabiać w lokalu, to może ten model: https://hertz-audio.com/product/cx-130/ Powinien całkiem przyzwoicie zagrać w zamkniętej budce. Cena za dwie sztuki nieco "spora" - ok. 300.00- za parę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz K Posted Friday at 05:37 PM Author Share Posted Friday at 05:37 PM Dziękuje za podpowiedzi. Myślę że ten Herc bo ma rozsądną cenę. A wracając do wzmacniacza o którym pisze Pan Szymin. To jaki by Pan polecił. I tak tak miałem kupować drugi, bo montuję sobie mini skrzyneczkę którą bym mógł podłączać do akumulatora i grać na gitarze w czasie wyjazdów. Więc ten Blow się i tanie głośniczki się nie zmarnują. Z przedwzmacniaczami nie ma problemu bo sam sobie je robię. Tylko musi być mały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted Friday at 06:15 PM Share Posted Friday at 06:15 PM (edited) Jak Coś małego, to może Stetsom: https://masori.de/en/collections/2-kanal-verstarker/products/ir-160-2-rca Jak widać - paczka papierosów. Moc 2 x 45W/4 ohm przy 13.8V. Z aku pewnie w granicach 2 x 30W. Brak filtrów. Ale to zdaje się nie jest problemem. Manual: IR160.2 | Stetsom lub: IR160.2 RCA | Stetsom Jak dobrze widzę, wysyłka w UE za free. PS. Może też pracować w B-R. W obu przypadkach netto w granicach 10 litrów dla jednej sztuki. Dla b-r strojenie 80Hz. Edited Friday at 06:26 PM by grzeczny_52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted Friday at 07:50 PM Share Posted Friday at 07:50 PM Szcuesze mowiac to wzmacniacz samochodowy zasilany z zasilacza of laptopa jeśli dobrze widzę to średni pomysł. Tutaj lepszy był by nawet jakiś kit do składania na TDA7294. No chyba że musi być wzmacniacz samochodowy, z tych tańszych to i Magnat, Mac Audio, Crunch by się nadał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz K Posted Saturday at 01:46 AM Author Share Posted Saturday at 01:46 AM To nie zasilacz od laptopa, lecz 8 amperowy zasilacz 12 v. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted Saturday at 11:48 AM Share Posted Saturday at 11:48 AM Tym lepiej, tyle wystarczy do Twoich celów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts