Franekhd Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Hej, Plan budowy car audio w moim aucie Toyota Avensis T27 III z 2013r.: 1. Wygłuszenie drzwi - poniżej zdjęcia2. Kupiona jednostka sterującej - Pioneer AVH-Z9200DAB3. Nagłośnienie fabryczne 11 głośników - tutaj się zatrzymałem i mam problem 4. Kupione głośniki na przód - FOCAL IS 690 (dwudrożne, zestaw odseparowany)5. Kupienie subwoofera - w przyszłości - do zabudowy w bagażniku do nadkola6. Wzmacniacz Crunch - w przyszłości - monoblock Jestem obecnie na pkt. 3 i będę go rozbudowywał.Tylko pytanie, czy próbować spiąć fabryczne 11 głośników z nowymi, czy sobie je darować (nie grały najgorzej) i odłączy do czasu sprzedaży auta za ok 5 lat ? Czy warto wpiąć coś z tego zestawu na przody, które kupiłem (głośniki odseparowane dwudrożne Focal) ? Patrząc na różne głośniki, to zakres impedancji jest dość znaczący od 2Ω-40ΩAle pewnie producenta zadbał o odpowiednie zwrotnice. Przy obecnym radiu głośniki "krzyczą pomocy" i chyba jednak zostanę przy tym FOCAL'u.Tylko jak je podłączyć teraz pod radio, bo przód przechodzi przez wzmacniacz fabryczny. Ciągnąć od drzwi nowe kable do radia ?Następnie odłączyć pozostałe głośniki od radia i zostawić tylko przody ? Później, czy dać na Focal zwrotnice fizycznie, czy podłączać bezpośrednio pod radio ?Radio ma tryb aktywnej zwrotnicy 3-drożnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Lekcje odrobiłeś ale tylko połowicznie stąd nie wiesz co zrobić z fabrycznym nagłośnieniem. Podpowiem Ci, odłącz i zapomnij o nim. Planujesz wzmacniacz na przód? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutki Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Fajnie, w końcu coś nowego :-)Fabryczne głośniki raczej sobie odpuść, tylko sprawdź czy fabryczny wzmacniacz nie będzie sprawiał problemów jak część głośników nie będzie podłączona.Przypuszczam że głośnik w deskę odpowiada za komunikaty z nawigacji lub czujników parkowania? Tego można raczej zostawić. Ale sprawdź sobie to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Odnośnie komunikatów, to są, mam CarPlay i komunikaty idą przez podłączone głośniki.Jeżeli chodzi o czujniki parkowania, to jest bezpośrednio podłączony brzęczyk pod nie i działają bez radia przy cofaniu. Przednie głośniki przechodzą przez wzmacniacz fabryczny i praktycznie nie grają, są bardzo cicho, pewnie gdzieś są też zwrotnice.Sprawdzę, czy nie można pominąć jakoś wzmacniacza, a w ostateczności puszczę nowe kable do radia. Przechodząc do tematu zwrotnic - co jest lepsze ta w radiu, czy kupić i zamontować nowe do tych głośników FOCAL ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 W tym zestawie zwrotnice są zintegrowane. W radiu możesz ustawić HPF dla przodu na 60-70 Hz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 ok, czyli takie podłączenie przodu rozumiem będzie wystarczające ? A - głośnik wysokotonowyB - głośnik średniotonowy A+B = lewy kanał i tak zrobić z drugim kanałem ? ok HPF tak ustawię, rozumiem, że LPF jest zarezerwowane dla subwoofera ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Głośnik wysokotonowy i niskotonowy podłącz równolegle a nie szeregowo jak na załączonym przez Ciebie obrazku. Widzę ze wychodzą jeszcze większe braki. Zerknij na FAQ Nazara, nie zaszkodzi a może dużo pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 ok dziękuję, tak czytałem i ściągnąłem pdf, ale może nie dokładnie czytałem, już biorę się ponownie za czytanie i nadrabiam wiedzę ok, czyli łączę "-" tweeter z "-" średniego i podłączam do "-" w radiu i podobnie z plusem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Tak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 Kolejny raz muszę ściągnąć deskę ;)Głośnik rozłączony i pociągnięty do radia ;)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 29, 2020 Author Share Posted March 29, 2020 Plan budowy car audio trochę się zmienił - nabrał przyspieszenia w zakupach Instalacja położona...najgorsze było przeciąganie kabli przez drzwi i przez ścianę grodziową (trochę ręce pocięte )Zainstalowałem 2 przejściówki - przetwornicę 12V/6V do kamery cofania i do anteny.Wzmacniacz zainstalowany (miał być monoblock, a wyszła 4-kanałówka:))Czekam jeszcze na suba Excursion SHX10S4. Pozostaje wystrojenie przodu i suba. Poniżej zdjęcia jak to obecnie wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 Radio ładnie się wpasowało w konsolę środkową. Planowałeś może sterowanie radiem z kierownicy? Pisz jak z dźwiękiem z tych Focali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 29, 2020 Author Share Posted March 29, 2020 Tak, dokupiłem interfejs i spisuje się rewelacyjnie.Na początku jak podłączyłem, włożyłem radio i wkurzyłem się bo guziki były pozamieniane.Co się później okazało jack wyskoczył z radia przy wkładaniu go w konsolę. Focale grają superancko - stroję obecnie radio i czekam na suba, żeby to zgrać.Scena wreszcie wygląda dobrze, bez zniekształceń, słychać, że jest to zestaw odseparowany.Te 11 głośników Toyoty nie grało najgorzej, ale przy połowie głośności, dźwięk się już zniekształcał. Odnośnie ramki, to nie do końca pasowała, musiałem użyć Dremela, aby ściąć górę i dół ramki, bo radio nie chciało się otwierać i zamykać Poniżej jeszcze zestawienie kosztów i materiałów użytych do budowy.Wyszło prawie 5200 za materiały, rkoszty robocizny, oczywiście własnym nakładem pracy : WYGŁUSZENIE DRZWI - koszt 264 PLNMata butylowa AB-25 2,5 mm - 400 x 50cmPianka gumowa 6 mm z klejem - 200 x 100cmWałek do montażu matZmywacz odtłuszczacz do AB-2 AB-25 K6s K9s K13s OKABLOWANIE - koszt 169 PLNżółty kabel zasilający 4GA (ok. 21 mm2), CCA - 5mczarny kabel zasilający 4GA (ok. 21 mm2), CCA - 1mprzewód sygnałowy 4xRCA (PRO OFC Level-2) - 5mprzewód sterujący "REMOTE" - 5mprzewód głośnikowy 2x14GA (ok. 2x2,0 mm2), CCA - 15moprawka bezpiecznika z bezpiecznikiem AGU 80Akonektory oczkowe na przewód 21 mm2 - 2szt. (fabrycznie zamontowane na kablach)konektory widełkowe przewód 21 mm2 - 2szt.PRZEJŚCIÓWKI - koszt 260,58 PLNInterfejs sterowania z kierownicy - 149 PLNAdapter antenowy - 22,60 PLNPrzetwornik napięcia 12V-6V dla kamery cofania - 43 PLNRamka do radia 2DIN - 45,98 PLNJEDNOSTKA STERUJĄCA - koszt 2561 PLNSystem multimedialny - Pioneer AVH-Z9200DAB + ANTENA DABNAGŁOŚNIENIE - koszt 1506,30 PLNGłośniki przednie - FOCAL IS 690 (dwudrożne, zestaw odseparowany) - 807,99 PLNZabudowa lewego schowka w bagażniku - subwoofer Excursion SHX10S4 (662,41 PLN) + maskownica (35,90 PLN)… obecnie czekam na dostawęWZMACNIACZ - koszt 429 PLNZakupiony wzmacniacz Crunch GPX 1200.4Poniżej foto z całej instalacji (ciągle bez suba) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted March 29, 2020 Share Posted March 29, 2020 Oprócz kabla CCA to nie ma czego się przyczepić. Fajny dyskretny montaż. Japońskie samochody zaskakują mnie co raz bardziej. Dzielonej deski rozdzielczej jeszcze nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted March 29, 2020 Author Share Posted March 29, 2020 Wiem, że trochę lipa bo to zaledwie 2mm2.Ale było w zestawie 15m, to już nie chciało mi się zamieniać i czekać na dostawę. Powinien być min. 2x2,5mm2 beztlenowy (OFC) - trochę poszedłem na skróty i niedługo to naprawię ;) Oczywiście do suba mam 4mm2 dobrej jakości i czeka na montaż. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted April 2, 2020 Author Share Posted April 2, 2020 Ok, naprawiam już błąd - kabel 2,5mm2 do przodu zakupiony, sub i obudowa przyszła, wiec dzisiaj po południu montaż ;) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 Powinienes troche poczytac forum SCA przed doborem sprzetu , a co za tym idzie zyskal bys na jakosci odtwarzanej muzyki .. Ale kupiles jak chciales no i ta robota Ci jakos idzie , takze powodzenia w dalszej pracy i mam nadzieje w zmianie kolejnych elementow tej ukladanki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4diwr0c Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 ta skrzynka to chyba w powiększeniu im pasowała do auta ... spokojnie większa mogła być, litraż bardziej odpowiedni, nie popisali sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 Tez na to zwróciłem uwagę, szkoda tej przestrzeni pomiędzy skrzynią a nadkolem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted April 2, 2020 Author Share Posted April 2, 2020 Panowie, bez względu na to co mówią cyferki i co mogło by być lepiej - powiem jedno - jest miazga. Piękna góra, środek i dół ;)Jestem mega zadowolony - mam dźwięk, duży bagażnik i szyny mobilne niezablokowane.Teraz pora na dłuższy odsłuch, a później będę poprawiać ;)Oczywiście podzielę się wnioskami .... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
huntere Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 Wazne, że Tobie sie podoba. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 Panowie, bez względu na to co mówią cyferki i co mogło by być lepiej - powiem jedno - jest miazga. Piękna góra, środek i dół ;)Jestem mega zadowolonyNo i tego się trzymajmy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aeron Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 kolor kocyka na subie bym tylko bardziej dopasował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekhd Posted April 2, 2020 Author Share Posted April 2, 2020 tak, to prawda jest trochę jaśniejszy kolor "kocyka", ale robiłem z lampą błyskową, w ciągu dnia dysproporcja jest mniejsza Mam tylko zagwozdkę nad osłonką głośnika.Najlepiej widzę pasuje wymiarowo Herz, tylko nie wiem, czy to nie będzie śmiesznie wyglądało na głośniku Excursion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted April 2, 2020 Share Posted April 2, 2020 Ja u siebie tez miałem dylemat, ale użyłem prętów z maskownic z 2giego obrazka, łącznie 7szuk z 12 i 10” z tym, że mocowanych bezpośrednio do skrzyni, bez tej „ramki”. Może w weekend obije skrzynie materiałem to złoże to do kupy i podrzucę zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts