Jump to content

Polećcie jakiś smartfon jako źródło

lukassikora
 Share

Recommended Posts

Witajcie. Rozglądam się powoli za nowym smarkiem, obecnie mam już ponad 2 lata Huawei p30 pro i zdecydowanie nie jest to najlepsze źródło dźwięku czy to po USB czy BT. Szukam czegoś co będzie mieć bardzo dobry aparat oraz właśnie będzie dobrym źródłem dźwięku. Zastanawiałem się nad Asus zenfone 9, budżet powiedzmy do 4000 zł 

Zerknij na Xperie 5 Mark IV. Do tego coś z LDAC typu ifi zen blue i zapominasz o USB. Ma drobne niedoskonałości ale taki zakup to zawsze jakieś kompromisy. Asusa też brałem pod uwagę ale nie żałuję wyboru sony. Muzycznie raczej nie do przebicia. 

Brałem pod uwagę też sony, nawet flagowca, zawsze miałem gdzieś słabość do nich. No i mają wejście słuchawkowe 😂 Obecnie mam daca xduoo XQ-50 połączony światłowodem z alpine h701. 

Jest już trochę w sieci info i filmów na YT.  I według mnie w 5 wygląda to trochę lepiej niż w 1 ale absolutnie nie namawiam tylko chcę pomóc. A przy 4K to chyba wszystko się grzeje na GoPro to można jajecznicę smażyć. W sumie to może zrobię test i dam Ci znać jak to wypadło. 

Jest już trochę w sieci info i filmów na YT.  I według mnie w 5 wygląda to trochę lepiej niż w 1 ale absolutnie nie namawiam tylko chcę pomóc. A przy 4K to chyba wszystko się grzeje na GoPro to można jajecznicę smażyć. W sumie to może zrobię test i dam Ci znać jak to wypadło. 

Wynik testu: 

31 minut filmu w 4K. Po siedmiu minutach telefon zrobił się lekko ciepły ( jak przy szybkim ładowaniu), po następnych pięciu był już wyraźnie ciepły ale na pewno nie gorący.  I tak już pozostało do końca. Brak komunikatów o przegrzewaniu jak to pokazują filmiki z YT. 

Mocno się interesuje tymi modelami, ale widzę że póki co nie są oferowane przez operatorów, zostaje więc czekać na jakąś dobrą promocje. Zaznaczę też że jeśli ktoś by chciał coś jeszcze proponować, to samsung odpada, nad ogryzkiem się też zastanawiam ale chyba się nie przestawię 

W dniu 27.01.2023 o 15:08, lukassikora napisał:

obecnie mam już ponad 2 lata Huawei p30 pro i zdecydowanie nie jest to najlepsze źródło dźwięku czy to po USB czy BT

A grałeś tym z aplikacji USB Audio Player PRO czy z "gołego" Androida? Do czego podpinasz to po USB i jakie jest źródło muzyki?

W dniu 27.01.2023 o 15:08, lukassikora napisał:

Zastanawiałem się nad Asus zenfone 9

Dobry DAC w tym telefonie nie pomoże w graniu po USB i bluetooth bo w tym przypadku sygnał wychodzi cyfrowo. Korzyść z tego DAC'a będzie przy sygnale analogowym wypuszczanym przez złącze jack.

W dniu 27.01.2023 o 15:43, kamill8848 napisał:

W tym budżecie iPhone 11/12 PRO

iPhone łącznie z najnowszym mają "aże" kodek SBC i AAC na bluetooth.

Grałem po USB Audio Player, ale niestety strasznie cicho gra ten dac przez USB, przez BT jest wszystko okej. Wejście słuchawkowe przyda się głównie do używania słuchawek i okazyjnie w starszych samochodach do połączenia przez aux 

Godzinę temu, lukassikora napisał:

Grałem po USB Audio Player, ale niestety strasznie cicho gra ten dac przez USB

To coś źle ustawiłeś. Nie ma takiej opcji. UAPP ma też swój slider volume i zakładam, że tam jest problem. Każdy telefon po USB (i UAPP) zagra tak samo "głośno" (tj. 0dBFS).