Jump to content

Problem z audio w samochodzie, radio przestało nagle grać


Recommended Posts

Cześć wszystkim, mam problem z moim sprzętem audio w samochodzie, po kolei:

3-4 tygodnie temu kupiłem nowe głośniki do drzwi z przodu BLAUPUNKT BGx 542, specyfikacja:

  • Moc 280W
  • Moc ciągła: 40 watts
  • Moc maksymalna: 280 watts
  • Skuteczność 2.83 V/m: 91 dB
  • Pasmo przenoszenia: 70 – 20,000 Hz
  • Impedancja: 4 ohms

Do tego kupiłem subwoofer BLAUPUNKT GTb8200A z wbudowanym wzmacniaczem, specyfikacja:

  • Średnica głośnika: 200 mm
  • Moc Max: 200 W
  • Moc RMS: 75 W
  • Pasmo przenoszenia: 30 - 200 Hz
  • Filtr dolno-przepustowy: 70 - 190 Hz
  • Regulowany pozom wejścia 0,3 - 8 V
  • Regulacja fazy 0° do 180°

Głośniki które mam z tyłu na półce (nie zmieniane od 2 lat) specyfikacja:

Maksymalna moc 280W

nominalna moc ciągła (Watt): 40

maksymalna moc ciągła (Watt): 280

pasmo przenoszenia (Hz) -10 dB: 60-22000

wydajność (dB / 2,83 V / 1m): 90

nominalna impedancja (Ohm): 4

Przy zmianie głośników z przodu zauważyłem że jedna kostka robiła jakieś zwarcie, została wymieniona na nowe złączki (sytuacja miała miejsce przed zmianą radia o którym poniżej). Oprócz tego nigdy nie miałem problemów z głośnikami. Subwoofer zasilanie ma podłączone prosto z akumulatora, masa wpięta pod jedną z śrub w karoserii, kable RCA podłączone do radia i przewód remote również poprowadzony od radia.

 

Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem radio KENWOOD KMM-BT306, teraz podczas jazdy radio przestało nagle grać. Po wyjęciu z kieszeni radio było gorące z tyłu, po tej akcji radio w ogóle się nie włącza. Oczywiście sprawdzone są bezpieczniki i kostki, napięcie na kostce jest. Nie wiem co mogło być przyczyną, jedyne co mi przychodzi do głowy to głośniki które przegrzały radio (głośniki przód 2x i tył 2x są podłączone pod układ mosfet w radiu 4x50W). Proszę o pomoc w tej sprawie, ewentualne wskazówki co można jeszcze sprawdzić. Dodam że głośniki grały głośno w aucie, co do ustawień na radiu jedyne co zmieniłem to poziom głośności subwoofera, oprócz tego nic nie ruszałem.

Jeśli zły dział to przepraszam i proszę o przeniesienie :)

Link to comment
Share on other sites

Przepaliły Ci się rezystory R19 i R31 (odpowiednio 2.2 i 10 kohm) na płycie głównej, musisz wymienić.

Głupi żarcik :-)

Zdalnie nikt Ci tego nie sprawdzi i nie powie co jest grane. Jeśli napięcie dochodzi do obu pinów plusowych i jest masa to oddaj radio do serwisu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...