fajnygosc Posted April 15 Share Posted April 15 Witam serdecznie. Potrzebuję skorzystać z ogromnej wiedzy szanownych forumowiczów. Będę budował skrzynię bass reflex do głośnika HiFonics ZRX12D2 według zaleceń producenta, które zamieszczam. Ze względu na fakt, że samochód to cabrio, mam mocno ograniczone możliwości co do wielkości i usytuowania skrzyni. Maksymalne wymiary zewnętrzne, które się zmieszczą do bagażnika to: szerokość 66 cm, wysokość 35 cm, głębokość na dole 39 cm, na górze 28 cm, co przy MDF 18 mm i podwójnej przedniej ściance daje pojemność 55,058 litra brutto. Skrzynia musi stać na samym brzegu bagażnika, a głośnik musi być na pochylonej ściance skierowany w stronę przodu samochodu. W związku z takim kształtem skrzyni, bass reflex muszę umieścić na ściance bocznej. I teraz pytanie, jak najlepiej rozmieścić te elementy? Głośnik bliżej tej ścianki z BR, dalej, czy normalnie na środku? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy takiej konfiguracji? A może jednak zagięty bass reflex umieszczony na froncie? Tylko czy można go dać na pochyloną ściankę? Jakie będzie najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc, bo chcę to zrobić poprawnie i nie zepsuć efektu głupim błędem. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale tak na wszelki wypadek: samochód - Audi A4 B6 cabrio, muzyka - głównie basshall, dancehall, reggaeton, moombahton, tropical house. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted April 15 Share Posted April 15 Modyfikując wersję "Sound Quality" otrzymasz: - Vbrutto 51 litry (plus drugi front 18mm da ok. 55 litrów brutto) - Vnetto 41 litry - port Fi 125mm i L 500mm - rurowy na froncie załamany, lub wylot bez załamań z prawej lub lewej strony - Fs 38Hz - opóźnienie 19,2ms przy 38Hz - F0 34Hz - F3 31Hz Dać filtr LPF przy 50Hz/24dB Formatki 18mm, będziesz miał zapas dla podwójnego frontu. Ma ciut wyższy parametr F3, lecz wynagrodzone jest to mniejszym opóźnieniem. I spełni wymagania co do wymiarów skrzyni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fajnygosc Posted April 15 Author Share Posted April 15 To lepiej zrobić skrzynię 51 litrów niż 55 litrów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts