Tonio Posted April 12, 2020 Share Posted April 12, 2020 Jak zwiniesz tak jak cewke to owszem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 12, 2020 Share Posted April 12, 2020 woofer ma cewkę 1mH i 150uF tweeter 8,2 uF i płapka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudy972 Posted April 12, 2020 Share Posted April 12, 2020 Gdzieś czytałem że zwinięte przewody negatywnie wpływają na dźwięk i dlatego powinno się je składać jeśli są za długie. Tak też jest zrobione u mnie.Z przypadku u znajomego. Miał identycznie zwinięty nadmiar, zrobił normalnie bez takiego zwiniecia i dźwięk się zmienił. Nie wiem ile W tym przypadku Ale sam fakt że znam taka historię od tego momentu stronie od tanich sytuacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 12, 2020 Author Share Posted April 12, 2020 woofer ma cewkę 1mH i 150uF tweeter 8,2 uF i płapkaDzięki. To dla zestawu 2-Way? Z przypadku u znajomego. Miał identycznie zwinięty nadmiar, zrobił normalnie bez takiego zwiniecia i dźwięk się zmienił. Nie wiem ile W tym przypadku Ale sam fakt że znam taka historię od tego momentu stronie od tanich sytuacjiJak zdecyduję czy zostaje jak jest to wtedy będę skracał kable. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudy972 Posted April 12, 2020 Share Posted April 12, 2020 Dzięki. To dla zestawu 2-Way?Jak zdecyduję czy zostaje jak jest to wtedy będę skracał kable.Tylko może się wszystko zmienić po tej operacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 3way Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid-ss Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 Jak pasują Ci morelki i ich granie na dole to spróbuj sobie JL W3v3 na subie. Niewymagające subwoofery, grające z morelem podobnym dołem. Fajna deska w aucie do audio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 13, 2020 Author Share Posted April 13, 2020 Najpierw muszę wyczerpać moje zasoby, zmiana klocków na końcu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 woofer ma cewkę 1mH i 150uF tweeter 8,2 uF i płapkaA to w/g jakiego przebiegu filtracji ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 według mojej nikłej wiedzy woofer 2 rząd tweeter 1 rząd z płapką średniak 1 rząd z płapką ale nie znam się za dobrze i mogę się mylić zwłaszcza co do średniaka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 13, 2020 Author Share Posted April 13, 2020 Średniak trzecim rzędem od dołu i drugim od góry. M: 18dB/2200Hz / 12dB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 tak piszą, a ja rozrysowałem sobie zwrotkę i nijak mi nie wychodzi 3rz, chyba że płapkę liczą na 2rz.dla tego piszę że mogę się mylić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 według mojej nikłej wiedzy woofer 2 rządTen 2 rząd może być realizowany w/g założeń opartych generalnie o jakiś podstawowy typButterwortha,Czebyszewa,Bessela, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 ja bym obstawiał Linkwitz-Riley chociaż nie przy 500hz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nakamichi Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 W tym rzecz , ze nie przypomina to niczego typowego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beavisek Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 witamktórędy wyszedłeś z komory silnika z kablem pod wzmacniacz?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted April 13, 2020 Share Posted April 13, 2020 tak piszą, a ja rozrysowałem sobie zwrotkę i nijak mi nie wychodzi 3rz, chyba że płapkę liczą na 2rz.dla tego piszę że mogę się mylićNie zagłębiałem się. Ale pytanie czy podają akustycznie czy elektrycznie te rzędy.Jak elektrycznie jest 2 z schematu. To stawiam, że chodziło o akustyczny 3 rząd. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 13, 2020 Author Share Posted April 13, 2020 ja bym obstawiał Linkwitz-Riley chociaż nie przy 500hzTo by wyjaśniało dlaczego wykres wygląda inaczej dla woofera pod zwrotnicą niż aktywnie drugim rzędem Butterworth. Trzeba będzie poeksperymentować z innymi filtrami. witamktórędy wyszedłeś z komory silnika z kablem pod wzmacniacz??Przewód puszczony razem z wiązką idącą do komory silnika. Żeby dobrać się do tego miejsca trzeba wyjąć akumulator, sterownik silnika, obudowę akumulatora, puszkę filtra powietrza i osłony po stronie kierowcy w środku samochodu. Niestety trzeba pozbyć się izolacji z tej gumy/przelotki. Uważaj tylko na wiązkę bo jak ją potniesz to mało miejsca na naprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 23, 2020 Author Share Posted April 23, 2020 Panowie, nie mogę wyjąć płytki zwrotnicy z obudowy. Jest jakiś sposób na jej wyciągnięcie bez zniszczenia obudowy? Nity już usunąłem. Co do wcześniej omawianego cięcia woofera, 500 Hz /-12 dB Czybyszewem załatwiło sprawę, dziura w przedziale 300-800 Hz praktycznie zniknęła. Zostało przyciszyć tweetery co w tej chwili jest możliwe tylko w jednej zwrotnicy... Z problemów natury strojenia wyszło jeszcze ukierunkowanie tw/mid. Wersja v2 bałwanków w trakcie drukowania, będą montowane na przegubach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 ja podgrzewałem obudowę i płytkę opalarką , jedna wyszła ciężko a druga bardzo ciężko, trzeba uważać.i czemu nie spróbujesz przyciszyć rezystorem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 23, 2020 Author Share Posted April 23, 2020 Dzięki. W sensie przestawiając zworkę czy dokładając dodatkowy rezystor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
znachor32 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 w szereg rezystor z tweeterem, ale zaznaczam że trochę zmienia to cięcie możesz też zastosoweć L-pad,a ale na początek zwykły rezystor mniej więcej 0,5ohm to 1db jak się nie mylę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 23, 2020 Author Share Posted April 23, 2020 Zerknę najpierw do zwrotnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beavisek Posted April 24, 2020 Share Posted April 24, 2020 orientujesz się może jak jest rozwiązane podłączenie tweeterów oryginalnie w scenicu? przez zwrotkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted April 24, 2020 Author Share Posted April 24, 2020 Jeśli są zamontowane to zwrotnica jest przy tweeterze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts