kondrax Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 zadurza komora też nie jest dobraŚredniak generalnie może pracować bez komory. Tyłu komory może nie być, lub może być otwór stratny powiedzmy min 1/4 SD membrany.Najważniejszym jest aby energia promieniowania z tyłu membrany nie przedostawała się na przód jak np. w kolumnach open baffle. Można do środka dać np. anielskie włosy od mundorfa Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudy972 Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Średniak generalnie może pracować bez komory. Tyłu komory może nie być, lub może być otwór stratny powiedzmy min 1/4 SD membrany.Najważniejszym jest aby energia promieniowania z tyłu membrany nie przedostawała się na przód jak np. w kolumnach open baffle. Można do środka dać np. anielskie włosy od mundorfa U siebie zauważyłem zmianę w grze sredniaka w różnych komorach, tak jak i ta sama komora z i bez wypełnień materiałem. Dlatego tez pytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazar Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Komorę dla sredniaka przelicza się tak jak dla innych głośników, różne głośniki mają różne wymagania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Komorę dla sredniaka przelicza się tak jak dla innych głośników, różne głośniki mają różne wymagania.Dokładnie pojemność liczy się jak dla woofera ale closed nie jest wymagane. Zobaczcie jak robią producenci aut gdzie jest 3way. Czy tam są komory pod średniaka, czy sredniak ma komorę w podszybiu lub czy boczku.W kolumnach domowych średniak ma swoją komorę z racji tego, że ciśnienie od woofera wypychało by membranę średniaka.Dodatkowo poogladajcie kanały np. pssound na Youtube czy on ma w swoich full range komory, czy jest raczej brak tylnej ścianki. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khazar Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 To chyba również zależy od tego jak nisko chce się grać sredniakiem i od parametrów głośnika. Są sredniaki do małych komór i są średniaki gdzie Komory nie są potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 To chyba również zależy od tego jak nisko chce się grać sredniakiem i od parametrów głośnika. Są sredniaki do małych komór i są średniaki gdzie Komory nie są potrzebne.Odkryłeś Amerykę ... Za bardzo teoryzujesz a za mało doświadczenia ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 11, 2020 Author Share Posted February 11, 2020 Kolejny etap za mną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 15, 2020 Author Share Posted February 15, 2020 Dziś miałem tylko godzinkę i oto efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 15, 2020 Share Posted February 15, 2020 Git. Będziesz klad materiał czy malował ? Bo pod malowanie każdą niedoskonałość trzeba poprawić. Materiał wybacza więcej. Teraz to widać mocniej. Czemu ten TW wysunąłeś do przodu ? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 15, 2020 Author Share Posted February 15, 2020 Myślałem o pomalowaniu upol raptor z cienkiej dyszy i inne elementy które rzeźbiłem związane z car audio też.TW to Account Cell C30 więc są troszkę długie i gdybym dał średniaki na równo było by to bardzo nie praktyczne i wizualnie mnie nie zadowalało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 15, 2020 Share Posted February 15, 2020 Myślałem o pomalowaniu upol raptor z cienkiej dyszy i inne elementy które rzeźbiłem związane z car audio też.TW to Account Cell C30 więc są troszkę długie i gdybym dał średniaki na równo było by to bardzo nie praktyczne i wizualnie mnie nie zadowalało.Czy na front będzie 6 kanałów czy 4 i pasywka TW/MID? Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 15, 2020 Author Share Posted February 15, 2020 Szykuję się do następującego zestawu: Alpine cda-7990r z h900, TW accuton c30 na xes m1 MID Pioneer odr ts-s01rsII na xes m1 woofery Brax 6.1 na xes m3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 15, 2020 Share Posted February 15, 2020 Szykuję się do następującego zestawu: Alpine cda-7990r z h900, TW accuton c30 na xes m1 MID Pioneer odr ts-s01rsII na xes m1 woofery Brax 6.1 na xes m3Bo w procu przydało by się czasami cofnąć ten tweeter do średniaka. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 28, 2020 Author Share Posted February 28, 2020 Swojej opinii na razie nie wyjawię, co wy na to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Fajnie. Muszę kupić tego raptora. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Wygląda super, ale jak dla mnie to chyba za silny (sama faktura) wzór, bynajmniej na panelu centralnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
latitude Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Jestem ciekaw jak to będzie wyglądać po zamontowaniu, bo aktualnie jestem na nie. Ale gust jest jak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 28, 2020 Author Share Posted February 28, 2020 Osobiście chciałem dużo drobniejsze ziarno tylko na początku zaj*****m bo raptor był zbyt gesty i ciśnienie zbyt niskie druga warstwa nieco uratowała sytuację bo była dużo rzadsza. Człowiek uczy się na błędach ale myślę że do charakteru auta będzie pasować. Na razie raptor ma połysk ale z wraz ze schnięciem stanie się bardziej matowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piciu81 Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Mi osobiście ten baranek się nie widzi. Wysłane z mojego Nokia 6.1 Plus przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymek13 Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Chyba lepiej by wyszło standardową struktura np. App. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondrax Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Nie będzie mu się podobać z czasem zmieni zdanie to sobie zetrze i pomaluje czymś innym. Kwestia gustu. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 Będę miał o co paznokcie zdzierać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebekDS Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Najważniejsze jak to będzie wyglądać po zamontowaniu, u mnie obudowy tweeterow tez miały (moim zdaniem) za grube ziarno ale po zamontowaniu idealnie wpasowały się w strukturę deski rozdzielczej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted March 1, 2020 Author Share Posted March 1, 2020 Mam mieszane uczucia ale to już tak zostaje muszę jeszcze ogarnąć osłony słupków bo są badziewnie wykonane i dopasować śrubki do średniaków. Ale zawsze mogę zamontować taki patent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4diwr0c Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 ziarno za grube a kolor 3 opcje :- wpasuj w deske po zmniejszeniu ziarna / zmianie faktury- wpasuj w plastiki słupków- ewentalnie jakieś przejście z bieli / beżu w czerń deski?co do patentu z polo ... tam niech to zostanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts