wwa00 Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 Chciałbym rozpocząć dyskusję na ten temat. Czy faktycznie do zasilania tweeterów konieczny jest wzmacniacz? Słychać jakieś różnice? Sam raz podłączyłem lewy tweeter pod radio, prawy pod wzmacniacz, wyrównałem poziom głośności i miałem wrażenie, że grają identycznie. Konkretnie to głośniki wysokotonowe z zestawu tempo ultra, radio Kenwood kdc-bt73dab i wzmacniacz Nakamichi pa4100. Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Może powinienem posłuchać kilka dni z radia, a potem ze wzmacniacza i wtedy zauważyłbym różnice. Pierwsze wrażenie bywa mylne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 Chciałbym rozpocząć dyskusję na ten temat. Czy faktycznie do zasilania tweeterów konieczny jest wzmacniacz? Słychać jakieś różnice? Sam raz podłączyłem lewy tweeter pod radio, prawy pod wzmacniacz, wyrównałem poziom głośności i miałem wrażenie, że grają identycznie. Konkretnie to głośniki wysokotonowe z zestawu tempo ultra, radio Kenwood kdc-bt73dab i wzmacniacz Nakamichi pa4100. Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Może powinienem posłuchać kilka dni z radia, a potem ze wzmacniacza i wtedy zauważyłbym różnice. Pierwsze wrażenie bywa mylne.Przy tanich tweeterach i w prostym systemie, raczej nie ma wiekszego sensu, koncowka radia spokojnie daje rade.W systemach z zewnetrznymi prockami, to juz po prostu koniecznosc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miziolo Posted December 17, 2019 Share Posted December 17, 2019 Ja bawiłem się w podobne porównania przy rainbowach sl-c6.2 i też radio Kenwood a wzmacniacz helix hxa400 i było słychać sporą różnicę na korzyść wzmacniacza. Radio ma znacznie większe zniekształcenia na końcówce. Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts