szymin89 Posted April 27, 2020 Share Posted April 27, 2020 Było to BMW 4 Mariusza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted May 15, 2020 Author Share Posted May 15, 2020 Niestety ale helix A6 idzie do Żyda. Wpadło do mnie Genesis compact four i Genesis dual mono. Narazie będą testy który wzmacniacz zostaje lecz wydaje mi się że genesis wygra z helix em. Ostatnio mój młody ma kolki więc nie daje nic zrobić przy samochodzie już 3 tydzień jeżdżę z rozebranymi drzwiami pasażera i nie mogę ich skończyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobart Posted August 18, 2020 Share Posted August 18, 2020 Masz gdzies namiary na dystanse MDF? Bo nie moge nigdzie znalezc, jak mozesz to link do tych z ABS tez podrzuc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioIII Posted February 11, 2021 Share Posted February 11, 2021 robiłem (robił mi serwis caraudio) w swoim L 3 jakiś czas temu audio bez wymiany radio...zagrało to naprawdę zacnie w mojej konfiguracji ale już w koleosie taki sam zestaw i podpięty do radio bose nie grał nawet w 50% tak ładnie... Mario1010 jak tam Twoje L3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted February 11, 2021 Author Share Posted February 11, 2021 robiłem (robił mi serwis caraudio) w swoim L 3 jakiś czas temu audio bez wymiany radio...zagrało to naprawdę zacnie w mojej konfiguracji ale już w koleosie taki sam zestaw i podpięty do radio bose nie grał nawet w 50% tak ładnie... Mario1010 jak tam Twoje L3 Aktualnie wszystko stanęło w miejscu. Narodziny mojego Syna, zimowy okres i brak garażu. Ale nastąpiły zmiany, z uwagi że dziecko coraz większe to przechodzimy z normalnego wózka na spacerówkę, aktualnie zbieram wszystko w całość i pomału zamierzam startować z zabudową bagażnika. tak wiec nie długo dalsze moje prace będą widoczne. Masz gdzies namiary na dystanse MDF? Bo nie moge nigdzie znalezc, jak mozesz to link do tych z ABS tez podrzuc. Przepraszam ale nie zauważyłem że pisałeś. Sam nie mogę teraz znaleźć tego fajnego zestawu do L3. Ale znalazłem same dystanse ABS tu link : https://allegro.pl/oferta/dystanse-glosniki-pierscienie-renault-laguna-3-10065291736 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 4, 2021 Author Share Posted March 4, 2021 Tak wiec nastąpiły zmiany i zabieram się do roboty, koniec leżenia . Można powiedzieć że zaczynam od nowa. 1. Kupiłem 2 taki sam sub czyli Focal P20FE 2. Nowy pomysł padł na podwójną podłogę 3. A na podwójnej podłodze będzie stała skrzynka 2 dwoma oddzielnymi komorami po 21 litrów netto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted March 4, 2021 Share Posted March 4, 2021 (edited) Czemu zamknięta budka dla Focal-sub?Zrób/przemyśl konstrukcję pod kątem portu b-r. Możesz położyć rurę na podstawie skrzynek i skierować wylot do góry - kształt a'la tłumik wydechowy.21 litrów jest pojemnością samej skrzyni, czy już po uwzględnieniu suba? Pobawiłem się symulacjami dla clozet i b-r.I co wyszło? Z 21 litrów zeszliśmy do 17.9 litra - reszta została zabrana przez port i suba.Port Fi 70mm i L 390mmStrojenie 38.2HzDelay 19msF3 32.2HzSPL standardowy na poziomie 82.5 dB, natomiast w b-r skoczy do 85.5 w okolicach 50HzPrzy F3 będzie jeszcze na poziomie 79dB.SPL dla pojedynczej sztuki, natomiast dla 2 skoczy o +3dB.Zrób drugą wersję zadaszenia dla L i R budki w wersji z otworem dla portu... porównasz z clozetem i zdecydujesz.Oczywiście obliczenia dla pojedynczej budki Edited March 4, 2021 by grzeczny_52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Czemu zamknięta budka dla Focal-sub?Zrób/przemyśl konstrukcję pod kątem portu b-r. Wiedziałem że na Pana mogę liczyć I wszystkie moje plany legły w gruzach Czemu zamknięta ? Sugerowałem się programem Winisd i współczynnikiem EBP który dostosowuje obudowę do głośnika. A poza tym zawsze mi mówiono że jeżeli EBP jest połowie to zawsze lepiej zrobić obudowę zamkniętą . Aktualnie mam już jeden głośnik w obudowie zamkniętej i naprawdę fajnie to gra . Czy skrzynia br mi by pasowała ? Pewnie że tak 21 litrów jest pojemnością samej skrzyni, czy już po uwzględnieniu suba? W programie Winisd wyszło mi że sama komora netto około 20,20 litrów tak pamiętam. Do tego dodałem głosnik. Pobawiłem się symulacjami dla clozet i b-r.I co wyszło? Szczerze uczę się tego programu i nie wszystko jeszcze wiem, a nie za bardzo mam kogoś kto by usiadł i wytłumaczył wszystko w tym programie. Dlatego próbuje coś sam robić i się uczyć. Oczywiście obliczenia dla pojedynczej budki Dobra skrzynia już zrobiona wiec tylko pozostaje Pana pomysł aby zrobić 2 rury osobne do każdej komory w górnej ścianie skrzyni i sprawdzić co lepiej gra. Sądzę że jeżeli damy port okrągły 75mm to długość portu powinna się zmniejszyć. Dlaczego 75mm bo takie są rury pcv i z nich najszybciej by mi było zrobić 2 porty. Czy może mi Pan pomóc i obliczyć długość portu dla rury 75mm ??? I jak to u Pana wyjdzie po obliczeniach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 Pole przekroju rośnie - rośnie długość portu. Szczegóły podam wieczorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Pole przekroju rośnie - rośnie długość portu. Szczegóły podam wieczorem. Najszybciej by było zrobić porty z rury pcv . Dostępne rozmiary średnicy rury 75mm / 50mm / 40 mm / 32mm . Może uda sie coś dopasować. Dziękuje za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 Udaj się do sklepu z sufmiarką i sprawdź dokładnie jaka jest średnica wewnętrzna. Z tego co wiem podany wymiar to średnica zewnętrzna, odchodzi więc grubość ścianek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Udaj się do sklepu z sufmiarką i sprawdź dokładnie jaka jest średnica wewnętrzna. Z tego co wiem podany wymiar to średnica zewnętrzna, odchodzi więc grubość ścianek. Faktycznie tak jak mówisz ta 75mm to może wewnątrz mieć 71/ 70 mm bo ścianki będą mieć po 2mm /2,5 mm. Jak łatwo się można pomylić jak się robi coś na szybko Dzięki , jadę do sklepu i sprawdzę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deo Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 <offtop>Sebek, za dużo HRejterów się naoglągałeś - sufmiarką https://youtu.be/kER5rdX_w1w </offtop> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Udaj się do sklepu z sufmiarką i sprawdź dokładnie jaka jest średnica wewnętrzna. Z tego co wiem podany wymiar to średnica zewnętrzna, odchodzi więc grubość ścianek. Sebek miałeś racje rura pcv 75mm jest mierzona od zewnątrz, średnica wewnętrzna rury jest dokładnie 70mmPole przekroju rośnie - rośnie długość portu. Szczegóły podam wieczorem. Tak wiec sprawa się wyjaśniła mam rurę o średnicy 70mm. Jakbym mógł prosić zerknij proszę jaką długość zastosować, a może zostawiamy 390mm . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 <offtop>Sebek, za dużo HRejterów się naoglągałeś - sufmiarką </offtop> Bije się w pierś... Suffffff.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 Jak ma dokładnie 70mm, to L 390mm.Jak ma 70,6mm, bo ma ścianki 2,2mm, to wtedy wewnątrz ma 70,6mm i L wyniesie 397mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 5, 2021 Author Share Posted March 5, 2021 Dziękuje jeszcze raz za pomoc. Jutro z rana jadę po rury. Zobaczymy jak wyjdą testy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted March 5, 2021 Share Posted March 5, 2021 Głośnik ma duży qts 0.56 przeważnie producenci i tak go zaniżają. Musisz zrobić testy. Jak SQ to szedł bym w Closed. A jak ma być efekciarsko to b-r. Ale licz się z podbiciem pewnych częstotliwości. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 8, 2021 Author Share Posted March 8, 2021 Udało się zrobić skrzynie . Niestety testy niebawem. Dzięki panowie za wszelką pomoc. Sam jestem ciekawy co zostanie . (Uprzedzam rura nie jest do końca, tak wyszło tylko na zdjęciu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted March 8, 2021 Share Posted March 8, 2021 (edited) Środkowe zdjęcie z widocznym kolankiem - skieruj wlot rury bardziej w stronę suba, oczywiście bez kolizji z koszem, powietrze powinno mieć swobodny dostęp do wlotu.Uwzględniłeś kolanko w długości portu?Możesz szacunkowo zmierzyć długość kanału wpuszczając taśmę mierniczą naprężając ją przy ściankach do wnętrza w dwóch miejscach - od strony siedzenia, a drugi pomiar od strony bagażnika. Liczysz średnią z dwóch pomiarów.Nie będzie idealnie ( ), ale wystarczy taka dokładność. Edited March 8, 2021 by grzeczny_52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted March 8, 2021 Author Share Posted March 8, 2021 skieruj wlot rury bardziej w stronę suba Tak zrobie Uwzględniłeś kolanko w długości portu? Tak wymierzyłem dokładnie cały port . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario 1010 Posted April 15, 2021 Author Share Posted April 15, 2021 Na przód trafi pełna aktywka : Doszły do mnie nowe piece : 1.PHD 4070 PRO2.PHD 2140 PRO Uwzględniłeś kolanko w długości portu? GRZECZNY_52 Dla Ciebie szczególne podziękowanie na skierowanie mnie w kierunku skrzynki br. Skrzynia gra świetnie , na ten czas nie myślę o zmianie na closed. Na razie testy i pomału zaczynam składać wszystko do kupy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 na ten czas nie myślę o zmianie na closed.Jak jesteś zadowolony, to ja też jestem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tonio Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Jak jesteś zadowolony, to ja też jestem No i wzial namieszal, i jeszcze dobrze swojej CL skrzyni w boczek nie skonczylem a tu juz trzeba druga strugac bo w BR gra swietnie. Jak zyc teraz mam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted April 15, 2021 Share Posted April 15, 2021 Jak zyc teraz mam?Ależ rób clozecik!Podpowiem, że F3 niemal stoi w miejscu bez względu na pojemność budki.Zmienia się F6.Konkretnie przykłady dla dwóch sztuk:F6:40 ltr. = 38Hz;60 ltr. = 37Hz;80 ltr. = 36Hz Natomiast F3 jak drut = 50Hz. W sumie nie ma się do czego przyczepić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts