Mario 1010 Posted February 18 Share Posted February 18 Witam, Panowie potrzebuje pomocy. Posiadam procesor Zapco dsp-z8 iv ii, traf chciał że kiedy w czasie kalibracji systemu procesor był podłączony do laptopa przez USB. W tym czasie w laptopie powstało zwarcie przez zimny lut , spaliło płytę główną i procesor od laptopa . Kupiłem nowego laptopa i nie mogę się połączyć z procesorem zapco. Podłączam przewód USB , gdy władam 2koniec do laptopa zapala się podświetlenie wejścia procesora lecz komputer w ogóle nie widzi urządzenia. Sprawdzałem w menadżer urządzeń nie widzi go po USB. Sprawdzane na 2 laptopach. Procesor gra , łączy się przez bt i wszystko wygląda w porządku . Pytanie czy macie jakieś pomysły albo kogoś kto pomoże mi w marce zapco aby sprawdzić czy nic się nie stało z wejściem do procesora i go naprawi? Szukam kogoś sprawdzonego i rzetelnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted February 18 Share Posted February 18 Nie miałeś przypadkiem podłączonego laptopa pod zasilanie? Kiedyś tak uwaliłem swojego laptopa do diagnostyki- bateria padła a ja chciałem szybko odczytać błędy i podłączyłem do zasilania przez gniazdo zapalniczki. W Mosconi 6to8 miałem nie aktywny USB port bo nóżka odczepiła/odlutowała przy płycie głównej. Podejrzewam że poleciała gdzieś masa lub w procku gniazdo nie wytrzymało. Wątpię żeby gwarancja w tym przypadku działała ale możesz spróbować go oddać jeśli go nie rozkręcałeś. Przy takich problemach to jak zwykle, nakamichi lub Van_Gandalf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted February 18 Author Share Posted February 18 10 minut temu, szymin89 napisał: Nie miałeś przypadkiem podłączonego laptopa pod zasilanie? Laptop Chodził z baterii. Procek już nie ma gwarancji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted February 18 Share Posted February 18 Ok. To tak jak pisałem, z forum to zaufane osoby. Kontaktuj się, może coś zbitego będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted February 18 Author Share Posted February 18 Ok. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marta189 Posted February 21 Share Posted February 21 Miałem podobny przypadek z procesorem, tylko mój padł całkiem, naprawił go Passca sound Serwis z Wrocławia. Z forum nikt nie chciał się podjąć naprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu81 Posted March 15 Share Posted March 15 W dniu 18.02.2023 o 18:01, Mario 1010 napisał: Kolego napisz co było uwalone dla potomnych 😛 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts