kris1012 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 CzołemSzukam radio 2 din. Autko Smart forfour 2006 1.5 cdi.Moje wymagania:-wejście usb;-bluetooth;-cd mile widziane, choć nie jest to konieczność;-jak najlepsza jakość dźwięku w stosunku cena, a jakość pod przyszłe głośniki;-wyświetlanie tytułów utworów;-najważniejsze: możliwość odtwarzania muzyki z pendrive, ale mając możliwość wyboru kawałków z folderów. Chce uniknąć wożenia kilku pendrivów z osobnym gatunkiem muzycznym.Jeśli chodzi o muzykę to przeróżna: od dance, rock, a kończąc na rapie. Budżet: +/- 500 zł,. wiadomo im taniej tym więcej przeznaczę w przyszłości na lepsze głośniki Znalazłem takie sony: https://allegro.pl/oferta/sony-wx-900bt-radio-samochodowe-2din-android-mp3-8772865424 lub https://www.sony.pl/electronics/radioodtwarzacze-odtwarzacze-samochodowe/wx-920bt takie za 350 zł z gwarancją, brać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 W tej cenie to tylko KENWOOD DPX-M3100BT. Ma wszystko co potrzeba. Łącznie z opóźnieniem czasowym każdego głośnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzeczny_52 Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 a jakość pod przyszłe głośnikiKenwood proponowany przez @adam91 - manual:DownloadNatomiast te Sony, to tylko błyskotki dla gadżeciarzy, ingerencja w ustawienia ograniczona do minimum - manuale tych Sony:Sony WX-900BThttps://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/Z009/Z009335111.PDFSony WX-920BThttps://www.sony.pl/electronics/support/res/manuals/D149/d41d90a55ff9b357c26c19c478b540e7/D1491009M.pdfPorównaj możliwości ustawień.Różnica jest kolosalna i nie podlega dyskusji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 Dziękuję za szybką odpowiedź, a coś z używek polecacie czy lepiej wziąć tego kenwooda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Z używek może znajdziesz Alpine W-296BT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 Dobrze, a jeśli chodzi o głośniki, to u mnieoryginalnie siedzą 13 z przodu i tyłu co polecacie do tego kenwooda? Z przodu są 2 wysokotonowe przy lusterku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Pod samo radio to nie ma za dużego wyboru. Kwestia budżetu. I koniecznie trzeba wygluszyć drzwi. Tył odpuść całkowicie. Lepiej jakiś mały sub w bagażnik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 Budżet to myślę, żeby zamknąć się w okolicach 300-400 zł. Choć jak warto dołożyć to czemu by nie?Jeśli chodzi o sub to ciężko by było z bagażnikiem ;( Oryginalnie pod siedzeniem kierowcy siedzi taki sub, choć nie u mnie:https://www.otomoto.pl/oferta/smart-forfour-454-subwoofer-glosnik-a4548200202-ID6C53xI.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Jak wygospodarujesz w bagażniku miejsce na obudowę 8 litrów to już można coś kupić fajnego. Ale zacznij od przodu. Kup tylko na przód. Można zobaczyć excursion sx-6c, a jak chcesz mieć sporo lepiej to morel maximo 5.2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 Adamie chyba bardziej chodziło Ci o wersję 5c, bo 6c ma 165mm, dobrze myślę?Co do suba to jaki polecasz, bo to kwestia wymiarów by była. Wg ciebie jest duża różnica w odsłuchu między morelami? Ja lubię w muzyce czysty dźwięk zwłaszcza wysokotonowych i średnio. Mam altus 75 w domu z wymienionym gdwt na gdwk i bardzo ładnie grają przy technicsie.Czy warto przy tych głośnikach zmieniać okablowanie?I co w takim razie z tylnymi głośnikami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Tylne głośniki odpuść. Altusy z dobrym dźwiękiem mają mało wspólnego. Oczywiście chodziło mi o Excursion SX-5C, Morele jakościowo zagrają zdecydowanie lepiej. Chociaż przydał by się im wzmacniacz. Ale pod radiem też dadzą radę. Oczywiście jak drzwi będą wygłuszone. Co do suba to zobacz sobie chociażby Excursion SHX-8S4 lub Audio System HX-8SQ, Jeden i drugi zagra w skrzyni 8 litrowych i wystarczy im wzmacniacz co ma te 200W w mostku. AS sporo lepszy ale jednak też jest dużo droższy. Excursion na początek będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 Altusy z dobrym dźwiękiem mają mało wspólnego.No to już zależy, jak dla mnie grają bardzo dobrze, po wymianie głośników na gdwk jak wspomniałem. Słucham najczęściej dance i disco polo do którego altusy były stworzone Rapu też często. Jak na razie to chyba zdecyduje się na jakieś przednie głośniki, a w późniejszej przyszłości może na suba. Widziałem też zestaw tych excursonów na przód i tył, może warto jednak się zdecydować na komplet, odczuje to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Jak już chcesz koniecznie coś dać do tyłu to kup same woofery bez tweeterów. Albo jakieś współosiowe. Np. Excursion SX-522 a najlepiej SX-5M. Będą grały podobnie do przednich. Poprawi się trochę ilość basu ale będzie większy bałagan w dźwięku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 Dobra czyli jak nie trzeba to zostane przy tych Morelach, a co polecasz do wygłuszenia drzwi? Czyli tył zostawić i nie ruszać, niech grają tak?https://allegro.pl/oferta/glosniki-morel-maximo-5-2-13cm-maty-mdf-gratis-8816739502 tutaj dorzucają jakieś maty butylowe i o co chodzi z doborem dystansów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam91 Posted January 29, 2020 Share Posted January 29, 2020 Dobierają Ci dystans MDF do twojego samochodu o ile jest dostępny. Maty jakieś dają ale nawet nie pisze jaki rozmiar. Ogólnie co do mat to polecam CTK Standard 2,5mm jak ma być najtaniej. Drożej ale lepiej to STP Gold. Średnio na parę drzwi trzeba 6 sztuk 70x50cm. Ale to można zmierzyć. Zmierz drzwi z zewnątrz i pomnóż razy 4 Na forum zobacz jak powinno się wygłuszyć drzwi Tylne głośniki całkiem odłącz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted January 31, 2020 Author Share Posted January 31, 2020 Zamówiłem radio i ramkę, zobaczę czy coś się zmieni na fabrycznych głośnikach, bo jak na razie pieniędzy nie mam, dopiero w przyszłym miesiącu ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted July 18, 2020 Author Share Posted July 18, 2020 Odświeżam, zamówiłem excursion sx 5c i powiem wam, tragedia, nie dość, że przyszła uszkodzona zwrotnica to tweetery grają fatalnie. Te morele są jedyne na allegro (morel maximo 5.2) co można polecić jako alternatywę do około 500 zł. żeby grało to dobrze? Mam subwoofer pod fotelem i ładnie masuje ten oryginalny ze smarta. Zestaw dwudrożny oczywiście.wybrałem te hertze kierującem się tutem: https://allegro.pl/oferta/hertz-esk-130-5-glosniki-samochodowe-system-130mm-8949363459Poszukałem mat i natknąłem się na te czy warto się nimi zainteresować? https://allegro.pl/oferta/ab-25-mata-wygluszajaca-butylowa-bitumiczna-75x50-5850760959Wychodzą podobnie jak ctk standard, wydają się na pierwszy rzut oka lepsze moim zdaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin89 Posted July 18, 2020 Share Posted July 18, 2020 Jakie radio w końcu kupiłeś? Jak Kenwooda to warto by najpierw puścić te Excursiony aktywnie. Może nawet pokusić się o pomiar tego zestawu i zestroić na tyle ile pozwala radio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted July 19, 2020 Author Share Posted July 19, 2020 Jakie radio w końcu kupiłeś? Jak Kenwooda to warto by najpierw puścić te Excursiony aktywnie. Może nawet pokusić się o pomiar tego zestawu i zestroić na tyle ile pozwala radio.Tak tego kenwooda. Excursiony poszły na zwrot, rozmyślam nad tymi hertzami i raczej je wezmę. Poszperałem trochę po necie i mają dobre opinie. Co do mat też mam dylemat czy brać sprawdzone ctk, ale raczej to jest najlepsza opcja. Chcę to zrobić zgodnie ze sztuką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 AB-25 są spoko. Można śmiało pakować w drzwi. Co do SX-5c to dziwne, montowałem je 4 lata temu u kolegi, w Scirocco MK2 ładnie grało za te pieniążki. Tyle że ja je montowałem pod wzmacniaczem Xeteca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1012 Posted July 27, 2020 Author Share Posted July 27, 2020 A jeśli chodzi o wzmak, co polecicie? Chciałbym prawdopodobnie w przyszłości wrzucić suba do bagażnika coś pokroju tego: https://allegro.pl/oferta/subwoofer-jl-audio-10w0v3-4-w-dedykowanej-skrzyni-7767138846jeśli chodzi o kwestie ceny to nie chce kupić czegoś, aby było, a dobrze to zagrało. Coś do 3-4 stówek się znajdzie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts