Jump to content

Radio, wzmacniacz

Maniek0509
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy i nie wiem za bardzo gdzie co i jak ale mam pytanie,chciałem na początek w swoim aucie podłączyć pod samo radio 4 glosniki (2x13 na przodzie i 2x16 na tyle) wraz tweeterami. Ale chciałbym później dodać jeszcze do tego dodatkowo 2x16 na przodzie i 2x16 na tyle i dodatkowo subwoofer. Potrzebny jest oczywiście wzmacniacz ale ilu kanałowy jest potrzebny do takiej ilości i ile wyjść kanalow z radia. Ogólnie jestem zielony w tym temacie więc jeśli moglibyście coś polecić(np glosniki 13 z tweeterami co by mialy w miare dobry bas, aczkolwiek wiem, ze z 13 ciezko uzyskac dobry bas i nie za miliony monet, czyli zestaw do maks 300-400zl)to byłbym wdzięczny. 

Pozdrawiam 

Nie wiem czy montowanie takiej ilości głośników ma sens. Lepiej byłoby dać lepszy jakościowo zestaw odseparowany z przodu i suba plus ewentualnie z tyłu niż kupę tańszych głośników. 

Kiedyś miałem passata b5 z zestawem odseparowanym z przodu i subem i nikt nie narzekał że nie ma głośników z tyłu mimo że auto dość duże.

Maniek0509nie liczy się ilość a jakość głośników oraz piec pod jakim grają. Osobiście zacząłbym od wygłuszenia, przygotowania drzwi i poprawnego montażu zestawu odseparowanego a to też nie są tanie rzeczy... o jakim aucie w ogóle mówimy ? Klocki możesz sukcesywnie sobie dokładać na tyle na ile hajs Ci będzie pozwalał... tym sposobem jest szansa że zbudujesz lepsze granie :)

Mercedes W124 sedan, jeśli chodzi o miejsca to chce pozostać przy oryginalnych czyli przód w podszybiu i tyl w półce. Jeszcze jakby mi soe trafił zestaw boczków na przód od activebass to wtedy tam jeszcze można coś upchać. Ja wiem, że najlepiej byłoby w panelu w drzwiach itd ale zależy mi też na oryginalnym wnętrzu