Black Bull Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 Hej. Posiadam monoblok Audison SR1DK, który uległ uszkodzeniu. Pisałem do bodajże 8-10 serwisów i żaden nie zamierza podjąć się naprawy wzmacniacza car audio. 😤 Ma ktoś namiary na firmę, która podejmie się naprawy? Lub może ktoś z was poradzi sobie z nim? Pokrótce opiszę problem. Po zapaleniu silnika wzmacniacz generował sporadyczne trzaski w głośniku, czasem nawet głośnik wciągało do środka i tak się utrzymywał przez kilka sekund. Podejrzewałem problemy z masą, więc zmieniłem przewód masowy przytwierdzony do karoserii na inny i zdawało się, że to pomogło. Na zgaszonym silniku problem nie występował. Później znów trzaski się zaczęły, aż w końcu wzmacniacz przestał grać (w trakcie jazdy nie zdążyłem odłączyć sprzętu). Na wzmacniaczu logo miga na niebiesko i czerwono naprzemiennie, co wskazuje raczej na jakiś kod błędu. Zawsze logo świeciło się tylko na niebiesko. Będę wdzięczny za wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted November 25, 2022 Share Posted November 25, 2022 Kilku użytkowników forum naprawia zawodowo lub hobbystycznie taki sprzęt. Napisz do któregoś, może się podejmą naprawy. Swest, Nakamichi, i Van_Gandalf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Black Bull Posted November 27, 2022 Author Share Posted November 27, 2022 W dniu 25.11.2022 o 22:08, szymin89 napisał: Kilku użytkowników forum naprawia zawodowo lub hobbystycznie taki sprzęt. Napisz do któregoś, może się podejmą naprawy. Swest, Nakamichi, i Van_Gandalf. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu81 Posted January 4 Share Posted January 4 Gandalfa polecam, ale Pana Józka również (nakamichi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Black Bull Posted January 5 Author Share Posted January 5 12 godzin temu, Piciu81 napisał: Gandalfa polecam, ale Pana Józka również (nakamichi). @nakamichi walczy już z moim wzmacniaczem, ale na razie bezskutecznie. Możliwe, że pozostanie tylko autoryzowany serwis, a tam naprawa może być już nieopłacalna. 😔 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurand87sca Posted January 5 Share Posted January 5 Wiele Audison-ów w środku nie widziałem, ale to specyficzne konstrukcje często oparte na MCU.. Prawdopodobnie sterowało to pracą przetwornicy/ zabezpieczeń. A to raczej bardzo komplikuje diagnozę jak i naprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocca Posted January 5 Share Posted January 5 Cześć Może mój wpis nie naprawi Ci wzmaka ale tak dla przestrogi. Ja z klasy D wyleczyłem się już kilka lat temu, jak takie nowiutkie wzmaki uznanego producenta załatwiły mi dwa nowiuśkie suby dego. Napięcie stałe na wyjściu tak, że membrany pozałamywane zostały. Nikt, nawet serwis nie potrafił naprawić tych wzmaków. Wzmaki super, bo małe, mocne, wielki DF - dziękuję, nie chcę ich za darmo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cheftomek Posted January 11 Share Posted January 11 wejdź na FB i wpisz "PB Fix it" i Twój wzmacniacz zostanie naprawiony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts