kamill8848 Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Cześć, Długo zastanawiałem się czy zakładać temat ze swoimi wypocinami, bo większość czasu spędzam tutaj tylko w trybie ghost, czytam, podglądam co robią inni, chłonę wiedzę ale praktycznie się nie udzielałem bo czasem lepiej jest nic nie mowić i wyglądać na głupiego, niż się odezwać i rozwiać wszystkie wątpliwości 😅 ale stwierdziłem, że trudno identyfikować się ze społecznością nie "przedstawiając się". Citroen C5 X7 Tourer, z uwagi na fakt, że mamy jeszcze jeden samochód (może też doczeka się swojego tematu jak znajdę zdjęcia bo tamto auto robiłem chyba w 2014r) gdzie jest postawiony jakiś tam system, wiedziałem, że i tutaj trzeba bedzie coś złożyć. "Na początku był chaos . . ." ZASILANIE Klasyka, spawarka 50mm2. Co tutaj więcej pisać 😉 Drzwi Zrobione wszystkie, mimo to, że tył jest odłączony (zrobiłem prosty układ na przekaźniku, żeby tył załączał się tylko ze światłem cofania dla sygnału z PDC). Wiadomo dystans z MDF, otwory technologiczne zaślepione blachą aluminiową 0,5mm ect. Doprowadzone przewody 2,5mm2 Fabryka: Pierwsza warstwa (wewnętrzna blacha): Pianka (chociaż szczerze wątpie w jej właściwości widząc testy jak działa ona a jak STP Black tone. Ale miałem, to kleiłem) Druga warstwa zewnętrzna blacha: Analogiczne, reszta drzwi zrobiona tak samo Przy okazji wymienione wszystkie mechanizmy podnoszenia szyb bo szkoda byłoby pracy gdyby któryś padł. Tapicerki drzwi również wyklejone pianką: SUBWOOFER Z uwagi na fakt, że system miał być "dyskretny" bo takie mi się podobają a do Citroena C5 X7 Tourer nie ma w sprzedaży obudowy typu fitbox, trzeba było sklecić taką samemu (do montażu w prawy boczek). Litrarz netto 15 L. Finalnie wszyło to tak, wsadzony Morel Primo 804 Zestaw na przód W drugim aucie caly czas gra Morel Tempo 6, jestem z niego zadowolony wiec i tutaj został zainstalowany. Gra pasywnie, dlatego zdecydowałem się wymienić komponenty w zwrotnicy na lepsze: Jedynym miejscem jakie uznaje dla tweetera to słupek, więc trzeba było znów polubić się z żywicą, matą szklaną i szplachlówką DSP + Wzmacniacz Nie chciałem zmieniać jedonstki z powodu wszystkich "dobrodziejstw" typu komputer pokładowy, PDC ect. więc zdecydowałem na postawieniu ori radia (RT4) i puszczeniu sygnału po Hi-Input przez DSP. Budżet ograniczał i wybór padł na GMS DDA 435, na tą chwilę jest wystarczający bo ma to czego potrzebowałem (Hi-Input oraz czasówki).Jak pisałem wcześniej, koncepcja dyskretnej zabudowy zmobilizowała mnie aby wykonać prosty AMP rack, na którym to wszystko można będzie zamontować i upchnąć w lewy boczek. Przez to wszystko wybór wzmacniacza był też ograniczony głównie przez "gabaryt". Zdecydowałem się na Match MA 40FX. Mocowo jest okej, jakościowo też nie wypada najgorzej. Po krótce to chyba tyle 😎 Poniżej jeszcze kilka zdjęc jak to wygląda finalnie, po złożeniu wszystkiego do kupy 😀 Wszystkim, którzy dotrwali do końca, dziękuję ✌ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Wszystko wydaje się przemyślane, fajna schludna instalacja. Jeśli chciałbyś niewielkim kosztem coś jeszcze poprawić to dysponujesz dwoma wolnymi kanałami w DSP, na Twoim miejscu pomyślałbym o małej dwukanalowce do zasilenia tweeterow, będziesz miał przede wszystkim możliwość ustawienia czasów. Samo DSP bardzo miło wspominam 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocca Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Instalka fajnie, czysto i dyskretnie zrobiona ale nie ma żadnej wzmianki jak to gra? Jak ustawiałeś, stroiłeś? Co Ci się podoba a co chciałbyś poprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baltosz Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Bardzo schludna instalka :). Napisz coś więcej w kwestii grania, z czego jesteś zadowolony, a z czego nie? 😉 Może z czymś nie możesz sobie poradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 15, 2022 Author Share Posted August 15, 2022 Dzięki Panowie za dobre słowo 😀 Macie rację, skupiłem się tylko na opisie instalacji ale nie wspomniałem nic o wrażeniach z grania. Jak gra? Jak dla mnie przyzwoicie, być może mogłoby być bardziej "przestrzennie", chociaż jestem laikiem i nie słyszałem żadnego auta które miałoby zrobione jakieś porządne granie. U mnie mieście jest totalna pustynia. Jak sami pewnie wiecie dla wiekszości użytkowinków auta, car audio kończy się na włożeniu walcowatej "tuby" z tektury do bagażnika 🤷♂️ @Mocca Wszystkie ustawienia mam na FLAT, pooganiałem tylko czasówki. Na pewno, ktoś kto ma sprawne ucho i doświadczenie mógłby wycisnąć wiecej z tego zestawu. @SebekDS Była wizja zakupu jakigoś małego Audisona np. VR203 i puścić to aktywnie w Bi-Ampie ale narazie taki zabieg odłożyłem w czasie. @Baltosz Kolega z Wroclawia widzę jest, będę tam w środę 18.08 jak znajdziesz chwilę to może uda się jakoś złapać, to zobaczysz i może coś podpowiesz 😎 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Fakt instalacja całkiem przyzwoita. Gratki za ładne słupki! Ten GMS nie ma przypadkiem wbudowanego wzmacniacza? Da się używać wzmacniacza wbudowanego i RCA jednocześnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 15, 2022 Author Share Posted August 15, 2022 16 minut temu, szymin89 napisał: Fakt instalacja całkiem przyzwoita. Gratki za ładne słupki! Ten GMS nie ma przypadkiem wbudowanego wzmacniacza? Da się używać wzmacniacza wbudowanego i RCA jednocześnie? Ma ale nie ma zbyt wiele do zaoferowania (30 RMS na kanał), ale ja używam tylko jako DSP. Wydaje mi się, że można wykorzystać go dwutorowo (jako dsp i jako końcówka mocy jednocześnie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Można go tak wykorzystać, z tym ze wtedy musisz dać osobne zasilanie na zaciski, inaczej nie ruszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 No to nic nie stoi na przeszkodzie. Tweeter nie potrzebuje aż tak dużo waciszy wiec nie powinno być problemu. Sam zasilałem swego czasu tweetery Soundstream 160S a resztę przodu chyba AS Radion 100.4. Widzę że kable masz pociągnięte aż do bagażnika to zostaje tylko przepięcie ich pod GMSa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 15, 2022 Author Share Posted August 15, 2022 7 minut temu, szymin89 napisał: No to nic nie stoi na przeszkodzie. Tweeter nie potrzebuje aż tak dużo waciszy wiec nie powinno być problemu. Sam zasilałem swego czasu tweetery Soundstream 160S a resztę przodu chyba AS Radion 100.4. Widzę że kable masz pociągnięte aż do bagażnika to zostaje tylko przepięcie ich pod GMSa. Cała wiązka do bagażnika do GMS jest pociągnięta od radia, także przewody wyjsciowe z GMS idą do złącza FAKRA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Szymin miał na myśli odcinek zwrotnica - głośnik, masz to w bagażniku, wiec bez problemu ze zwrotnicy „zapinasz” na wyjście GMS i zabawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocca Posted August 15, 2022 Share Posted August 15, 2022 Jak już ustawiłeś czasówki to warto by było popatrzeć na equalizację. Mikrofon, program rta i popracować nad pasmem, żeby miało to ręce i nogi. Chociaż największe góry i doliny wyprowadzić. Nie bawiłem się tym procesorem ale jakiegoś parametryka chyba ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 16, 2022 Author Share Posted August 16, 2022 11 godzin temu, SebekDS napisał: Szymin miał na myśli odcinek zwrotnica - głośnik, masz to w bagażniku, wiec bez problemu ze zwrotnicy „zapinasz” na wyjście GMS i zabawa @SebekDSTo fakt, nie zrozumiałem na początku. Temat do przemyślenia. Chociaż może przydało by się spróbować wystroić przez kogoś ogarniętego "tak jak teraz stoi" 9 godzin temu, Mocca napisał: Jak już ustawiłeś czasówki to warto by było popatrzeć na equalizację. Mikrofon, program rta i popracować nad pasmem, żeby miało to ręce i nogi. Chociaż największe góry i doliny wyprowadzić. Nie bawiłem się tym procesorem ale jakiegoś parametryka chyba ma. @Mocca No to była by świetna sprawa ale ani ja takiego sprzętu nie posiadam, ani nie znam nikogo kto ma może uda się złapać z kimś stąd, kto pomoże to ogarnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 Bardzo ładnie wyszło. Schludnie, czysto, wszystko pospinane. A co do bi-ampu to warto w to pójść. Procek pozwoli wyciągnąć więcej z zestawu, można pobawić się zwrotką, czasy dokładniej ustawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 16, 2022 Author Share Posted August 16, 2022 43 minuty temu, Jankus napisał: Bardzo ładnie wyszło. Schludnie, czysto, wszystko pospinane. A co do bi-ampu to warto w to pójść. Procek pozwoli wyciągnąć więcej z zestawu, można pobawić się zwrotką, czasy dokładniej ustawić. @JankusDzięki, coraz więcej skłania do tego aby pójść w Bi-Amp, ale . . . wszystko w swoim czasie na razie chciałbym zobaczyć ile da się wyciągnąć pasywnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 Pasywnie można pobawić na nawet bardziej niż aktywnie ale trzeba łyknąć całkiem sporo teorii. Ale jak piszesz, naciesz się tym co jest a po czasie zaczniesz kombinować co tu poprawić. Działaj dalej i chwal się postępami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczurek1986 Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 kamill8848, zupełnie niepotrzebnie się zastanawiał nad opublikowaniem projektu Stworzyłeś naprawdę fajne granie zgodne z zasadami CA Mnie się podoba a i klocki również dobrane ze smakiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamusa Posted August 16, 2022 Share Posted August 16, 2022 W dniu 15.08.2022 o 14:51, kamill8848 napisał: . U mnie mieście jest totalna pustynia W Gorzowie tak, ale do mnie do Myśliborza daleko nie masz 😉 Jak czas pozwoli to szukam motywacji by do pikniku odpalić chociaż namiastkę systemu w nowym aucie. Ale gdybyś chciał się ustawić to mogę rzucić uchem na to co tam gra u Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 16, 2022 Author Share Posted August 16, 2022 14 minut temu, mamusa napisał: W Gorzowie tak, ale do mnie do Myśliborza daleko nie masz 😉 Jak czas pozwoli to szukam motywacji by do pikniku odpalić chociaż namiastkę systemu w nowym aucie. Ale gdybyś chciał się ustawić to mogę rzucić uchem na to co tam gra u Ciebie. O to to :-) koniecznie :-) zgadamy sie na priv Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted August 16, 2022 Author Share Posted August 16, 2022 16 minut temu, mamusa napisał: W Gorzowie tak, ale do mnie do Myśliborza daleko nie masz 😉 Jak czas pozwoli to szukam motywacji by do pikniku odpalić chociaż namiastkę systemu w nowym aucie. Ale gdybyś chciał się ustawić to mogę rzucić uchem na to co tam gra u Ciebie. 55 minut temu, Szczurek1986 napisał: kamill8848, zupełnie niepotrzebnie się zastanawiał nad opublikowaniem projektu Stworzyłeś naprawdę fajne granie zgodne z zasadami CA Mnie się podoba a i klocki również dobrane ze smakiem 🙇♂️ Dzieki za dobre słowo, zawsze to dodatkowa motywacja do działania ✌💪 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Light03 Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Bardzo fajnie i profesjonalnie zrobiona instalacja 💪 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Espineles Posted October 1, 2022 Share Posted October 1, 2022 Nareszcie ktoś coś zrobił w tym samochodzie, myślałem że jestem sam. Z tym że u mnie nie jest tak cysto i schludnie, chociaż poza SW na wierzchu nic nie widać, bajzel jest pod podłogą 😉 Może jak kiedyś dopieszczę to też wrzucę zdjęcia. Odnośnie źródła - też miałem RT4 i nawet wyprowadziłem z niego sygnał sprzed degradującej końcówki, ale to jednak nie było to. Jeżeli nie chcesz pozbywać się radia to rozważ wsadzenie drudiego poniżej w miejsce schowka nad popielniczką. Przez jakiś czas tak jeździłem ale finalnie rt4 wyleciało a większość danych z komutera przeniosłem na wyświetlacz w zegarach (dźwięk z pdc idzie w mono z kierownicy). Teraz wyświetlacz główny jest nieaktywny i czeka na tablet, ale brakuje czasu. Po zmianie na ute-92bt z podłączonym srajfonem po kablu i Tidalem na pokładzie poczułem jakbym zmienił cały system na dwie klasy wyższy. No i jest BT którego w RT4 brakuje. Odnośnie tw - zbudowałem sobie "budki" z żywicy na ori tweeterach na podszybiu i jeżeli chodzi o kierunkowość to robią robotę, ale wizualnie jest średnio. Twoje rozwiązanie bardziej mi się podoba, mam już drugie słupki i wszystko co trzeba, poza czasem. Generalnie przyłożyłeś się i zrobiłeś wszystko z głową, szkoda że daleko mieszkasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted October 5, 2022 Author Share Posted October 5, 2022 W dniu 2.10.2022 o 00:46, Espineles napisał: Nareszcie ktoś coś zrobił w tym samochodzie, myślałem że jestem sam. Z tym że u mnie nie jest tak cysto i schludnie, chociaż poza SW na wierzchu nic nie widać, bajzel jest pod podłogą 😉 Może jak kiedyś dopieszczę to też wrzucę zdjęcia. Odnośnie źródła - też miałem RT4 i nawet wyprowadziłem z niego sygnał sprzed degradującej końcówki, ale to jednak nie było to. Jeżeli nie chcesz pozbywać się radia to rozważ wsadzenie drudiego poniżej w miejsce schowka nad popielniczką. Przez jakiś czas tak jeździłem ale finalnie rt4 wyleciało a większość danych z komutera przeniosłem na wyświetlacz w zegarach (dźwięk z pdc idzie w mono z kierownicy). Teraz wyświetlacz główny jest nieaktywny i czeka na tablet, ale brakuje czasu. Po zmianie na ute-92bt z podłączonym srajfonem po kablu i Tidalem na pokładzie poczułem jakbym zmienił cały system na dwie klasy wyższy. No i jest BT którego w RT4 brakuje. Odnośnie tw - zbudowałem sobie "budki" z żywicy na ori tweeterach na podszybiu i jeżeli chodzi o kierunkowość to robią robotę, ale wizualnie jest średnio. Twoje rozwiązanie bardziej mi się podoba, mam już drugie słupki i wszystko co trzeba, poza czasem. Generalnie przyłożyłeś się i zrobiłeś wszystko z głową, szkoda że daleko mieszkasz. Dzięki! Długo przesłałem nad opcją dołożenia dodatkowej jednostki / ewentualnej wymiany RT4, jednak finalnie została jednostka fabryczna. @Espineles u Ciebie sygnał z RT4 leciał bezpośrednio na wzmacniacz czy był przepuszczony przez jakiegoś porcka? Narazie do W-wy się nie wybieram, najbliżej w Grudniu na górny Śląsk ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidd Posted July 21, 2023 Share Posted July 21, 2023 Espineles jak zrobiłeś ze dźwięk z PDC masz zza kierownicy? O ile wizualizacji da sie włączyć na zegarach z pdc to o dźwięku nie słyszałem, ani nie znalazłem takiej opcji w diagbox'ie. Tez biorę się za audio w c5 x7 i brak dźwięku z pdc po wywaleniu oryginalnego wzmacniacza (nie radia bo to ze wzmaka idzie- przynajmniej u mnie) trochę irytuje. kamill8848 Fajnie obejrzeć jak ktoś zrobił dobre audio w c5. Pochwal sie jak przeciągnąłeś kabel plusowy z lewej strony - tam jest BSI i nie da się ręki wsadzić, jak ci się to udało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamill8848 Posted July 21, 2023 Author Share Posted July 21, 2023 1 godzinę temu, dawidd napisał: Espineles jak zrobiłeś ze dźwięk z PDC masz zza kierownicy? O ile wizualizacji da sie włączyć na zegarach z pdc to o dźwięku nie słyszałem, ani nie znalazłem takiej opcji w diagbox'ie. Tez biorę się za audio w c5 x7 i brak dźwięku z pdc po wywaleniu oryginalnego wzmacniacza (nie radia bo to ze wzmaka idzie- przynajmniej u mnie) trochę irytuje. kamill8848 Fajnie obejrzeć jak ktoś zrobił dobre audio w c5. Pochwal sie jak przeciągnąłeś kabel plusowy z lewej strony - tam jest BSI i nie da się ręki wsadzić, jak ci się to udało? Aby dźwięk z PDC był przetwarzany przez głośniczek w kolumnie kierownicy musisz zrobić telekodowanie DiagBoxem, ale nie znam dokładnej ścieżki. Dodatkowo można przerzucic też wizualizację na wyświetlacz w zegarach. Co do kabla to wierciłem otwór w nadkolu, i kabel wychodzi poniżej BSI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts